Αρχική Νέα Τοπικά ΔΕΥΑΧΝ: δέσμευση της… ροής χρημάτων λόγω ανεξόφλητου δανείου

ΔΕΥΑΧΝ: δέσμευση της… ροής χρημάτων λόγω ανεξόφλητου δανείου

14

 

Δεν πέρασε μήνας από τη μέρα των εκλογών και η ΔΕΥΑΝΧ είναι η πρώτη που έρχεται να αντιμετωπίσει τα σκληρά οικονομικά μέτρα που προχωρούν σε δεσμεύσεις λογαριασμών, μην λογαριάζοντας αν πρόκειται για μια κοινωφελή επιχείρηση.

Στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της ΔΕΥΑΧ προχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο, «οικειοποιώντας» ότι χρήματα βρήκε στο ταμείο της επιχείρησης (περί τα 600.000 ΕΥΡΩ) εξαιτίας του δανείου που είχε λάβει το 1999 για τη δημιουργία του βιολογικού καθαρισμού και που δεν έχει ακόμα εξοφληθεί.

Από τη διοίκηση της εταιρείας επισημαίνεται ότι 9 μόνο ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα με το δάνειο, αφού τότε είχαν πρωτοστάτησει στη δημιουργία βιολογικών καθαρισμών στις πόλεις που δραστηριοποιούνταν, αναγκάστηκαν όμως να συνάψουν δάνειο.

Από τον επόμενο σχεδόν χρόνο (δηλαδή από το 2000) υπήρξε 100% χρηματοδότηση των σχετικών έργων χωρίς όμως να ρυθμιστούν και τα δάνεια που είχαν πάρει οι 9 πρωτοπόρες ΔΕΥΑ.

Σε ότι αφορά όμως τη ΔΕΥΑ νομού Χίου είναι πρωτοπόρος και στο ζήτημα της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών!

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της επιχείρησης Μιχάλη Φυτούση αιτία της δέσμευσης των χρημάτων είναι η τυπικότητα ενός υπαλλήλου από τη ΔΟΥ Μυτιλήνης, όπου έχουν μεταφερθεί οι σχετικές υπηρεσίες από τη ΔΟΥ Χίου.

Η βασική αιτία όμως είναι η πολιτική που υλοποιούν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, δημιουργώντας προβλήματα λειτουργίας σε μια εταιρεία που έχει σχέση με την ύδρευση και την αποχέτευση.

Το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΧ, με την παρουσία και των παλιότερων προέδρων της, αφού εγκαλούνται με έγγραφο από το υπουργείο Οικονομικών να καταβάλουν το ποσό που σήμερα λόγω των προσαυξήσεων ξεπερνά τα 6,5 εκατομμύρια ΕΥΡΩ, για ένα δάνειο που δεν ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια ΕΥΡΩ.

Απόφασης της συνεδρίασης είναι να επιδιωχτεί επαφή με τον υπουργό οικονομικών, σε αυτή την κατεύθυνση είδε ανέφερε ότι κινείται και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος, ώστε να δοθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα.

Παράλληλα εξετάζεται να προχωρήσουν  σε λήψη ασφαλιστικών μέτρων για να σταματήσουν προσωρινά την δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.