Αρχική Πολιτισμός «Ανάβουμε φωτιές στις γειτονιές», από το Κάστρο της πόλης, στη Λαγκάδα και...

«Ανάβουμε φωτιές στις γειτονιές», από το Κάστρο της πόλης, στη Λαγκάδα και τα Καρδάμυλα

76

 

Το έθιμο του Αϊ Γιάννη του Φανιστή, οι φωτιές όπου καίγονται τα μαγιάτικα στεφάνια αλλά και ότι άλλο παλιό είχε το σπίτι, αναβιώνει τη Δευτέρα 23 Ιουνίου, παραμονή της γέννησης του Αγίου.

Σε γειτονιές της πόλης αλλά και σε χωριά του νησιού μας, πρόκειται να αναβιώσει το έθιμο, που η παράδοσή μας το έχει δεμένο και με τον κλήδονα (κανάτι ή γαβάθα, όπου οι κόρες έφερναν το αμίλητο νερό και εκεί έριχναν τα ριζικάρια για να τα τραβήξουν την επομένη συνοδεύοντάς τα και με σατιρικά συνήθως δίστιχα.

Πρώτο κάλεσμα στην πόλη της Χίου από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης «Το Κάστρο της Χίου Ένας Χαμένος Παράδεισος»,τη Δευτέρα 23/6/2014 κοντά στα Οθωμανικά Λουτρά του Κάστρου (100 μέτρα από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου) και ώρα 9 μ.μ για την αναβίωση του εθίμου. Μας καλούν να φέρουμε για να κάψουμε τη στη φωτιά και τα μαγιάτικα στεφάνια.


«Ανοίξετε τον κλείδωνα κι ανάψτε τα μανάλια

για να ‘μπει η Μαρία μας με τα στραβά ποδάρια…», μας θυμίζει ένα από τα δίστιχα του κλήδονα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας που θα πραγματοποιήσει την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα ,τη Δευτέρα στις 23 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα , στο προαύλιο χώρο του Κοινοτικού γραφείου!


Θα ακολουθήσει το άναμμα των φωτιών, όπου εδώ κυριαρχούν οι μεγάλες φωτιές σε 3-4 σημεία του χωριού, με αυτές στο κοινοτικό γραφείο και στο φαναράκι του λιμανιού να κλέβουν την παράσταση!

Την προηγούμενη του Άη-Γιαννιού του Φανιστή το βράδυ μια πρωτότοκη κοπέλα πήγαινε κι έπαιρνε νερό από ένα πηγάδι μέσα σ’ ένα πήλινο δοχείο. Σ’ όλη τη διαδρομή, δεν έπρεπε να μιλήσει. Μέσα στο δοχείο όλες οι κοπέλες έριχναν από ένα κόσμημα που έμενε όλη τη νύχτα μέσα στο νερό. Την επόμενη μέρα, άνοιγαν τον κλήδονα ως εξής:

Η ίδια κοπέλα που πήρε το αμίλητο νερό, έβγαζε ένα – ένα τα κοσμήματα από το σκεπασμένο σκεύος. Για κάθε ένα κόσμημα που έβγαζαν από το δοχείο έλεγαν από ένα σκωπτικό τραγουδάκι, μας πληροφορεί ο σύλλογος της Λαγκάδας.

(Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έθιμο ,θα ανατρέξετε στη σελίδα μας http://www.lagadousika.gr/klidonas.asp).


Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων προσκαλεί επίσης τη Δευτέρα, στις  23 8.00 μ.μ. στην παραλία του Μαρμάρου, μπροστά στο Δημοτικό κατάστημα για την αναβίωση του εθίμου.
«ΕΛΑΤΕ μαζί με τα στεφάνια σας να ανάψουμε φωτιές, να δοκιμάσουμε παραδοσιακές λιχουδιές, να ρίξουμε κάτι δικό μας στο αμίλητο νερό και φυσικά να ακούσομε το σατυρικό ευχολόγιο!!!», αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση.