Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ομορφες ταινίες με τα μάτια των μαθητών στο CINEμάθεια 2013-2014, ποιες ταινίες...

Ομορφες ταινίες με τα μάτια των μαθητών στο CINEμάθεια 2013-2014, ποιες ταινίες βραβεύτηκαν- φωτογραφίες

23

 

Μια πραγματική όαση ήταν οι 20 ταινίες μικρού μήκους, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, που πήραν μέρος στο 2ο Φεστιβάλ «CINEμάθεια» του σχολικού έτους 2013-2014.Θέμα του φεστιβάλ: «ταξίδι(α)…, και χωρίς άλλο οι μικροί κινηματογραφιστές ταξίδεψαν όσους παρακολούθησαν τις ταινίες, όπου ειδικά τη 2η μέρα της βράβευσης οι παρουσίες ήταν περισσότερες. Τότε ανακοινώθηκε και το θέμα της προσεχούς χρονιάς που θα είναι το «Ένα μάθημα … αλλιώτικο»!


Ακόμα και οι ταινίες που δεν βραβεύτηκαν άξιζαν μόνο και μόνο για τη συμμετοχή τους. Πρέπει όμως να επισημανθεί η διαφορετική ματιά που έχουν οι μαθητές του Γυμνασίου από αυτούς του Λυκείου, καθώς επίσης ότι τα επίκαιρα θέματα που έχουν να κάνουν με τα όνειρα των νέων είναι σαφέστατα πιο δυνατά από άλλα που μπορεί να θυμίζουν και παλιά ελληνική ταινία.


Το σίγουρο είναι ότι ο θεσμός πρέπει να διατηρηθεί και να επεκταθεί. Μένοντας όμως πάντα σε ένα ερασιτεχνικό επίπεδο σε ότι αφορά τα τεχνικά μέσα. Σημαντική η πρόταση επίσης του διευθυντή του Μουσικού Γυμνασίου και προέδρου της Ένωσης Γονέων Χίου να μπει σαν μάθημα στο ωρολόγιο πρόγραμμα.


Να σημειώσουμε ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Ομηρούπολης και πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Νίκος Νύκτας, ο νέος Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, όπως και η ηθοποιός Υρώ Μανέ (και τις 2 ημέρες) και Δέσποινα Τομαζάνη (τη 2η μέρα).


Ακολουθεί το δελτίο τύπου από τον Τομέα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Β’ βαθμιας εκπαίδευσης που αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, ειδικά στη Στέλλα Τσιροπινά, για το μεγάλο έργο που έφεραν εις πέρας!


 ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ FACEBOOK


Το Φεστιβάλ μαθητικών ταινιών Β. Αιγαίου «CINEμάθεια» που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Τομέας Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου ολοκληρώθηκε την Κυριακή, 29 Ιουνίου 2014, με την απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων σε όλες τις μαθητικές συμμετοχές, βραβείων και διακρίσεων.


                Στο διήμερο της διεξαγωγής του (Σάββατο, 28 και Κυριακή, 29 Ιουνίου) προβλήθηκαν 20 ταινίες μικρού μήκους, 5 ντοκιμαντέρ και 15 ταινίες μυθοπλασίας από τα νησιά Λήμνος, Λέσβος, Σάμος, Ψαρά, Οινούσσες και Χίος. Το θέμα του φετινού Φεστιβάλ που αποτυπώθηκε στη λέξη: «Ταξίδι(α)…» επέτρεψε, τελικά, να «ταξιδέψουν» τόσο οι μαθητικές ομάδες που εργάσθηκαν για όλες τις ταινίες, όσο και το κοινό τους σε χώρους πραγματικούς, αλλά και νοερούς, στο παρελθόν και το παρόν, σε όνειρα, αναζητήσεις και επιθυμίες.


Οι έφηβοι κινηματογραφιστές και πρωταγω­νιστές, με τη βοήθεια των εμψυχωτών καθηγητών τους έδειξαν τη δύναμη που μπορεί να έχει το σχολείο της καλλιτεχνικής έκφρασης, της ευαισθησίας και της δημιουργίας. Κατέδειξαν, ακόμη, μέσα από τις προσπάθειές τους, τη σπουδαιότητα της συνεργασίας και της συλλογικότητας, αναδεικνύοντας παράλληλα, με τη δροσιά της σκέψης τους τα πιο βασικά προβλήματα που απασχολούν σήμερα τις κοινωνίες μας, μικρές και μεγάλες.


                Την κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ αποτέλεσαν οι: Ε. Αναγνώστου (δημοσιογράφος),
Σ. Βογιατζής (φωτογράφος-σκηνοθέτης), Γ. Βούλγαρης και Σ. Μενής (μέλη Φωτογραφικής Λέσχης Χίου), Π. Θαλασσινός (συνθέτης-τραγουδιστής), Έ. Καλογρίδου (σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ),
Μ. Καρίβαλη και Μ. Σπανού (μέλη Κινηματογραφικής Λέσχης Χίου), Υ. Μανέ (ηθοποιός),
Π. Ξυνταριανός (σχεδιαστής) και Δ. Τομαζάνη (ηθοποιός-λογοτέχνις) που,  έχοντας παρακολουθήσει, με ιδιαίτερη προσοχή και αγάπη, όλες τις ταινίες  του Φεστιβάλ, σε ιδιωτική προβολή, το διήμερο 12 και 13 Ιουνίου, αποφάνθηκαν για τις βραβεύσεις ως εξής: 

ΤΑΙΝΙΕΣ  ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ:          •    «Και με τα μάτια δύο τροχών ανακαλύπτω την πόλη μου…» του 1ου Γυμνασίου Χίου (υπεύθυνοι καθηγητές μαθητικής ομάδας: Μ. Πλακωτάρης, Μ. Αρβανιτάκη, Ν. Ξενάκης, Ν. Πάμπαλος).

                                   •    «Γιαγιά» του Μουσικού Σχολείου Χίου (υπεύθυνος καθηγητής: Γ. Μπουκέας).

Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ:          •    «Ταξίδι στο Μεσαίωνα» του 1ου Γυμνασίου Χίου (υπεύθυνος καθηγητής: Ε. Α. Αυγουστίδης).

Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ:           •    «Ψαρά: Ταξίδι στην παράδοση» του Γυμνασίου Ψαρών με Λυκειακές τάξεις (υπεύθυνοι καθηγητές: Δ. Παπαδημητράκης, Λ. Φούντας).

Λοιπά  βραβεία  ντοκιμαντέρ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ:

                                   •    «Ταξίδι στο Μεσαίωνα» του 1ου Γυμνασίου Χίου (υπεύθυ­νος καθηγητής: Ε. Α. Αυγουστίδης).

ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΜΟΝΤΑΖ:       

                                   •    «Και με τα μάτια δύο τροχών ανακαλύπτω την πόλη μου…» του 1ου Γυμνασίου Χίου (γενική επιμέλεια ταινίας: ο εκ των υπευθύνων της ομάδας καθηγητής Μ. Πλακωτά­ρης).

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ:

                                   •    «Γιαγιά» του Μουσικού Σχολείου Χίου (υπεύθυνος καθη­γητής: Γ. Μπουκέας).

Διακρίσεις  ντοκιμαντέρ

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:

                                   •    «Ταξίδι στο Μεσαίωνα» του 1ου Γυμνασίου Χίου (υπεύθυνος καθηγητής: Ε. Α. Αυγουστίδης).

Μνείες  ντοκιμαντέρ

ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΕΘΙΜΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ:

                                   •    «Ψαρά: Ταξίδι στην παράδοση» του Γυμνασίου Ψαρών με Λυκειακές τάξεις (υπεύθυνοι καθηγητές: Δ. Παπαδημητράκης, Λ. Φούντας).

ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΛΗΨΕΙΣ:

                                   •    «Ταξίδι στο βυθό της Λέσβου» του Εσπερινού Γυμνασίου Μυτιλήνης (υπεύθυνη καθηγήτρια: Ελ. Μανωλακέλλη).

ΤΑΙΝΙΕΣ  ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ

Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ:          •    «Ταξίδι στην Τέχνη» του ΕΠΑ.Λ. Καρδαμύλων Χίου (υπεύθυνοι καθηγητές: Θ. Κούκιας, Μ. Καλαμέρα).

Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ:          •    «Ψηλά» του Μουσικού Σχολείου Χίου (υπεύθυνος καθηγητής: Γ. Μπουκέας).

                                   •    «Τον άρτον ημών…» του Γυμνασίου Οινουσσών με Λυκειακές τάξεις (υπεύθυνοι καθηγητές: Π. Θεοδώρου, Ι. Τουτουδάκη, Ε. Γεωργοπούλου, Α. Κακουλίδου, Κ. Καπητανίδης, Χ. Καρατζάς).

                                   •    «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον…» του Εσπερινού ΓΕ.Λ. Μύρινας Λήμνου (υπεύθυνοι καθηγητές:  Σ. Μανουσογιωργάκη, Ά. Παϊτάκης).

Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ:           •    «Ταξίδια στ’ αστέρια» του 1ου ΕΠΑ.Λ. Χίου (υπεύθυνος καθηγητής: Α. Λευϊτικός).

Λοιπά  βραβεία  μυθοπλασίας

ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ,  ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ-ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΜΟΝΤΑΖ:         

                                                      •    «Ταξίδι στην Τέχνη» του ΕΠΑ.Λ. Καρδαμύλων Χίου (υπεύθυνοι καθηγητές: Θ. Κούκιας, Μ. Καλαμέρα).

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ:            •    «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον…» του Εσπερινού ΓΕ.Λ. Μύρινας Λήμνου (σενάριο: Σ. Μανουσογιωργάκη).

Α΄  ΡΟΛΟΣ  ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ:       •    Δήμητρα Ζωγράφου και Αιμιλία Κοσμά για την ερμηνεία τους στην ταινία «Τον άρτον ημών…» του Γυμνασίου Οινουσσών με Λυκειακές τάξεις.

                                                      •    Στυλιανή Κατσαμπά για την ερμηνεία της στην ταινία «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον…» του Εσπερινού ΓΕ.Λ. Μύρινας Λήμνου.

Α΄  ΡΟΛΟΣ  ΑΓΟΡΙΟΥ:           •    Σπύρος Στρίγγος για την ερμηνεία του στην ταινία «Ταξίδια στ’ αστέρια» του 1ου ΕΠΑ.Λ. Χίου.

ΜΟΥΣΙΚΗ  ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:       •    «Ταξίδια στ’ αστέρια» του 1ου ΕΠΑ.Λ. Χίου, στους μαθητές  Σ. Στρίγγο, Α. Σφαλή, Ε. Χρυσοπαίδου.

Διακρίσεις  μυθοπλασίας

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΦΗΓΗΣΗΣ:

                                   •    Ευστράτιος Μαδυτινός «Το μεγάλο σαλπάρισμα» του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης (υπεύθυνοι καθηγητές: Ε. Μαδυτινός, Β. Βρικέλλη).


 


Εκτός από τις ταινίες  που βραβεύθηκαν, οι ακόλουθες συμμετοχές τιμήθηκαν, όπως και όλες οι προαναφερθείσες ταινίες, με δίπλωμα αναμνηστικής συμμετοχής, μιας  και -όπως το έχει, εξάλλου, διατυπώσει και ο ποιητής- αυτό που έχει πάντοτε τη μεγαλύτερη σημασία, πιο πολύ κάποτε κι από τον ίδιο τον προορισμό, είναι το «ωραίο ταξίδι»:

•    «Δυο όψεις έχει η ζωή» του ΓΕ.Λ. Μύρινας Λήμνου (υπεύθυνες καθηγήτριες: Ε. Γιαννοπούλου,
Α. Κονιδάρη).

•    «Το μποτιλιάρισμα» του Εσπερινού Λυκείου Μύρινας Λήμνου (υπεύθυνοι καθηγητές: Σ. Μανουσογιωργάκη, Α. Παϊτάκης).

•    «Πιάσε το χέρι μου και πάμε» του ΓΕ.Λ. Γέρας Λέσβου (υπεύθυνοι καθηγητές: Γ. Δουκάκης,
Α. Μπρούζας).

•    «Δε λέμε αντίο» του 3ου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης (υπεύθυνοι καθηγητές: Γ. Αγάθος, Δ. Σαντή).

•    «Έχω κάτι για σένα» του Γυμνασίου Πυθαγορείου Σάμου (υπεύθυνη καθηγήτρια: Ε. Μόρφου).

•    «Η ζωή μου όλη» του 4ου  Γυμνασίου Χίου (υπεύθυνη καθηγήτρια: Κ. Θεοχάρη).

•    «Της θάλασσας το κάλεσμα» του 4ου Γυμνασίου Χίου (υπεύθυνη καθηγήτρια: Κ. Θεοχάρη).

•    «Ψυχής ταξίδια» του Γυμνασίου Κάμπου Χίου (υπεύθυνοι καθηγητές: Μ. Βορριά, Ι. Χονδρέλης).

•    «Η πτώση του Ίκαρου» του ΓΕ.Λ. Καλαμωτής Χίου (υπεύθυνες καθηγήτριες: Μ. Παπαβασιλείου, Θ. Σκουλούδη).

 


Το Φεστιβάλ, και τις δύο ημέρες της διεξαγωγής του, φιλοξενήθηκε στην αυλή του αρχοντικού, όπου στεγάζεται το Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης «Μ. Τσάκος». Εκεί προσήλθαν για την παρακολούθησή του, εκτός από το κοινό της Χίου, και εκπρόσωποι μαθητικών ομάδων από τη Μυτιλήνη (3ο Γενικό Λύκειο, Εσπερινό Γυμνάσιο, Εσπερινό ΕΠΑ.Λ.), αλλά και η μαθητική ομάδα του Γυμνασίου Οινουσσών με Λυκειακές τάξεις.


Η ευχή όλων, καθώς έπεφτε η αυλαία του Φεστιβάλ, ήταν να «ταξιδέψει» η « CINEμάθεια»  και του χρόνου, ενώνοντας με ακόμη περισσότερες γέφυρες τα νησιά και τα σχολεία του Β. Αιγαίου. Έντονα, όμως, εκφράσθηκε και η ανάγκη  να υποστηριχθεί ο θεσμός αυτός αποτελεσματικότερα, τόσο από τους τοπικούς, όσο και από τους περιφερειακούς, αλλά και από τους κεντρικούς φορείς της πολιτείας. Το νέο ραντεβού, πάντως, για τη σχολική χρονιά 2014-2015 θα επικυρωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, με προτεινόμενο θέμα του Φεστιβάλ «Cineμάθεια»: Ένα μάθημα … αλλιώτικο.

 

Για το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Χίου


Η Υπεύθυνη: Στέλλα Τσιροπινά, φιλόλογος