Αρχική Νέα Τοπικά Στρατής Γδύσης: αυτή ήταν η σχέση μου με την “Προμηθευτική”

Στρατής Γδύσης: αυτή ήταν η σχέση μου με την “Προμηθευτική”

27

Την ανάκγη να απαντήσει σχετικά με τη θέση του στην ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ, ένιωσε ο Στρατής Γδύσης υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την “Πρωτοβουλία για τη Χίο”, μετά την αναφορά που έγινε από τον Πολύδωρο Λαμπρινούδη σε προεκλογική ραδιοφωνική-τηλεοπτική εκπομπή της ΑΛΗΘΕΙΑΣ με καλεσμένο στο στούντιο και το Μανώλη Βουρνού.
Ο κ. Γδύσης σημειώνει:

” Επειδή, στο debate που έγινε σήμερα στην τηλεόραση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε εμένα και στη θητεία μου σαν Πρόεδρος της Προμηθευτικής, θα ήθελα να επισημάνω τα παρακάτω:

Κατ’ αρχήν η συγκεκριμένη θέση προοριζόταν για στέλεχος του συνδυασμού του, δεν προτάθηκε σε εμένα. Αρχικά, σύμφωνα με την πρόταση του Δημάρχου συμπεριλαμβανόμουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας σαν απλό μέλος. Επειδή, όμως, κατά την εξέταση των στοιχείων της εταιρείας από τον υποψήφιο Πρόεδρο και τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου φάνηκε ότι η οικονομική κατάσταση της δεν ήταν καλή, κανένας δεν δέχτηκε τη θέση του Προέδρου.  Τότε το Δ.Σ. αναζήτησε άλλον Πρόεδρο και έπεσε η μπίλια σε εμένα.

Δέχτηκα τη θέση που μου πρότειναν τα άλλα μέλη του Δ.Σ. και μάλιστα χωρίς μισθό (ποτέ δεν πήρα μισθό από την Προμηθευτική) περισσότερο για συναισθηματικούς λόγους, επειδή συμμετείχα στην ίδρυση της το 1983 και επειδή πίστευα ότι μπορεί να διασωθεί.

Η κατάσταση ήταν πραγματικά δραματική. Κάθε μήνα είχαμε 7.000 ευρώ υποχρεώσεις από διακανονισμούς και δάνεια. Εκτός των παραπάνω, η εταιρεία υλοποιούσε πρόγραμμα απασχόλησης ΑμΕΑ (είχε 5 εργαζόμενους ΑμΕΑ) χωρίς να έχει τη δυνατότητα να τους πληρώνει. Το κατάστημα οικοδομικών υλικών, που σε ένα μεγάλο βαθμό στηριζόταν σε πωλήσεις στον τέως Δήμο Ομηρούπολης, δεν συνέχισε να πουλά στο Δήμο Χίου (το 2012 οι πωλήσεις του καταστήματος στο Δήμο πρέπει να ήταν μικρότερες από 10.000 ευρώ, ενώ ο τέως Δήμος Ομηρούπολης έκανε αγορές της τάξης των 50.000 ευρώ το χρόνο). Έτσι, κάθε μήνα τα έξοδα ήταν παραπάνω από τα έσοδα και το χρέος μεγάλωνε, φτάνοντας στις 400.000 ευρώ τελικά.

Στο διάστημα των 28 μηνών που έμεινα σαν Πρόεδρος της Προμηθευτικής έγιναν κάποια πράγματα:


         Αξιοποιήσαμε την ακίνητη περιουσία νοικιάζοντας την ΗΩΣ και το ΑΙΠΟΣ.


         Λειτούργησαν οι ανεμογεννήτριες του Αίπους, ενώ η αφαλάτωση συνέχισε να λειτουργεί, έστω και οριακά λόγω των προβλημάτων που είχε.


         Σταματήσαμε τη λειτουργία του καταστήματος που εξαιτίας της αποχής του Δήμου είχε γίνει παθητικό.


         Δεν συνεχίσαμε τα προγράμματα ΑμΕΑ (αυτά που βρήκαμε ολοκληρώθηκαν κανονικά) γιατί η Προμηθευτική δεν έχει καμιά επιχορήγηση από το Δήμο για να κάνει κοινωνική πολιτική. Το προσωπικό της εταιρείας περιορίστηκε στους 3 μόνιμους υπαλλήλους της.


         Μειώσαμε τις δαπάνες της στον ελάχιστο βαθμό. Μετακομίσαμε τα γραφεία σε δημοτικό κτίριο και περιορίσαμε όλες τις δαπάνες.


         Το σημαντικότερο είναι ότι μπήκαμε σε 3 προγράμματα, το ΤΟΠΣΑ, το ΤΟΠΕΚΟ και το LEADER Αλιείας, από όπου η Προμηθευτική προσδοκά συνολικά έσοδα περίπου 400.000 ευρώ.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι από ένα σημείο και μετά (περίπου την άνοιξη του 2013), τα έσοδα έγιναν περισσότερα από τα έξοδα και η Προμηθευτική άρχισε να ξεχρεώνει. Στο σημείο αυτό παραιτήθηκα γιατί όλη αυτή η ιστορία με απασχολούσε αρκετές ώρες, σε βάρος της δουλειάς μου. Σήμερα, η Προμηθευτική βρίσκεται σε εξαιρετικά καλή θέση, έχει ξεχρεώσει πολλές από τις υποχρεώσεις της και γενικά κάθε μήνα πάει και καλύτερα.

Όλα αυτά μπορούν να τα επιβεβαιώσουν τόσο ο σημερινός Πρόεδρος της εταιρείας Μάρκος Μεννής, όσο και ο Διευθυντής της Νίκος Πιτσιλός.

Λυπάμαι που με αυτό τον τρόπο ο Δήμαρχος ανταμείβει την εντελώς ανιδιοτελή προσφορά μου στην εταιρεία, που όλοι περίμεναν ότι θα οδηγηθεί σε πτώχευση και τελικά διασώθηκε.