Αρχική Νέα Τοπικά Η Χιακή Συμπολιτεία για το νομοσχέδιο που καταστρέφει ακτές και αιγιαλό: «Ας...

Η Χιακή Συμπολιτεία για το νομοσχέδιο που καταστρέφει ακτές και αιγιαλό: «Ας μας σύρουν στα δικαστήρια, εμείς δεν συναινούμε στο έγκλημα»

8

 

Η Χιακή Συμπολιτεία για το νομοσχέδιο που καταστρέφει ακτές και αιγιαλό: 
«Ας μας σύρουν στα δικαστήρια, εμείς δεν συναινούμε στο έγκλημα»

Με ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα η κυβέρνηση «επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις και καταργεί στην πράξη τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού» (WWF). Κοινώς, παραδίδει τις παραλίες στους μεγαλοεπιχειρηματίες και υποθηκεύει το μέλλον μας, το δικαίωμα να διατηρήσουμε τις ακτές μας. Είναι ένα νομοσχέδιο αιτία πολέμου, και απαιτείται συστράτευση κοινωνίας, φορέων και δήμου.

Δε μας φτάνουν τα Φαληράκια, οι Λαγανάδες, οι Χερσόνησοι και τα Μάλλια, που χτίστηκαν μέχρι το κύμα, καταστρέφοντας όχι μόνο το περιβάλλον και τον αιγιαλό, αλλά και τις κοινωνίες που ζουν εκεί, με άθλιες εργασιακές σχέσεις, με διάλυση του κοινωνικού ιστού, με περιοχές φαντάσματα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό (διαβάστε ενδεικτικά τις επισημάνσεις του WWF, μεταξύ πολλών άλλων) η κεντρική κυβέρνηση ξεπουλά και στερεί από τους πολίτες ακόμα και τα αυτονόητα: την πρόσβαση στην παραλία, την πρόσβαση στη θάλασσα. Με ποιο δικαίωμα; Τις παραλίες τις κληρονόμησαν από τους πατεράδες τους και νομοθετούν σαν να πρόκειται για το αμπέλι του παππού τους;


Το
αποτυχημένο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που εφαρμόστηκε πριν από δεκαετίες σε άλλες χώρες δεν τους λέει τίποτα; Δεν είδαν τι γίνεται στην Ισπανία, όπου σήμερα κατεδαφίζουν τα εκτρώματα που κατέστρεψαν το φυσικό τοπίο των ακτών τους, επιχειρώντας να αναστρέψουν την καταβαράθρωση του τουριστικού τους προϊόντος;

Προφανώς και τα ξέρουν όλα αυτά. Αλλά δεν τους ενδιαφέρει. Αυτό που τους νοιάζει είναι να προικίσουν τους «φίλους» τους, μεγαλοεπενδυτές και μεγαλοκαρχαρίες, και να τους «απαλλάξουν» από τα προσκόμματα που βάζει το Σύνταγμα και περιορίζουν τα κέρδη τους. Αδιαφορούν και δεν θέλουν να καταλάβουν ότι απλώς υποθηκεύουν για πάντα το μέλλον μας, το μέλλον της χώρας μας. Και δεν έχουν κανένα δικαίωμα.

 

Ως Χιακή Συμπολιτεία το έχουμε δηλώσει απερίφραστα. Δεν θα τους επιτρέψουμε να καταστρέψουν τη χώρα, και κατ’ επέκταση τη Χίο μας. Θα σταθούμε εμπόδιο στα σχέδιά τους. Δεν θέλουμε τέτοιου τύπου ανάπτυξη, γιατί ξέρουμε ότι τα όποια αμφιλεγόμενα οφέλη δεν θα επιστρέψουν στη χιώτικη κοινωνία. Ο/η δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο είναι δημοκρατικά εκλεγμένοι και οφείλουν να σταθούν απέναντι. Τι θα κάνουν; Θα μας απολύσουν; Ας μας σύρουν στα δικαστήρια, εμείς δε συναινούμε στο έγκλημα. Μάρτυρες υπεράσπισής μας θα είναι ολόκληρη η χιώτικη κοινωνία.

Καλούμε και τους υπόλοιπους δημοτικούς και περιφερειακούς συνδυασμούς να πάρουν θέση τώρα!