Αρχική Νέα Τοπικά Διαμαρτυρία για το πλαφόν στη συνταγογράφηση από τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου

Διαμαρτυρία για το πλαφόν στη συνταγογράφηση από τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου

4

“Το Υπουργείο ζητά από τον ιατρό να αντιμετωπίσει τον άρρωστο με λογιστικά κριτήρια,κάτι που μόνο με αρνητικές συνέπειες για την υγεία του ασθενούς μπορεί να έχει”, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, με αφορμή το πλαφόν στη συνταγογράφηση που έθεσε και πάλι σε ισχύ το υπουργείο!
Μάλιστα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προσφεύγει για το λόγο αυτό στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας αναστολή & ακύρωση της απόφασης.
Αναλυτικά το δελτίο τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Χίου:

 Με έκπληξη και προβληματισμό το σύνολο του Ιατρικού Κόσμου,έλαβε το απόγευμα της 7ης Ιουλίου 2014,ηλεκτρονικό μήνυμα για τα μηνιαία όρια φαρμακευτικής δαπάνης ΕΟΠΥΥ ανά ασφαλισμένο,τα οποία κυμαίνονται αναλόγως της Ειδικότητας και της Περιοχής.Το πλαφόν που προβλέπεται για όλες τις κατηγορίες ασθενών υπολείπεται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών συνταγογράφησης.Για παράδειγμα,για τους καρδιοπαθείς έχει οριστεί μηνιαίο όριο δαπάνης 39 ευρώ και για τους πνευμονολογικούς ασθενείς 59 ευρώ.

Αυτό επιφέρει σοβαρό πρόβλημα στο θεραπευτικό έργο κάθε ιατρού,που ανά πάσα στιγμή μπορεί να υποστεί κυρώσεις ως “παραβάτης”.
Το Υπουργείο ζητά από τον ιατρό να αντιμετωπίσει τον άρρωστο με λογιστικά κριτήρια,κάτι που μόνο με αρνητικές συνέπειες για την υγεία του ασθενούς μπορεί να έχει.
Ο θεράπων ιατρός,πρέπει να γνωρίζει να διαγιγνώσκει ασθένειες και να διαλέγει με καθαρά θεραπευτικά κριτήρια το κατάλληλο φάρμακο για να τις θεραπεύει.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου είναι θετικός στον εξορθολογισμό της δαπάνης για την υγεία,αλλά είναι ενάντια σε μέτρα που βλάπτουν τη Δημόσια Υγεία,καθιστούν ανεφάρμοστη την τεκμηριωμένη επιστημονικά θεραπεία και μετακυλύουν το κόστος στον ασθενή.

Με γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας και της ιατρικής λειτουργίας ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος του οποίου μέλος είναι και ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου προσφεύγει στο συμβούλιο της Επικρατείας για αναστολή και ακύρωση της απόφασης,η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.