Αρχική Νέα Τοπικά Θέμα νησιωτικότητας και πολυκαταστημάτων έθεσε ο ΕΟΑΕΝ σε συνάντηση με Υφυπουργούς Ανάπτυξης...

Θέμα νησιωτικότητας και πολυκαταστημάτων έθεσε ο ΕΟΑΕΝ σε συνάντηση με Υφυπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

8


Εφαρμογή της “ρήτρας νησιωτικότητας” ζήτησε για μια ακόμα φορά ο ΕΟΑΕΝ που στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) στην Αθήνα, την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014. Επίσης έθεσαν το θέμα των πολυκαταστημάτων στα νησιά και του παραεμπορίου.
Τα μέλη της Διοίκησης του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., συνοδευόμενα από τον Πρόεδρο του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης (
Insuleur) Γιώργο Μπενέτο, συναντήθηκαν με τους Υφυπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και Γεράσιμο Γιακουμάτο αντίστοιχα.

 Σύμφωνα με το δελτίο τύπου:


1)         Την Παρασκευή και ώρα 10:00 επισκέφθηκαν τον Υφυπουργό, κ. Κωνσταντινόπουλο, αρμόδιο για θέματα δημοσίων επενδύσεων, ΕΣΠΑ και βιομηχανίας.
Στη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ., Θρασύβουλος Καλογρίδης, αφού έκανε μια σύντομη παρουσίαση της ταυτότητας, των στόχων και των δραστηριοτήτων του Ομίλου, ζήτησε από τον Υφυπουργό την εφαρμογή σε κάθε νομοθέτημα ή κανονιστική πράξη της διοίκησης της «ρήτρας νησιωτικότητας», σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος και τις διατάξεις του ν. 4150/2013, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι μειονεξίες και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική δραστηριότητα στα νησιά, σε σχέση  με την ηπειρωτική χώρα.
Ο κ. Υφυπουργός υποσχέθηκε κάθε δυνατή στήριξη στις προσπάθειες των νησιωτικών Επιμελητηρίων και κάλεσε τον  ΕΟΑΕΝ και τα μέλη του να καταθέσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου προτάσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας, και ιδιαίτερα στην επικείμενη νέα προκήρυξη για την ψηφιακή σύγκλιση, με πρόβλεψη υλοποίησης των έργων που θα ενταχθούν μέχρι 31/12/2015.


 


2)         Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ώρα 14:00 επισκέφθηκαν τον Υφυπουργό, κ. Γιακουμάτο, αρμόδιο για θέματα εμπορίου και Επιμελητηρίων και εκτός από την εφαρμογή της «ρήτρας νησιωτικότητας», αναφέρθηκαν στα θέματα των πολυκαταστημάτων και του παραεμπορίου στα νησιά και τα προβλήματα που δημιουργούν.
Υπήρξε, σημειώνεται στο δελτίο τύπου μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία και ο Υφυπουργός άκουσε με προσοχή όλα τα θέματα που ανέφεραν τα μέλη του ΔΣ του ΕΟΑΕΝ.
Επίσης ο κ. Υφυπουργός ενημέρωσε τα μέλη της Διοίκησης για το μέτρο της πιλοτικής  λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σε ορισμένες τουριστικές περιοχές της χώρας και υποσχέθηκε διευρυμένο διάλογο και συναίνεση  στο θέμα, πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις μετά τη λήξη της δοκιμαστικής περιόδου.
Τέλος  εξέφρασε τη στήριξή του στο Επιμελητηριακό θεσμό και την εκτίμησή του στο έργο που επιτελεί, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εθνικής οικονομίας και υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει προσπάθειες για την καθιέρωση πόρων στα Επιμελητήρια.