Αρχική Νέα Τοπικά Επιστολική διαμαρτυρία Περιφερειακής Ενότητας για νέα Λατομική Ζώνη μέσα στα μαστίχια!

Επιστολική διαμαρτυρία Περιφερειακής Ενότητας για νέα Λατομική Ζώνη μέσα στα μαστίχια!

46


Με επιστολή προς το νέο Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Σ. Σπυρίδων, διαμαρτύρεται ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Κώστας Γανιάρης για την πρόθεση να προκηρυχθεί προς μίσθωση περιοχή για λατομική ζώνη, στο ύψωμα Περδικάς που είναι το επίκεντρο της μαστιχοκαλλιέργειας.
Ενδιαφέρον έχει αν αυτή η πρόθεση είναι καινούργια ή αν το σχετικό αίτημα ήταν στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και πριν τις εκλογές, όπου τη θέση κατείχε η νέα αιορετή Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κα Καλογήρου.
Να σημειωθεί ότι στην ίδια περιοχή προετοιμάζεται και το Μουσείο Μαστίχας!
Τι άλλο πια μπορεί να έχει η περιοχή, εκτός από τα υπάρχοντα λατομεία, το ΧΥΤΑ όλης της Χίου και τις κατακαημένες πλαγιές από τη μεγάλη φωτιά του 2012;

Η επιστολή του κ. Γανιάρη προς το Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου 

 Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα

Σύμφωνα με πρόσφατη πληροφόρηση που είχαμε, είναι στις προθέσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου η προκήρυξη μίσθωσης λατομικών χώρων στο ύψωμα «Περδικάς» εντός των ορίων της Δημοτικής Ενότητας Μαστιχοχωρίων Χίου.

Επισημαίνω ότι η συγκεκριμένη περιοχή αφ’ ενός αποτελεί το επίκεντρο της μαστιχοκαλλιέργειας και πόλο έλξης των επισκεπτών (Μουσείο Μαστίχας, παραδοσιακοί οικισμοί, αρχαιολογικοί χώροι) ενώ αφ’ ετέρου φιλοξενεί ήδη οχλούσες δραστηριότητες  (λατομείο, ΧΥΤΑ).

Η δημιουργία νέας λατομικής ζώνης θα είχε ως αποτέλεσμα τη δυσβάσταχτη επιβάρυνση της περιοχής, αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό ενώ ήδη έχει προκαλέσει την ομόθυμη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής (έγγραφο Δ.Ε. Μαστιχοχωρίων 30709/14-7-2014). .

Με αυτά τα δεδομένα εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στην μίσθωση νέων λατομικών χώρων στην περιοχή Μαστιχοχωρίων και σας καλώ να επανεξετάσετε το θέμα.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: από άλλο λατομείο κοντά στο Πυργί