Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Αναφορά Τριαντάφυλλου στον Υπουργό για προσδιορισμό βοσκοτόπων Χίου

Αναφορά Τριαντάφυλλου στον Υπουργό για προσδιορισμό βοσκοτόπων Χίου

8

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τη Χίο τον Αύγουστο του 2012, ανάμεσα στις συνέπειες που ακολούθησαν συμπεριλαμβάνεται και εκείνη της αδυναμίας οριοθέτησης επαρκούς αριθμού βοσκοτόπων. Το αποτέλεσμα είναι η κτηνοτροφία να έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα και οι επαγγελματίες του χώρου να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, σημειώνει στην αναφορά του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος.

Με το άρθρο 60 του ν. 4264/2014, άρθρο 103 παρ. 2, περί βοσκοτόπων και ρυθμίσεις βόσκησης, αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι η χρήση βοσκής εντός των εκτάσεων που προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία ασκείται ελεύθερα στον βαθμό που δεν παρεμποδίζεται η φυσική εξέλιξη και ανάπτυξη, καθώς και οι παραγωγικές, υδρονομικές, αισθητικές και λοιπές λειτουργίες των οικοσυστημάτων, που συγκροτεί η φυόμενη στις ανώτερες εκτάσεις βλάστηση.

Σας επισυνάπτεται η επιστολή του Συλλόγου Ποιμένων Χίου, όπου σκιαγραφείται η κατάσταση, όπως την βιώνουν οι ίδιοι, μετά την πυρκαγιά στο νησί. Στην επιστολή κατατίθενται προτάσεις και λύσεις, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, ως μιας πτυχής του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας της Χίου.