Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Αλεξάνδρα Χρηστακάκη- υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: ΗΧηρο μήνυμα ελπίδας από τα νησιά...

Αλεξάνδρα Χρηστακάκη- υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: ΗΧηρο μήνυμα ελπίδας από τα νησιά του Αιγαίου

109

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – ΑΠΟΛΥΜΕΝΗ ΕΡΤ

                                        

    Παρούσα στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Μυτιλήνη ήταν και η Αλεξάνδρα Χριστακάκη, μία απολυμένη εργαζόμενη της ΕΡΤ η οποία είναι υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.  Συνάδελφος για πολλά χρόνια με την υποψήφια περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Αγλαϊα Κυρίτση έχουν περάσει αμέτρητες ώρες αγωνίας για το ρεπορτάζ και την είδηση. Ηταν μαζί πριν και μετά το «μαύρο» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Τώρα δίνουν η καθεμιά το δικό της αγώνα με τον ίδιο στόχο: Να σταματήσει η μνημονιακή  καταστροφή και να φύγουν οι υπεύθυνοι.
Κοινοποιήσαμε στην Αλεξάνδρα Χριστακάκη μια σειρά από ερωτήσεις και ιδού οι απαντήσεις.

 — Ποια ήταν η ατμόσφαιρα  στην πλατεία Σαπφούς;

Νομίζω ότι το μήνυμα που έστειλε η Λέσβος ήταν σαφές: «Δεν πάει άλλο. Ερχεται η ανατροπή της συγκυβέρνησης». Η  Λέσβος είναι γνωστή για τις αγωνιστικές παραδόσεις της όμως η συγκέντρωση με τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν κάτι περισσότερο. Ηταν ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας που είμαι βέβαιη ότι ακούστηκε και πέρα από τα νησιά του Αιγαίου. Μου έκανε εντύπωση ότι όχι μόνο όσοι προσήλθαν στη συγκέντρωση αλλά  και με όσους ανθρώπους μίλησα είχαν συνειδητοποιήσει ότι η μνημονιακή λαίλαπα  δεν θα τελειώσει  όσο παραμένει αυτή η δικομματική κυβέρνηση.  Αρα είναι χρέος μας να τους σταματήσουμε τώρα, γιατί όπως αποδεικνύεται Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν δεσμευθεί και  ετοιμάζουν και νέα βάρβαρα μέτρα.

–Γιατί επιλέξατε να συμμετέχετε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Κατ’ αρχήν δεν το επέλεξα εγώ, γιατί δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ , αλλά  ένας ενεργός πολίτης από τα φοιτητικά μου χρόνια   μέχρι σήμερα. Συμμετέχω στο συνδικαλισμό, είμαι μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών. Ημουν παρούσα σε όλες τις κινητοποιήσεις και δεν καθόμουν στον  καναπέ μου. Ως επαγγελματίας δεν υπήρξα ποτέ παπαγαλάκι  κομμάτων και συμφερόντων και γι αυτό δεν έλειψαν οι απειλές ή οι προειδοποιήσεις για απόλυση. Δεν είναι δηλαδή  η υποψηφιότητα μου  η «αμοιβή μου για τις υπηρεσίες» που έχω προσφέρει, όπως έγινε με άλλους επώνυμους δημοσιογράφους  στα μνημονιακά ψηφοδέλτια . Εκτός αυτού δεν είμαι γόνος κάποιας γνωστής οικογενείας, αλλά ο πατέρας μου παραμένει ακόμη  αγρότης στο χωριό που γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ροδόπη.

–Είσαστε όμως παρούσα σε μία πολιτική μάχη πια και με συγκεκριμένη ιδιότητα…

Ανταποκρίθηκα στην τιμητική πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για να δώσω τη μάχη στις ευρωβουλευτικές εκλογές επειδή νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση και αυριανή κυβέρνηση δείχνει έμπρακτα ότι στο πρόσωπο μου σέβεται και τιμά τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και τους αγώνες των εργαζομένων. Ο συμβολισμός είναι βαρύς και δεν είναι ένα προσωπικό θέμα. Όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι μου βρεθήκαμε να δίνουμε τη μάχη τόσο πριν όσο και μετά το «μαύρο» στις τηλεοπτικές μας οθόνες, γιατί για μας είναι πρωτίστως θέμα δημοκρατίας. Δεν υπερασπιστήκαμε μόνο το ψωμί  και τη δουλειά μας. Σίγουρα νοιαζόμαστε και γι αυτά , ουσιαστικά όμως δώσαμε και δίνουμε ένα αγώνα για πραγματική , ακηδεμόνευτη ενημέρωση. Η μνημονιακή Δημοκρατία τους  αυτά δεν τα αντέχει.  Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ που δεν έσκυψαν το κεφάλι στη ΔΤ και τη ΝΕΡΙΤ συνεχίζουν να κάνουν το καθήκον τους, έτσι όπως το ορίζει η επαγγελματική τους συνείδηση μέσα από τις αυτοδιαχειριζόμενες ΕΡΑ και το ΕΡΤΟPEN παρα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά από σχεδόν ένα χρόνο ανεργίας .Και εδώ πρέπει να σημειώσω ότι οι απολυμένοι είναι χιλιάδες. Δεν είναι μονο η ΕΡΤ. Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει άνεργο ή υποαπασχολούμενο. Στην ίδια μοίρα με αυτούς τους ανθρώπους βρίσκομαι και εγώ. Αισθάνομαι ότι εκπροσωπώ όλα αυτά τα θύματα του μνημονίου και των αντικοινωνικών πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τόσο στον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.  

— Πιστεύεται ότι το θέμα της ΕΡΤ είναι τόσο σημαντικό για τους πολίτες, όταν σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν δεκάδες άλλα καθημερινά προβλήματα;

Κανείς δεν υποτιμά τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που έχουν χιλιάδες οικογένειες, Ακριβώς το αντίθετο. Όπως κάθε απόλυση έτσι και το λουκέτο στην ΕΡΤ προκάλεσε πόνο και δάκρυα. Είναι όμως κατά τη γνώμη μου, η κορύφωση της βάναυσης, αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονιακών κυβερνήσεων. Εκτός από το μαύρο στη ζωή μας με τη φτώχεια, την ανεργία, τις απολύσεις, τις περικοπές στις κοινωνικές παροχές και πολλά-πολλά άλλα , ήρθε και το μαύρο στις οθόνες μας. Ηταν μία επίδειξη θράσους και πυγμής των ξένων δανειστών και των ελλήνων υποτακτικών τους. Ηταν το μήνυμα για υποταγή . Ηταν το επιστέγασμα μιας ανάλγητης πολιτικής που δεν γνωρίζει όρια.

— Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει και να παίξει ρόλο στις Βρυξέλλες;

 Ο ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί και θέλει να κυβερνήσει. Εχει πρόγραμμα, έχει θέσεις  και ανθρώπους για να υλοποιήσουν αυτά που λέει. Όλα δείχνουν ότι στις ευρωεκλογές θα κατακτήσει την πρώτη θέση. Οσο όμως πιο μεγάλη είναι αυτή η νίκη, τόσο πιο ισχυροί θα είναι οι πολίτες, τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγούμε από όλους αυτούς που υποκλίνονται μόνο στους αριθμούς. Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ,θα δώσει ώθηση στην Αριστερά ,θα βοηθήσει να αλλάξει σημαντικά ο συσχετισμός στο ευρωκοινοβούλιο σε βάρος των συντηρητικών δυνάμεων.

Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως λύσεις προς το συμφέρον των πολιτών και όχι των τραπεζιτών. Το βέβαιο όμως είναι  ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα εκτελεί εντολές, όπως κάνει  σήμερα η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αδιαφορώντας για την κοινωνική καταστροφή που έχει προκαλέσει. Δεν θα εφαρμόσει  την πολιτική της κα Μέρκελ, δεν θα λέει παραμύθια για  «success story».

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για ολιγωρία, ήρθε η ώρα  της ανατροπής.  Θέλουν να φοβηθούμε ενώ αυτοί φοβούνται περισσότερο. Δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία .Το οφείλουμε στον εαυτό μας και στα παιδιά μας.