Αρχική Απόψεις Aρθρα Παύλος Καλογεράκης-Ο δάσκαλός μου Γεώργιος Χειλάς

Παύλος Καλογεράκης-Ο δάσκαλός μου Γεώργιος Χειλάς

47

                Έφυγε προ ημερών για το μεγάλο ταξίδι της αιωνιότητας ο αγαπητός σε εκατοντάδες μαθητές του, ο  δάσκαλος Γεώργιος Χειλάς. Υπηρέτησε με απόλυτη συναίσθηση το θείο λειτούργημά του και με πλήρη την προβλεπόμενη δημόσια υπηρεσία, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Τον είχα δάσκαλο σε δύο τάξεις στο 9ο Δημοτικό Σχολείο – «Καρράδειο» και έχουν μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη μου χιλιάδες στιγμιότυπα από την καθημερινή σχολική ζωή. Πάντα στο καθήκον, ορεξάτος, εργατικός, ευχάριστος, πρόσχαρος, με το «μπράβο» αλλά και το «πρόσεχε» στους μαθητές. Σοβαρός αλλά και χειμαρρώδης στη διδασκαλία, πρόθυμος για κάθε  βοήθεια σε διδακτική δυσκολία. Εκατοντάδες οι ευκαιρίες βιωματικής προσφοράς της γνώσης. Απαιτητικός στην πειθαρχία μέσα στην τάξη, δεν άφηνε κανέναν μαθητή να ξεμείνει.

Θυμάμαι τις εργασίες μας «στο χαρτόνι». Ήταν μια διδακτική στρατηγική του Γιώργη Χειλά που ακολουθούσαν και άλλοι  δάσκαλοι της εποχής: Η Γραμματική, τα Μαθηματικά, η Ιστορία, τα Ελληνικά, τα Θρησκευτικά ακόμα και η Τεχνολογία γραφόταν, στα βασικά τους σημεία, σε χαρτόνια και τα βάζαμε στους τοίχους. Γεμάτοι οι τέσσερεις τοίχοι της σχολικής αίθουσας! Η άριστη μέθοδος συνεχούς διδασκαλίας την τότε εποχή όπου έλειπαν οι βιβλιοθήκες, η τηλεόραση και πολλά άλλα παρόμοια… Με τον Γεώργιο Χειλά (ας μου επιτραπεί να πω  και με την  Ανδρονίκη Φαϊτάκη  – καλή της ώρα- ) αγάπησα τη γνώση. Μου έδωσε στη παιδική μου ψυχή να νοιώσω τη χαρά της κατάκτησης του επιστημονικά καινούργιου και της έννοιας του κόσμου.

Ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας και μετά τη αφυπηρέτησή του, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα τοπικά θέματα και πάνω από όλα για το Πυτιός, είχε πάντα έναν λόγο ώριμο και εμπεριστατωμένο για πολλά θέματα και προβλήματα του τόπου μας. Μέλος σε πολιτιστικούς φορείς και αγωνιστής για την υλοποίηση πολλών χρήσιμων δράσεων,  δεν άφηνε τη ζωή να περνά χωρίς ουσία. Ακόμα και στα τελευταία χρόνια της σωματικής αδυναμίας του προσέφερε τον λόγο των εμπειριών του στις συναντήσεις της παρέας του στην Πλατεία.

Το συναπάντημά μου μαζί του ήταν πάντα για μένα ώρα χαράς και αγάπης. Πιστεύω ότι του έδινα και εγώ τη γλύκα της βαθειάς ευγνωμοσύνης μου. Ας είναι η μνήμη του αιώνια.

του Παύλου Καλογεράκη, τέως Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου