Αρχική Νέα Τοπικά Έρευνα για ανάγκες ατόμων με αναπηρία – Εργαστήριο Σουηδών-Ελλήνων Πανεπιστημιακών Ερευνητών...

Έρευνα για ανάγκες ατόμων με αναπηρία – Εργαστήριο Σουηδών-Ελλήνων Πανεπιστημιακών Ερευνητών στη Χίο

23

 Για μία εβδομάδα βρίσκεται στη Χίο οκταμελής ομάδα Σουηδών ερευνητών που ειδικεύονται στις ανάγκες ατόμων με αναπηρία, στο πλαίσιο συνεργασίας της με αντίστοιχη ομάδα Ελλήνων ερευνητών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι δύο ομάδες απαρτίζονται από υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς ερευνητές και καθηγητές που επιβλέπουν τις εργασίες τους. Το εργαστήριο συνδιοργανώνεται από τον καθηγητή Μπερτ Ντάνερμαρκ, διευθυντή ενός διεθνώς αναγνωρισμένου διαπανεπιστημιακού κέντρου αριστείας για έρευνα που αφορά άτομα με αναπηρία, και τον Τέλη Τύμπα, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό εργαστήριο γίνεται στον Κάμπο, στον φιλόξενο χώρο του Περλέα. Δεν είναι το πρώτο από διεθνή ακαδημαϊκά εργαστήρια που έχουν οργανωθεί στη Χίο με στόχο την κριτική θεώρηση της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ένα αντίστοιχο εργαστήριο είχε φιλοξενηθεί τον φθινόπωρο στα Οθωμανικά Λουτρά. Το θέμα του ήταν η αδόκιμη χρήση προηγμένη τεχνολογίας στα σύνορα της Ευρώπης, όπως αυτή συμβάλει σε τραγωδίες με θανάτους-πνιγμούς μεταναστών στο Αιγαίο. Όπως ανέφερε ο Τέλης Τύμπας, θα επιδιωχθεί να διοργανώνονται τέτοια εργαστήρια στη Χίο όσο πιο συχνά γίνεται και με ολοένα πιο διευρυμένη θεματική.
Η Σουηδική ομάδα εδράζεται σε μια νέα Ιατρική Σχολή της Σουηδίας, η οποία φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό γιατρών και άλλων ειδικών σε έρευνα σε τεχνολογία και επιστήμη που υποστηρίζει τα άτομα με αναπηρία. Η ελληνική ομάδα αποτελείται από ερευνητές του Τμήματος Μεθοδολογία, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών που ειδικεύονται σε μεθόδους προσαρμογής τις τεχνολογίας και της επιστήμης στις ανάγκες συγκεκριμένων χρηστών.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει την από κοινού κριτική επισκόπηση μια εκτενούς σχετικής βιβλιογραφίας αλλά και άμεσους τρόπους συνεργασίας για την βελτίωση της έρευνας. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε Σουηδός ερευνητής συνεργάζεται στενά με έναν Έλληνα συνάδελφό του, με σκοπό τον συνδυασμό των ειδικεύσεών τους. Οι επτά διμελείς ομάδες που έχουν σχηματιστεί εστιάζονται σε ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την βελτίωση βοηθημάτων ακοής, τον σχεδιασμό ειδικών αμαξιδίων για άτομα με αναπηρία, τον εντοπισμό και αντιμετώπιση μιας σειράς αναπηριών παιδιών και ενηλίκων, τις τεχνικές με τις οποίες ταξινομούνται οι διάφορες μορφές αναπηρίας.

Όπως εξήγησε σε σχετική συνέντευξη τύπου ο Τέλης Τύμπας, το εργαστήριο αυτό λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο μιας πιο μόνιμης συνεργασίας μεταξύ των δύο ομάδων. Δρομολογούνται ήδη προγραμματισμοί για ειδική έρευνα που θα αναφέρεται στις ανάγκες ατόμων με αναπηριών με αναπηρία στην Ελλάδα και τη Χίο ειδικότερα, σε συνεργασία με φορείς και άτομα που δραστηριοποιούνται στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στο νησί.