Αρχική Πολιτισμός Βιβλία “Σκλαβιά – Θολοποτάμι”- του Δρ. Χαραλάμπου Γ. Χάρη, κυκλοφόρησε από “αλφα πι”

“Σκλαβιά – Θολοποτάμι”- του Δρ. Χαραλάμπου Γ. Χάρη, κυκλοφόρησε από “αλφα πι”

34


Το βιβλίο του Δρ. Χαραλάμπου Γ. Χάρης το γένος Μαρδά και Κρουσουλούδη (Πατσελύκου) με τον τίτλο “Σκλαβιά – Θολοποτάμι. Ένα ειδυλλιακό μέρος της Χίου – Ιστορία και Άνθρωποι – Αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία”, συμπληρώνει δύο κενά που αφορούν μια από τις πιο όμορφες και ιστορικές τοποθεσίες της Χίου, τα Σκλαβιά, κοντά στο Θολοποτάμι. Την Τετάρτη 16 Ιουλίου στις 7.30 μ.μ. η παρουσίαση στην κοινοτική αίθουσα Θολοποταμίου.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου περιγράφει επιστημονικά, αλλά με απλό τρόπο την ιστορία των Σκλαβιών και της γύρω περιοχής, από τα αρχαία ως τα βυζαντινά, μεσαιωνικά και νεότερα χρόνια. Καταγράφονται τα σπουδαία μνημεία και η ιστορία τους και παραθέτονται αρχιτεκτονικά σχέδια για την κατανόηση τους.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου αποτελεί και την πιο επίπονη και χρονοβόρα εργασία του συγγραφέα, καθώς καταγράφονται οι οικογενειακές ρίζες των κατοίκων. Οι άνθρωποι, δηλαδή, που ζούσαν στα Σκλαβιά – Θολοποτάμι από τα τέλη του 1800 και οι απόγονοί τους μέχρι σήμερα, είτε κατοικούν στο χωριό και τη Χίο, είτε στο εξωτερικό και συγκεντρώνονται ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή τους.

Στο τρίτο μέρος ο συγγραφέας με λυρισμό καταγράφει τις αναμνήσεις του από την όμορφη περιοχή των Σκλαβιών, όπου μεγάλωνε με την οικογένειά του. Με γραφικότητα παρουσιάζονται η καθημερινότητα και οι άνθρωποι που ζούσαν στα Σκλαβιά και δούλευαν στα ωραία περιβόλια με τα άφθονα τρεχάτα νερά τους, αλλά και τα ιστορικά γεγονότα και συγκυρίες που επήλθαν και ερήμωσαν την περιοχή, και ανάγκασαν την οικογένεια του συγγραφέα να μεταναστεύσει.

Είναι ένα αξιόλογο βιβλίο, όπου είναι έκδηλη η αγάπη του συγγραφέα για τα Σκλαβιά και τους κατοίκους του.

 Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «άλφα πι»

το βιβλίο του Δρ. Χαραλάμπου Γ. Χάρη

σε δύο γλώσσες (Ελληνικά και Αγγλικά)

 

“Σκλαβιά – Θολοποτάμι.

Ένα ειδυλλιακό μέρος της Χίου

Ιστορία και Άνθρωποι – Αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία”

 

Σχήμα: 24×17 εκ., Σελίδες: 568

ISBN για το Ελληνικό: 978-960-6798-96-2

ISBN για το Αγγλικό: 978-960-6798-98-6

ΓΙΑΝΝΗΣ Ν. ΠΑΛΗΟΣ