Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΣΥΡΙΖΑ Χίου: βολές κατά αυταρχικής διοίκησης στο Νοσοκομείο

ΣΥΡΙΖΑ Χίου: βολές κατά αυταρχικής διοίκησης στο Νοσοκομείο

20

 ΤΟ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Απειλείται η πιο αναγκαία υποδομή του νησιού

Οι αντοχές των νοσοκομείων και των άλλων υποδομών υγείας περνούν σήμερα στη χώρα μας μια δοκιμασία χωρίς προηγούμενο. Εξοντωτικές εφημερίες  ιατρών. Νοσηλευτικό προσωπικό χωρίς ρεπό και επαρκείς άδειες. Κατάρρευση δομών ψυχικής υγείας. Δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Με μισθούς που έχουν λεηλατηθεί, οι άνθρωποι της δημόσιας υγείας δίνουν καθημερινά μια μάχη υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Η κατάσταση αυτή παράγει απώλειες που είναι ήδη ανυπολόγιστες.  Ενδεικτικά, τους τελευταίους  6 μήνες, με βάση στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, έχουν φύγει στο εξωτερικό 830 γιατροί (πάνω από 600 ειδικευμένοι) και περισσότεροι από 1000 νοσηλευτές. Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα οριακά σε ακριτικά και παραμεθόρια νησιά.

Το τελευταίο επομένως που χρειάζεται η πολλαπλά δοκιμαζόμενη και μαχόμενη κοινότητα των εργαζομένων του νοσοκομείου της Χίου είναι να πρέπει να σπαταλά πολύτιμο χρόνο και ενέργεια απέναντι σε μια διοίκηση συστηματικά αυταρχική και  προσβλητική. Που ξεχνά ότι τους ανθρώπους τους σώζουν και τους θεραπεύουν οι γνώσεις και οι εμπειρίες γιατρών, νοσηλευτών και τεχνολόγων. Που ξεχνά ότι το Νοσοκομείο συνεχίζει να προσφέρει ποιοτική υγειονομική περίθαλψη χάρη στην αυταπάρνηση και το φιλότιμο του προσωπικού του και όχι χάρη στον εκάστοτε εγκάθετο κομματικό διοικητή. Κομματικούς διοικητές βρίσκεις. Δεν θεραπεύουν όμως αυτοί.  Αφοσιωμένους στο λειτούργημα τους (όπως το προσωπικό του Νοσοκομείου μας) υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες δεν βρίσκεις. Αυτοί είναι οι πολύτιμοι. Αυτούς πρέπει να κρατήσουμε για να κρατηθούμε ως κοινωνία και αυτούς πρέπει να σέβεται η διοίκηση και να τους αφήνει να δουλεύουν ανεπηρέαστα χωρίς παρεμβολές για να εξυπηρετούνται οι «δικοί μας άνθρωποι» και να εξαργυρώνονται προεκλογικά ρουσφέτια.

Σε μια τέτοια κρίση, θα ήταν αυτονόητο ότι στη διοίκηση του νοσοκομείου Χίου θα έπρεπε να εκπροσωπείται η κατάλληλη εμπειρία και οι καλύτερες σχετικές σπουδές και όχι το κόμμα που κυβερνά με πρακτικές ηγεμονεύουσας τάξης. Ώστε να κατανοείται ότι ο ρόλος της διοίκησης είναι υποστηρικτικός σε μια υπερκομματική προσπάθεια συμπαράστασης στους εργαζόμενους. Η σημερινή διοίκηση κάνει ότι μπορεί για το αντίθετο. Επιδεικνύει κλιμακούμενο αυταρχισμό και προσβλητική συμπεριφορά απέναντι στους πραγματικούς πρωταγωνιστές της μάχης για να υπάρχει δημόσια υγεία σε εποχή κρίσης. 

Πρόκειται για μια επιλογή με κομματικά κριτήρια που δείχνει να αδυνατεί να καταλάβει ότι η υγεία θα έπρεπε να είναι υπερκομματική.

Όπως είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έδωσε επαρκές περιθώριο στο νέο διοικητή για μια νέα αρχή, λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης στην υγεία. Παρά το ότι η προ ετών θητεία του σε θέση διοίκησης νοσοκομείου ήταν τόσο προβληματική που έφτασε να απασχολεί το κοινοβούλιο και τον πανελλαδικό τύπο. Θα προτιμούσαμε να γίνει γνωστό το νοσοκομείο μας για τους εργαζόμενους που αγωνίζονται, για τις τρομακτικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν με συλλογικές διεκδικήσεις. Θα προτιμούσαμε να γίνει γνωστό ως μια εστία αλληλεγγύης που θα συγκεντρώνει την υποστήριξη όλων. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε στη Χίο είναι, ένα διοικητή που θα απασχολήσει και πάλι αρνητικά το κοινοβούλιο και τον πανελλαδικό τύπο. Επειδή όμως υπάρχουν συγκεκριμένα όρια στο τι αντέχει η δημόσια υγεία και η κοινωνία της Χίου υπό καθεστώς κρίσης, επειδή δεν πρέπει να διαλυθεί  η πιο πολύτιμη υποδομή του νησιού, είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε δημόσια ότι η δύναμη που μας έδωσαν οι πολίτες στο κοινοβούλιο και στους άλλους θεσμούς της δημοκρατίας θα αξιοποιηθεί για να προστατευθεί η υποδομή αυτή και οι άνθρωποί της. Ελπίζουμε ότι και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις του νησιού θα επιδείξουν την ελάχιστη απαιτούμενη σύνεση στο απολύτως κρίσιμο αυτό πεδίο.

                                                                         Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ