Αρχική Νέα Τοπικά Πρωτοβουλία για τη Χίο: Οι παραλίες δεν ψηφίζουν και χάνουν τις γαλάζιες...

Πρωτοβουλία για τη Χίο: Οι παραλίες δεν ψηφίζουν και χάνουν τις γαλάζιες σημαίες

7


Οι παραλίες δεν ψηφίζουν και χάνουν τις γαλάζιες σημαίες η μια πίσω από την άλλη”, σημειώνει σε δελτίο τύπου η Πρωτοβουλία για τη Χίο.

Η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της τουριστικής μας εξαθλίωσης έρχεται με το απίστευτο ρεκόρ που διαθέτει η Χίος το καλοκαίρι του 2014: Να μη διαθέτει ούτε μια παραλία με Γαλάζια Σημαία!”, αναφέρει σχετικά μετά την ανακοίνωση από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) τις 408 ελλνικές παραλίες με γαλάζια σημαία.

“Μετά την απώλεια της Γαλάζιας σημαίας από τον Καρφά και την Αγ. Φωτιά το περασμένο καλοκαίρι, η απερχόμενη δημοτική αρχή όχι μόνο δεν φρόντισε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος αλλά κατάφερε να χάσει και την τελευταία Γαλάζια Σημαία!

Το νησί μας δεν θα διαθέτει αυτή τη χρονιά ούτε μια βραβευμένη παραλία με Γαλάζια Σημαία, αφού ο δήμος της Χίου δεν ενδιαφέρθηκε να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες και να υποβάλλει τα σχετικά δικαιολογητικά που απαιτούνται για τις γαλάζιες σημαίες.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του αντιδημάρχου κ. Π. Στεφάνου ο οποίος απάντησε ερωτώμενος: «Φέτος πήραμε την απόφαση να μην το ρισκάρουμε γιατί δεν θα ήμασταν έτοιμοι κι έτσι οι προσπάθειές μας προσανατολίζονται για νέα αίτηση από το 2015»!

Η χώρα μας κατέχει την δεύτερη θέση παγκοσμίως σε γαλάζιες σημαίες. Το 2014 απέσπασε 408, από 393 το 2013, με τις 15 να τις αποκτούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα 9 η Λέσβος, 2 η Σάμος, 4 η Λήμνος και 0, ναι ΜΗΔΕΝ η Χίος.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα γειτονικά νησιά καταγράφουν πενταπλάσιες και δεκαπλάσιες αφίξεις τουριστών.

Ο κ. Λαμπρινούδης με την ανύπαρκτη τουριστική πολιτική του Δήμου οδηγεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της τοπικής οικονομίας σε μαρασμό. Δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί ούτε στα στοιχειώδη!

Στην Πρωτοβουλία για τη Χίο πιστεύουμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί, επιτέλους, ένας ανεξάρτητος φορέας τουρισμού, με τη συμμετοχή του Δήμου Χίου αλλά και των παραγωγικών φορέων, ο οποίος θα στελεχωθεί με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό και θα έχει ως αποστολή να σχεδιάζει και θα συντονίζει τις δράσεις τουριστικής ανάπτυξης του τόπου αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση και τη διεθνή εμπειρία. “, καταλήγει η ανακοίνωση.