Αρχική Νέα Τοπικά Υποβάθμιση δημοτικών σχολείων – παραιτήθηκε το ΤΣ Νενήτων, ανακοίνωση Ενωσης Γονέων

Υποβάθμιση δημοτικών σχολείων – παραιτήθηκε το ΤΣ Νενήτων, ανακοίνωση Ενωσης Γονέων

25

 

Με στόχο να κλιμακώσουν τους αγώνες για το θέμα της υποβάθμισης των δημοτικών σχολείων σε Νένητα και Καλλιμασιά και να πραγματοποιηθεί παγχιακή κινητοποίηση, έληξε η Λαϊκή Συνέλευση το βράδυ της Δευτέρας στα Νένητα, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε η Ενωση Γονέων που ζητά να φέρουν το θέμα στη Βουλή οι βουλευτές του Νομού.

Στη Λαϊκή Συνέλευση παραιτήθηκε σύσσωμο το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού, ενώ αποφασίστηκε η κλιμάκωση του αγώνα με συντονιστικό από το Σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών και τους Συλλόγους Γονέων των δύο σχολείων με σκοπό την Παγχιακή κινητοποίηση, τη σύγκλιση άμεσα περιφερειακού συμβουλίου και την αφύπνιση του κόσμου γι’ αυτό που έρχεται και που ετοιμάζουν και στην παιδεία και που οδηγείται στη λειτουργία ενός το πολύ σχολείου ανά Δημοτική Ενότητα.

Σχετική ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Νομού Χίου που ζητά στον αγώνα να πρωτοστατήσει ο Δήμος ενώ καλεί τους βουλευτές του νομού να φέρουν το θέμα στη Βουλή για τροποποίηση του σχετικού ΦΕΚ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ Ν. ΧΙΟΥ

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο θέμα της υποβάθμισης των δημοτικών σχολείων σε δύο από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού μας, σε Καλλιμασιά και Νένητα.

Οι πληροφορίες για υποβάθμιση των σχολείων από 6θέσια σε 5θέσια, έγινε πράξη μόλις την επομένη των εκλογών της 25ης Μαΐου, όπου υπογράφηκε η ΚΥΑ για τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, δείχνοντας και την πολιτική σκοπιμότητα που μπορεί να κρύβει μια τέτοια απόφαση.

Συμφωνούμε απόλυτα με τους Συλλόγους, μέλη μας, Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Καλλιμασιοάς και Νενήτων, ότι

«Η κατάργηση δύο οργανικών θέσεων από τα σχολεία μας στα πλαίσια μιας ψυχρής αριθμητικής λογικής οδηγεί για δύο από τα μεγαλύτερα μαστιχοπαραγωγικά χωριά της Νότιας Χίου:

  • στη συγχώνευση τάξεων

  • στη μετακίνηση παιδιών σε σχολεία του κέντρου

  • στην υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης

  • στην περαιτέρω ερήμωσης των χωριών μας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το γεγονός δε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν έλαβε καθόλου υπόψη τόσο την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χίου (575/2013) με την οποία ομόφωνα ζητούσε να μην γίνει καμία αλλαγή στην λειτουργία και οργάνωση των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, όσο και την αρνητική εισήγηση για την όποια αλλαγή από την καθ’ ύλη αρμόδια Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Χίου, μας επιβεβαιώνει την άποψή μας ότι πρόκειται για μια καθαρά πολιτική απόφαση.

Μια απόφαση που έρχεται να εφαρμόσει με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο μια οικονομική πολιτική των περικοπών και των απολύσεων (ή των «διαθεσιμοτήτων) κόντρα στις ανάγκες των χωριών, των νησιών, των πολιτών εντέλει αυτής της χώρας, και ειδικά των μικρών πολιτών της που στόχος θα πρέπει να είναι να μορφωθούν και να στηρίξουν τα χωριά τους.

Η Ένωση Γονέων Νομού Χίου στέκεται αλληλέγγυα στους αγώνες των δύο χωριών και καλεί όλη τη Χιακή κοινωνία να καταλάβει ότι αν δεν αντιδράσει, αυτές οι πολιτικές θα εφαρμοστούν και σε άλλα σχολεία του νομού μας, αφού η εντολή για 25 μαθητές ανά τάξη θα σημάνει όχι μόνο υποβάθμιση αλλά και κλείσιμο σχολείων.

Καλούμε επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χίου να πρωτοστατήσει στους αγώνες των συλλόγων γονέων και τους βουλευτές του νομού μας, που με τόση ευκολία ψηφίζουν τα όποια μέτρα που φέρνουν σε δυσμενή θέση τους πολίτες που εντέλει τους έστειλαν να τους εκπροσωπούν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, να φέρουν τροποποιητική πρόταση στη Βουλή.

 

Ο Πρόεδρος

Αναστάσιος Κουτσοδόντης

Ο Γραμματέας

Θεόδωρος Πυλιώτης

Τα μέλη