Αρχική Νέα Τοπικά ΣΕΣΝΟΧ: χωρίς προσωπικό αλλά με… αξιολόγηση

ΣΕΣΝΟΧ: χωρίς προσωπικό αλλά με… αξιολόγηση

17

«Η αναγκαστική ποσοστικοποίηση αφαιρεί την αντικειμενικότητα και την αξιοκρατία. Οι συνάδελφοι με χαμηλούς βαθμούς μπορεί να είναι αυτοί που πρώτοι θα απολυθούν, ενώ θα συνδέεται ο μισθός και με την αξιολόγηση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΣΝΟΧ Γιάννης Μαρής κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Και αυτά την ώρα που ακόμα και στις μεγάλες κλινικές Παθολογικής, Χειρουργικής αλλά και Καρδιολογικής, είναι πλέον ένας νοσηλευτής ή νοσηλεύτρια στη βραδινή βάρδια.

Εκτός όμως από το άγχος για το πώς θα αντιμετωπιστούν ακόμα και δύο περιστατικά που θα προκύψουν ταυτόχρονα ή πως θα μπορέσει ο ίδιος νοσηλευτής να χορηγεί φαρμακευτική αγωγή και παράλληλα να βοηθά στο άλλαγμα ασθενή, τον άκρως απαραίτητο συνοδό του, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αγωνιούν μήπως και ανήκουν στο 15% των κακών εργαζομένων, που υποχρεωτικά θέλει ο έτερος υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης να υπάρχουν σε κάθε υπηρεσία!

Με αυτές τις πρακτικές διαφωνούν οι εργαζόμενοι και όχι με την αξιολόγηση που θα είχε ως στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών, την παραπέρα εκπαίδευση του εργαζόμενου και τη στελέχωση των υπηρεσιών με βάση τουλάχιστον το οργανόγραμμα.

Στα πλαίσια και πάλι της αξιολόγησης, από το σύνολο των εργαζομένων ανά τμήμα, μόνο το 20% μπορούν να θεωρηθούν άριστοι στη δουλειά τους, αφού στη χώρα των… μετρίων κυβερνήσεων που μας οδήγησαν στα μνημόνια προφανώς επικρατεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία του 65% ανήκουν στη μεσαία κατηγορία…

«Εχει καταργηθεί κάθε έννοια καθηκοντολογίου και θα’ ρθουν να πουν ότι το 15% είναι κακό», συνέχισε ο κ. Μαρής. Πέρα από την απεργία η ΠΟΕΔΗΝ προχώρησε παράλληλα σε εξώδικο για να μην υλοποιηθεί αυτό το σύστημα.

«Επίσης υπάρχουν τμήματα κάτω από 6 άτομα και χωρίς προϊστάμενο, πως ακριβώς θα αξιολογηθούν αυτά;», επισημάνθηκε.

Τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό φτάνουν το 50%, ενώ σοβαρά προβλήματα και σε γιατρούς έχει η παιδιατρική κλινική.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι διοικητικές υπηρεσίες είναι σε καλύτερη μοίρα, όπου οι κενές οργανικές θέσεις έχουν πλέον καταργηθεί.

Στα οξυμμένα προβλήματα στα εργαστήρια όπου αντί για 20 θέσεις είναι πληρωμένες μόνο οι… 4, προστέθηκε και η πολιτική του υπουργείου που κάνοντας αιμοληψίες μέσω ΠΕΔΥ στέλνει να γίνουν οι αιματολογικές εξετάσεις στο Νοσοκομείο, παρακάμπτοντας τη σειρά των άλλων ασφαλισμένων όπου το ραντεβού μπορεί να κλειστεί ακόμα και ένα χρόνο μετά.

«Να λειτουργήσει το ΠΕΔΥ αλλά όχι έτσι. Καπηλεύονται τη δουλειά των εργαζομένων του νοσοκομείου και δίνουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων με τη σφραγίδα του ΠΕΔΥ», τόνισε το μέλος της διοίκησης του ΣΕΣΝΟΧ Κατερίνα Λιόλια.

«Δεν γίνεται όταν καταστρατηγούνται ποσοστώσεις και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με το φιλότιμο, εσύ να τους αξιολογείς με ένα ανθρωποφάγο νόμο», τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΣΝΟΧ Δημήτρης Κουτσουράκης.

«Όλοι οι ασθενείς είναι στον αυτόματο», ενώ σε σχετική μας ερώτηση επιβεβαίωσε ότι οι ασθενείς που μπορεί να νοσηλεύονται λόγω κάποιου επικίνδυνου μικροβίου στο θάλαμο απομόνωσης (είχε γίνει για τον ιό sars) επικοινωνούν με το νοσηλευτή μέσω… τηλεφώνου, αφού δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό για να έχει τη μέριμνά του.

«Οι μονοβάρδιες στα τμήματα μας πηγαίνουν 30 χρόνια πίσω» πρόσθεσε ο Δ. Κουτσουράκης. Αναφερόμενος στο θέμα της παιδιατρικής σημείωσε ότι ο συνάδελφος νοσοκόμος έχει να αντιμετωπίσει το απόγευμα και την ανυπαρξία γιατρού αφού μέχρι κάποια ώρα υπάρχει ειδικευόμενος γιατρός και εν συνεχεία αναζητείται γιατρός από παθολογική ή χειρουργική.

Τραυματιοφορείς υπάρχουν μόνο 7 άτομα. Πέντε βάρδιες έχουν από δύο άτομα και 16 βάρδιες από ένα άτομο! «Και από αυτούς ο ένας θα πρέπει να είναι κακός», σημείωσε.

Στα ίδια προβλήματα και με τα ασθενοφόρα, παρόλο που οι οδηγοί του νοσοκομείου προσελήφθησαν από το ΕΚΑΒ. Μόνο ένα ασθενοφόρο για όλο το νησί τη νύχτα…

Αν αυτά είναι τα προβλήματα σε έμψυχο δυναμικό, τι να πει κανείς για το άψυχο ακόμα και αν πρόκειται για τη νέα πτέρυγα.

 Παράλληλα δεν υπάρχουν υλικά, όπως για παράδειγμα φιλμ στο ακτινολογικό, οπότε ο γιατρός βλέπει την ακτινογραφία στον υπολογιστή και αν θέλει αντίγραφο ο ασθενής μάλλον θα πρέπει να έχει μαζί του στικάκι για ηλεκτρονική αποθήκευση!

Την ώρα που δεν υπάρχει σωστός κλιματισμός στην παθολογική, έλλειψη υπάρχει και στο τεχνικό προσωπικό με απουσία ψυκτικού.

Απουσιάζει σύστημα ειδοποίησης των γιατρών μέσα στο χώρο του νοσοκομείου, σε περίπτωση που είναι αναγκαία κάποια ανακοίνωση. Ενώ δεν λειτουργεί και το σύστημα του εσωτερικού ταχυδρομείου με σωληνώσεις και την προώθηση εγγράφων με σύστημα πίεσης αέρα.

Στο δε Οίκο Αγάπης στο χώρο όπου υλοποιείται και το πρόγραμμα του ΨΥΧΑΡΓΩΣ, δεν υπάρχει νερό ούτε για πλύσιμο των χεριών…

«Δεν ξέρω τι δουλεύει σωστά χωρίς το φιλότιμο του προσωπικού», σημείωσε ο πρόεδρος του Νοσοκομείου που ζήτησε τους πολίτες να κατανοήσουν ότι τα προβλήματα στο χώρο της υγείας τους αφορούν άμεσα. Κάλεσαν έτσι σε συμμετοχή και συμπαράσταση στην δημοσιοϋπαλληλική απεργία της Τετάρτης, 9 Ιουλίου.

Κριτική ασκήθηκε και στη νέα διοίκηση του Νοσοκομείου, με πιο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι έκλεισε η πάνω πύλη ακόμα και για τους πεζούς, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται άνθρωποι να πηδούν από τις μπάρες, αφού πρέπει να περπατήσει κανείς μια μεγάλη απόσταση ακόμα και για να αγοράσει ένα μπουκαλάκι νερό.

«Δεν είναι νοσοκομείο ΑΕ. Παρέχουμε υπηρεσίες υγείας» τόνισαν, σημειώνοντας ευθέως ότι η πολιτική της κλειστής 2ης εξόδου στην ουσία διευκολύνει μόνο το κυλικείο, το οποίο να σημειωθεί δεν λειτουργεί ακόμα.