Αρχική Νέα Τοπικά Μετά το ναυάγιο στη Σάμο, επιχείρηση διάσωσης στον Αγιο Νικήτα Χίου

Μετά το ναυάγιο στη Σάμο, επιχείρηση διάσωσης στον Αγιο Νικήτα Χίου

17

 Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών πραγματοποιήθηκε βραδινές ώρες και μετά τις 8.00 το βράδυ, στην περιοχή του Αγίου Νικήτα στη νότια Χίο όταν και εμφανίστηκαν περίπου 10 άτομα στον κεντρικό δρόμο στο χωριό Πυργί.

Σύμφωνα με ανάρτηση στη σελίδα του facebook «Το μαστίχι» συνολικά πρέπει να είναι περίπου 70 άτομα και σύριοι στην καταγωγή.

Να σημειωθεί ότι τις μεσημβρινές ώρες επιχέιρηση διάσωσης ήταν σε εξέλιξη και βορειοδυτικά της Σάμου, όπου 2 άτομα τουλάχιστον έχασαν τη ζωή τους και 13 άλλοι διασώθηκαν.

Ειδικότερα, ιστιοφόρο σκάφος το οποίο έπλεε στην περιοχή, εντόπισε και περισυνέλεξε δύο (02) μετανάστες, έντεκα (11) ν.μ. βορειοδυτικά της νήσου Σάμου και ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).

Άμεσα, κατόπιν σχετικών εντολών του ΕΚΣΕΔ, έσπευσαν στην περιοχή τέσσερα (04) πλωτά περιπολικά Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., κινητοποιήθηκαν ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ δεσμεύτηκαν και πέντε (05) παραπλέοντα σκάφη.

Από τους δεκατρείς (13) διασωθέντες, επτά (07) μεταφέρθηκαν στο λιμένα Χίου, ενώ οι υπόλοιποι έξι (06) μεταφέρθηκαν με πλωτό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμένα Καρλοβασίου ν.Σάμου.

Από τη θάλασσα ανεσύρθησαν, μέχρι στιγμής, δύο (02) σοροί μεταναστών ( 01 ανδρας, 01 γυναίκα) οι οποίες μεταφέρθηκαν με πλωτό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμένα Καρλοβασίου ν.Σάμου.

Ένας (01) εκ των διασωθέντων μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου για παροχή ιατρικής περίθαλψης, ενώ ένας (01) ανήλικος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, από όπου αναμένεται η διακομιδή του στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με MRCC (ANKARA) – Maritime Rescue Coordination Center , δύο (02) μετανάστες περισυνελέγησαν από σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής περίπου έξι (06) ν.μ. βορειότερα της περιοχής του συμβάντος στα διεθνή ύδατα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε τουρκικό λιμένα για να διακομιστούν σε νοσοκομείο.

Παράλληλα και σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες των διασωθέντων, το σκάφος (α.λ.σ.) που τους μετέφερε βυθίστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ νήσων Σάμου και Ικαρίας.

Οι έρευνες συνεχίζονται για εντοπισμό άλλων αγνοουμένων από πλωτά και εναέρια μέσα του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., του Π.Ν. και της Π.Α., καθώς και από παραπλέοντα πλοία που έχουν δεσμευτεί από το ΕΚΣΕΔ για συνδρομή στην επιχείρηση διάσωσης.

Κατόπιν εντολής του Αρχηγού Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., Αντιναυάρχου Λ.Σ Αθανάσιου ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, μετέβη στη Σάμο ο Επιθεωρητής Βορείου και Νοτίου Αιγαίου Υποναύαρχος Λ.Σ. Ι. ΣΕΡΓΗΣ, για την συνδρομή και τον συντονισμό των ενεργειών των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του περιστατικού.

Από τη Λιμενική Αρχή Σάμου ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας και διενεργείται προανάκριση.

Εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν με νεότερο δελτίο τύπου.

 

Ακόμα 51 άτομα

Εν τω μεταξύ από το πρωί η κινητικότητα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Χίου είναι έντονη.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, στον εντοπισμό και τη διάσωση δεκαεπτά (17) μεταναστών και τη σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή τους προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Ειδικότερα, πλωτό περιπολικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, το οποίο εκτελούσε περιπολία στο πλαίσιο της επιχείρησης “ΠΟΣΕΙΔΩΝ”, εντόπισε ύποπτο σκάφος να πλέει χωρίς φανούς ναυσιπλοΐας στη θαλάσσια περιοχή “ΓΡΙΔΙΩΝ” νοτιοανατολικής Χίου.  Το ύποπτο σκάφος αρνήθηκε να συμμορφωθεί στα σήματα του πλωτού περιπολικού και προέβη σε ελιγμούς, προκειμένου να διαφύγει, ενώ στο σημείο έσπευσε και δεύτερο πλωτό περιπολικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, προς παροχή συνδρομής. 

Τελικά, το εν λόγω σκάφος ακινητοποιήθηκε από το πλήρωμα των πλωτών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, ενώ διαπιστώθηκε ότι υπήρχε σε αυτό συνεχής εισροή υδάτων και βυθιζόταν. Άμεσα περισυνελέγησαν από τη θάλασσα δεκαεπτά (17) παράνομοι μετανάστες (17 άνδρες) και ο φερόμενος ως διακινητής τους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χίου όπου και συνελήφθησαν.  Τρεις (03) από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου “Σκυλίτσειο” για προληπτικούς λόγους 

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου. 

 

Και άλλοι στα Γρίδια

34 μετανάστες εντοπίστηκαν επίσης πρωινές ώρες σήμερα, στην περιοχή “ΓΡΙΔΙΩΝ” νότια της ν. Χίου, από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου σε συνεργασία με στελέχη του Αστυνομικού Τμήματος Καλαμωτής.

Πρόκειται για 31 άνδρες και 3 γυναίκες, οι οποίοι στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων, συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν με υπηρεσιακό λεωφορείο της ΕΛ.ΑΣ στη Χίο, ενώ αναμένεται να μεταφερθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ» για διενέργεια προληπτικών ιατρικών εξετάσεων.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.

 

 

 

 

Στον εντοπισμό και τη διάσωση δεκαεπτά (17) παράνομων μεταναστών και τη σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή τους προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

            Ειδικότερα, πλωτό περιπολικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, το οποίο εκτελούσε περιπολία στο πλαίσιο της επιχείρησης “ΠΟΣΕΙΔΩΝ”, εντόπισε ύποπτο σκάφος, με ικανό αριθμό επιβαινόντων να πλέει χωρίς φανούς ναυσιπλοΐας στη θαλάσσια περιοχή “ΓΡΙΔΙΩΝ” νοτιοανατολικής Χίου.  Το ύποπτο σκάφος αρνήθηκε να συμμορφωθεί στα σήματα του πλωτού περιπολικού και προέβη σε ελιγμούς, προκειμένου να διαφύγει, ενώ στο σημείο έσπευσε και δεύτερο πλωτό περιπολικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, προς παροχή συνδρομής.

            Τελικά, το εν λόγω σκάφος ακινητοποιήθηκε από το πλήρωμα των πλωτών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, ενώ διαπιστώθηκε ότι υπήρχε σε αυτό συνεχής εισροή υδάτων και βυθιζόταν. Άμεσα περισυνελέγησαν από τη θάλασσα δεκαεπτά (17) παράνομοι μετανάστες (17 άνδρες) και ο φερόμενος ως διακινητής τους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χίου όπου και συνελήφθησαν.             Τρεις (03) από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου “Σκυλίτσειο” για προληπτικούς λόγους


            Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.


 


*****


            Τριάντα τέσσερις (34) παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν πρωινές ώρες σήμερα, στην περιοχή “ΓΡΙΔΙΩΝ” νότια


της ν. Χίου, από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου σε συνεργασία με στελέχη του Αστυνομικού Τμήματος Καλαμωτής.

            Οι ανωτέρω, ( 31 άνδρες και 3 γυναίκες) οι οποίοι στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων, συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν με υπηρεσιακό λεωφορείο της ΕΛ.ΑΣ στη Χίο, ενώ αναμένεται να μεταφερθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ» για διενέργεια προληπτικών ιατρικών εξετάσεων.

            Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.