Αρχική Νέα Τοπικά Χιακή Συμπολιτεία: «Ναι» στην Ημέρα Περιβάλλοντος, «ναι» στη διαρκή προσπάθεια να σταματήσουμε...

Χιακή Συμπολιτεία: «Ναι» στην Ημέρα Περιβάλλοντος, «ναι» στη διαρκή προσπάθεια να σταματήσουμε τη συνεχιζόμενη υποβάθμισή του

6

 
Η παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα γιορταστεί και φέτος με εκδηλώσεις, δεσμεύσεις και υποκριτικά λόγια από τους ιθύνοντες. Δυστυχώς, για άλλη μια χρονιά, λόγοι να γιορτάζουμε δεν υφίστανται.

Πόσο μάλλον που στη μόνιμη επίθεση στο περιβάλλον και τη διάλυση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προστίθεται τώρα και ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο για το ξεπούλημα και την τσιμεντοποίηση των παραλιών μας και μια άθλια πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που ανοίγει διάπλατα την πόρτα στις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο συνδυασμός της Χιακής Συμπολιτείας για την 5η Ιουνίου και συνεχίζει:

 Οι απειλές για το φυσικό περιβάλλον της Χίου είναι άμεσες από τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί. Μεγαλύτερη από όλες, το φαραωνικό σχέδιο της πολυεθνικής Ιberdrola. Κι από κοντά, η τάση προς ερημοποίηση των καμένων εκτάσεων μετά την καταστροφική μέγα πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2012, η δραματική μείωση της ορνιθοπανίδας, η ανατροπή του υδατικού ισοζυγίου, η εγκατάλειψη των προστατευόμενων περιοχών και η εκτεταμένη χρήση ζιζανιοκτόνων και αγροχημικών, που μαρτυρούν ότι πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν στη Χίο ώστε να μπορούμε να μιλάμε για εορτασμό της Ημέρας Περιβάλλοντος.


Οι τοπικές αντιστάσεις με τις πρωτοβουλίες πολιτών και τις εθελοντικές ομάδες έχουν δημιουργήσει ισχυρή παρακαταθήκη για τη διαφύλαξη και την προστασία των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του φυσικού πλούτου του νησιού.   Αυτό το περιβάλλον οφείλουμε να διαφυλάξουμε για εμάς και τις επόμενες γενεές ως αναγκαία προϋπόθεση για να μπορεί να υπάρξει ζωή, περιβαλλοντική ασφάλεια και βιώσιμη ανάπτυξη.

 Η μάχη για το περιβάλλον είναι μια καθημερινή μάχη για την επιβίωση και τη δίνουμε τόσο με τις καθημερινές μας συνήθειες όσο και με την παρουσία μας στα τεκταινόμενα. Αφορά στην επιβίωση του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη. Αφορά στη δυνατότητα να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και υγεία.


 Ως Χιακή Συμπολιτεία καταθέσαμε εγκαίρως ολοκληρωμένες προτάσεις που θα παλέψουμε να υλοποιηθούν, ενώ θα εναντιωθούμε σε οποιαδήποτε σχέδια υποβάθμισης και ξεπουλήματος του φυσικού πλούτου του νησιού μας. Για να μπορούμε, πράγματι, να γιορτάζουμε την Ημέρα Περιβάλλοντος.