Αρχική Πολιτισμός Tμήμα αρχαϊκής νεκρόπολης βρέθηκε στη Χίο, 7ου – 6ου π.Χ.

Tμήμα αρχαϊκής νεκρόπολης βρέθηκε στη Χίο, 7ου – 6ου π.Χ.

24

Η Αρχαιολογική Σκαπάνη είχε πολύ…  ψωμί αφού η δοκιμαστική έρευνα (που τόσο πολλές φορές επικρίνονται) σε οικόπεδο στη θέση “Ψωμί” επί της Λεωφόρου Ενώσεως έφερε σημαντικόττα ευρήματα και συγκεκριμένα ταφές σε μεγάλους πλήθινους πίθους,όπου οι νεκροί ήταν τοποθετημένοι σε στρώση από βότσαλα θαλάσσας, ενώ εντυπωσιακό είναι το εύρημα ενός αλόγου που είχε ταφεί σε στάση ανάπαυσης και μεταφέρθηκε σε πολύ καλή κατάσταση στα εργαστήρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου όπου ελπίζουμε και να εκτεθεί.
Η θέση “Ψωμί” είναι δίπλα από το ξενοδοχείο Ελληνικό Κάστρο (ίσως η ύπαρξη του μακαρονοποιείου να συνδυαζόταν και με φούρνους στην περιοχή), στο ύψους του μπαρ PRIVE.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή δεν έχει ξαναγίνει κάποια αρχαιολογική έρευνα. Μόνο σε αναφορά του άγγλου αρχαιολόγου Χαντ στις αρχές του προηγούμενου αιώνα (μεταξύ 1910-1920) γίνεται λόγος για ευρήματα πήλινων σαρκοφάγων τύπου Κλαζομενών, πιθανόν σαν και αυτές που περιγράφει και το δελτίο τύπου του υπουργείου Πολιτισμού που ακολουθεί:

Κατά την πραγματοποίηση δοκιμαστικής έρευνας σε οικόπεδο στη θέση «Ψωμί» Δήμου Χίου, αποκαλύφθηκε τμήμα αρχαϊκής νεκρόπολης του 7ου και 6ου π.Χ. αιώνα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Οι ταφές που αποκαλύφθηκαν στο ανατολικό τμήμα του οικοπέδου, βρέθηκαν σε επάλληλα στρώματα, τοποθετημένες σε βότσαλα θάλασσας. Πρόκειται για ταφές σε μεγάλους πήλινους πίθους, το στόμιο των οποίων σφράγιζε πλακοειδής λίθος. Οι πίθοι είναι ακόσμητοι ή φέρουν γεωμετρική εγχάρακτη διακόσμηση σε οριζόντιες ζώνες στο σώμα και πλαστικές μαστοειδείς αποφύσεις.
Οι νεκροί ήταν τοποθετημένοι σε στρώση από βότσαλα θάλασσας, σε συνεσταλμένη στάση.
Βρέθηκαν επίσης ακόσμητες πήλινες σαρκοφάγοι τύπου Κλαζομενών και εγχυτρισμοί νηπίων, καθώς και μια λίθινη σαρκοφάγος.
Την πολυπληθέστερη ωστόσο κατηγορία αποτελούν οι ελεύθερες ταφές νεκρών σε ύπτια εκτεταμένη στάση.

Σημαντικότατο και ξεχωριστής σημασίας εύρημα είναι η ταφή αλόγου, η πρώτη που έρχεται στο φως στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Το άλογο, που ήταν τοποθετημένο σε στάση ανάπαυσης, στερεώθηκε και μεταφέρθηκε ολόκληρο στα εργαστήρια συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου.
Όπως όλα δείχνουν, η περίπτωση της ανασκαφής αποτελεί την πρωιμότερη οργανωμένη νεκρόπολη που έχει αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα στη σύγχρονη πόλη της Χίου και συνεπώς παρέχει πολύτιμες μαρτυρίες για την ιστορική τοπογραφία της αρχαίας πόλεως.