Αρχική Νέα Τοπικά Κώστας Γανιάρης: τα στοιχεία για την ΕΝΑ, πρόταση για νέο Π.Σ.

Κώστας Γανιάρης: τα στοιχεία για την ΕΝΑ, πρόταση για νέο Π.Σ.

6

“Επανειλημμένα έχω καταθέσει την πάγια άποψή μου ότι οι Ανώνυμες Εταιρείες της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης για να έχουν λόγο ύπαρξης οφείλουν να είναι βιώσιμες με δικούς τους πόρους και να μην επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό των ΟΤΑ, δηλαδή τον πολίτη”, τονίζει σε επιστολή του προς τον πρέοδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γανιάρης σχετικά με το θέμα της εκκαθάρισης της ΕΝΑ Χίου Α.Ε. και του θέματος που έθεσε ο σύμβουλος Στρατής Κόρακας για ψευδή στοιχεία. Μάλιστα προτείνει το θέμα να το εξετάσει το νέο περιφερειακό συμβούλιο, τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Η επιστολή που κοινοποείται επίσης στον περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή και στο σύμβουλος της ΛΑΣ Στρατή Κόρακα έχει ως εξής
:

 Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε

Σε πρόσφατη επιστολή του ο συνάδελφος κ. Κόρακας αναφέρεται στο θέμα της εκκαθάρισης της ΕΝΑ Χίου Α.Ε., ισχυριζόμενος ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν ενημερώθηκε ορθά για το θέμα.

Παρότι το ζήτημα έχει απασχολήσει πολλάκις το περιφερειακό συμβούλιο και είναι γνωστό σε όλες τις διαστάσεις του, επανέρχομαι υπογραμμίζοντας τα εξής: 


  1. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας στην έκθεση του προς την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της 30ης Ιουνίου 2011 αναφέρει ότι: ‘ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους η εταιρεία θα πρέπει να έχει τιμολογήσει έργα που να ξεπερνούν  τις  300.000 € για να αποφύγει να καταγράψει ζημιές για τρίτη συνεχόμενη χρήση. Το παραπάνω πόσο καθορίζει ένα στόχο ο οποίος αν λάβουμε υπόψη την υποστελέχωση της εταιρείας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το δημόσιο λογιστικό μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανέφικτος.

  2. Επιπλέον  το Υπουργείο Εσωτερικών με το 54437/2011-30.5.2012 έγγραφό του αποδέχεται ότι η Εταιρεία λύεται λόγω ζημιογόνων χρήσεων βάσει του νόμου 3852/2010.

  3. Όπως αναλυτικά ενημερώθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο οι ζημιές της Εταιρείας, σύμφωνα με το πόρισμα των εκκαθαριστών ανέρχονται σε 432.374,68 €.           


  Επανειλημμένα έχω καταθέσει την πάγια άποψή μου ότι οι Ανώνυμες Εταιρείες της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης για να έχουν λόγο ύπαρξης οφείλουν να είναι βιώσιμες με δικούς τους πόρους και να μην επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό των ΟΤΑ, δηλαδή τον πολίτη.

Ωστόσο στο βαθμό που έχουν μεσολαβήσει Περιφερειακές εκλογές, τις τελικές αποφάσεις για το μέλλον της εταιρείας, είναι ορθό κατά την άποψή μου, να τις λάβει το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο με τη νέα σύνθεσή του.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΝΙΑΡΗΣ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ