Αρχική Νέα Τοπικά Ανασχηματισμός – ομολογία της κυβερνητικής αποτυχίας Κυβέρνηση εκλογών (από tvxs.gr)

Ανασχηματισμός – ομολογία της κυβερνητικής αποτυχίας Κυβέρνηση εκλογών (από tvxs.gr)

3

 Αναιρείται στην πράξη το success story της κυβέρνησης όπως δείχνει ο ευρύς ανασχηματισμός που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Συνολικά εννέα υπουργοί καρατομήθηκαν πληρώνοντας μεταξύ άλλων την δυσαρέσκεια που προκάλεσαν αλλά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Σε αρκετά υπουργεία η πολιτική ηγεσία ξηλώθηκε εξ’ ολοκλήρου. Την ίδια ώρα η τοποθέτηση του Γκίκα Χαρδούβελη στο υπ. Οικονομικών δείχνει ότι η οικονομική πολιτική Στουρνάρα παραμένει.

  ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: tvxs.gr

 

 

Πρόκειται επιπλέον για μια κυβέρνηση εκλογών με δεδομένο τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό υφυπουργών και της προσπάθειας να τηρηθούν εσωκομματικές ισορροπίες. Προς την ίδια κατεύθυνση δείχνει να κινείται και η απόφαση απομάκρυνσης όσων άνοιξαν μέτωπα με συμπαγείς εκλογικές ομάδες, όπως για παράδειγμα, ο πρώην υπ. Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης με τους γιατρούς και φαρμακοποιούς αλλά και όσων… δεν «έκατσαν καλά» στις εκλογές, όπως ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Εξάλλου τελικά δεν πήραν – ως ανταμοιβή – υπουργεία και στελέχη που κατέβηκαν στις εκλογές αλλά δεν τα κατάφεραν, όπως οι Κουμουτσάκος και Σπηλιωτόπουλος.
 
Γενικά εκτός έμειναν κορυφαία στελέχη και συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας – που όμως αναμένεται να αναλάβει διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας – Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, Μακεδονίας Θράκης Θ. Καράογλου, Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα υπουργεία Εσωτερικών, Παιδείας, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης ξηλώθηκε ολόκληρη η πολιτική ηγεσία ενώ στο υπ. Ανάπτυξης «επιβίωσε» μόνο ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης. Ηλεκτρικές θέσεις φαίνεται ότι αποδείχτηκαν όσες είχαν κάποια σχέση με την ΕΡΤ. Εκτός κυβέρνησης βρέθηκε  – και μάλιστα με γραπτό μήνυμα, όπως φημολογείται – ο Σίμος Κεδίκογλου ενώ η θέση του υφ. Δημόσιας Τηλεόρασης εξαφανίστηκε. Κυβερνητική εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό ανέλαβε η Σοφία Βούλτεψη.

Παραμένει η οικονομική πολιτική 

Στο οικονομικό επιτελείο αλλάζει η φρουρά με το Γκίκα Χαρδούβελη να αναλαμβάνει τα ηνία του ΥΠΟΙΚ, ωστόσο, δεν αλλάζει η πολιτική αφού επιλέχθηκε τεχνοκράτης που έχει χρηματίσει διευθυντής του οικονομικού γραφείου των πρώην πρωθυπουργών Λουκά Παπαδήμου και Κώστα Σημίτη. Ήδη σχολιάζεται και από γαλάζια στελέχη ως επιλογή αντίστοιχη με αυτή του Γιάννη Στουρνάρα που δε «στέλνει μήνυμα αλλαγής στον κόσμο». Ενδεικτικό είναι εξάλλου ότι το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο παραμένει ως έχει. Από το Μαξίμου λέγεται ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης αποτελεί προσωπική και μόνη επιλογή του Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο, υπάρχουν και διαρροές που θέλουν τον Γιάννη Στουρνάρα να προτείνει τον διάδοχό του. 

Οι αμετακίνητοι και το νέο αίμα
 
Αμετακίνητοι οι Ευάγγελος Βενιζέλος (Εξωτερικών), Δημήτρης Αβραμόπουλος (Άμυνας), Κυριάκος Μητσοτάκης (Διοικητικής Μεταρρύθμισης), Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Υποδομών), Γιάννης Μανιάτης (Περιβάλλοντος), Γιάννης Βρούτσης (Εργασίας), Χαράλαμπος Αθανασίου (Δικαιοσύνης), Όλγα Κεφαλογιάννη (Τουρισμού), Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (Ναυτιλίας), Δημήτρης Σταμάτης (Επικρατείας).
 
Νέες αφίξεις οι: Γκίκας Χαρδούβελης (Οικονομικών), Αργύρης Ντινόπουλος (Εσωτερικών), Ανδρέας Λοβέρδος (Παιδείας), Κωνσταντίνος Τασούλας (Πολιτισμού), Μάκης Βορίδης (Υγείας), Γιάννης Καρασμάνης (Αγροτικής Ανάπτυξης), Βασίλης Κικίλιας (Προστασίας του Πολίτη) και Γιώργος Ορφανός (Μακεδονίας Θράκης)