Αρχική Απόψεις Aρθρα Παύλος Καλογεράκης-Σε αναζήτηση οικονομικής αναγέννησης

Παύλος Καλογεράκης-Σε αναζήτηση οικονομικής αναγέννησης

19

 
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, ίσως και καταθλιπτικοί (*):
Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ο Τριτογενής τομέας (υπηρεσίες, τουρισμός
  κλπ) καλύπτει το 85% (!) της συνολικής Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας,(ΑΠΑ),
ο Δευτερογενής τομέας (μεταποίηση κλπ) το 10,5% και ο Πρωτογενής τομέας ( η ουσιαστική παραγωγή) μόνο το 4,5%!!!.
Ταυτόχρονα, στον
  δείκτη καινοτομίας ο οποίος αποτελεί το ουσιώδες χαρακτηριστικό  δυναμικής ανάπτυξης της παραγωγής, της προώθησης της έρευνας και της εφαρμογής στρατηγικών που θεμελιώνουν γερά ένα καλό μέλλον,  η Περιφέρειά μας έρχεται 11η μεταξύ των 13 Περιφερειών της Χώρας και 202η μεταξύ των 207 της Ε.Ε.(!).Η οικονομία μας δεν είναι καθόλου ανταγωνιστική. Επί πλέον στηρίζεται σε αμφιβόλου «σιγουριάς» – ίσως και αποτελεσματικότητας  – οικονομικές δράσεις (τριτογενής τομέας),  χωρίς να υπάρχει κανένα μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της τελματώδους και αποδιαρθρωμένης κατάστασης.


Με τον ενεργό πληθυσμό να γηράσκει και με τα ποσοστά της ανεργίας στη νεολαία να είναι δυσβάσταχτα, είναι άμεση ανάγκη  να αποτελέσει κυρίαρχο στοιχείο προβληματισμού, σχεδίασης και εφαρμογής ένα αποδεκτό και εφαρμόσιμο παραγωγικό- αναπτυξιακό πρόγραμμα για την προσεχή πενταετία, το οποίο αξιολογούμενο θα αποτελέσει την βασική πυξίδα πορείας του Τόπου μας για τα πολλά επόμενα χρόνια. Πρέπει όλοι μαζί: Περιφερειακό Συμβούλιο, Δημοτικό Συμβούλιο, Πανεπιστήμιο, Επιμελητήρια, παραγωγικοί φορείς, επιχειρηματίες να σχηματοποιήσουν,  μετά από αναλυτική και κυρίως έντιμη  τοποθέτηση, το όραμα για τα Νησιά μας. Για το δικό τους καλό και προφανώς και για το επιζητούμενο κέρδος. Η Περιφέρεια έχει προτάσεις.


Ας μου επιτραπεί να καταθέσω πολύ επιγραμματικά σε τούτο το άρθρο τρεις τομείς οι οποίοι χωρίς τεράστια κεφάλαια – αντιθέτως δε χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.-  μπορούν να αποδώσουν πολύ καλά αποτελέσματα:


Α) Κατάρτιση και αλλαγή επαγγέλματος: Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας ότι κάποια επαγγέλματα δεν έχουν πλέον μέλλον. Με χρηματοδοτούμενα μαθήματα κατάρτισης δίδεται η δυνατότητα  της βελτίωσης των προϊόντων της δουλειάς σου (μεταποίηση), ή αλλαγής επαγγέλματος (πρωτογενής τομέας).


Β) Οι επιστημονικές γνώσεις για έρευνα και καινοτομία:  Οι απόφοιτοι Σχολών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον νεανικό παλμό, τις πανεπιστημιακές γνώσεις , το πάθος για δημιουργική ζωή , την αποδοχή του ρίσκου και να τολμήσουν – με τη βοήθεια της Πολιτείας βέβαια- νέους δρόμους παραγωγής με καινοτόμες ιδέες και με την ερευνητική ματιά που διαθέτουν κυρίως στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.


Γ) Τουρισμός με στηρίγματα τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον: Το Νησί μας πρέπει αποκτήσει ένα πανελλήνια, ακόμα και πανευρωπαϊκά ξεχωριστό, διακριτό, χαρακτηριστικό όνομα ως Νησί του υπέροχου πολιτισμού και του σχετικά αλώβητου περιβάλλοντος. Να ψάξουμε να το βρούμε. Ένα brand name αξιόπιστο και θελκτικό για τον τουρίστα και τον επισκέπτη το οποίο πρέπει να υπηρετήσουμε όλοι με πάθος και κυρίως με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα. Αφού βέβαια πρώτα φροντίσουμε να φτιάξουμε σωστά το … «σαλόνι» μας (**)


            Για τον καθέναν από τους παραπάνω τρεις τομείς μπορούν να κατατεθούν πολλές και σημαντικές προτάσεις . Η προσεχής Περιφερειακή Αρχή διαθέτει. Πρέπει να γίνει ένα νέο ξεκίνημα. Με πίστη στο μέλλον και στο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό του Τόπου μας. Με αισιοδοξία, προγραμματισμό και εργατικότητα.


Αντιγράφω(*): «Νέο ξεκίνημα σημαίνει ότι το αύριο δεν πρέπει να είναι ούτε η προέκταση του ατυχούς σήμερα, ούτε η επανάληψη του χθες, αυτού του χθες που, χωρίς καθόλου να μηδενίζεται, αναλυόμενο σε βάθος ανέδειξε τα θετικά αλλά και τα αρνητικά του σημεία. Οι κοινοτικοί πόροι αλλά και ο δανεισμός, ενώ επέτρεψαν την κατασκευή σημαντικών υποδομών και την ταχεία βελτίωση του βιοτικού επιπέδου με έμφαση στην κατανάλωση, δεν συνοδεύτηκαν και από τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και δεν οδήγησαν στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, στη διεύρυνση της παραγωγικής της βάσης και στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας και των Περιφερειών της. Οι πόροι πάντα απορροφούντο, αλλά η συνακόλουθη ανάπτυξη ήταν συγκυριακή και δεν συνδεόταν με διαρθρωτικές αλλαγές της οικονομίας, με προσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, με μια μόνιμη αύξηση του παραγωγικού δυναμικού και με μια μόνιμη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».


Είναι προφανές ότι από εμάς κυρίως εξαρτάται το να σώσουμε τα Νησιά μας.