Αρχική Μαστίχα Μαστίχι Ζημιές στην παραγωγή από την καλοκαιρινή μπόρα- άμεση αποζημίωση ζητά η...

Μαστίχι Ζημιές στην παραγωγή από την καλοκαιρινή μπόρα- άμεση αποζημίωση ζητά η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ

52

 
Ότι χειρότερο για τους μαστιχοκαλλιεργητές ήταν η πρωινή βροχή της περασμένης Πέμπτης, αφού κατέληξε σε νεροπινάδες, το μαστίχι που ήταν κάτω από τους σκίνους και παρασύρθηκε το ασπρόχωμα που υποδέχεται το δάκρυ της μαστίχας.

Το κέντημα αυτής της περιόδου είναι και το πιο παραγωγικό, αφού βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, λίγες μέρες πριν τον Αύγουστο.

Συγκεκριμένα επλήγησαν τα Μαστιχοχώρια στις Δημοτικές Ενότητες Αγίου Μηνά και Ιωνίας, δηλαδή Νεοχώρι, Καλλιμασιά, Καταρράκτης, Νένητα, Βουνό αλλά και Πατρικά και Αϊ Γιώργης Συκούσης.

Η πρώτη εικόνα που είχε η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου είναι για ζημιές της τάξης του 25% της παραγωγής σε αυτές τις περιοχές, ποσοστό που επιτρέπει την υποβολή δήλωσης αποζημίωσης στον ΕΛΓΑ (με όλους τους σχετικούς περιορισμούς που ισχύουν).

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ με την οποία ζητά να αποζημίωση το σύνολο της καταστραφείσας παραγωγής από τον ΕΛΓΑ και από την ΕΜΧ να διαθέσει άμεσα ασπρόχωμα στους μαστιχοπαραγωγούς.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΕ ΧΙΟΥ του ΚΚΕ: «Άμεση αποζημίωση του συνόλου της καταστραφείσας παραγωγής»

Οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου βιώνουν μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές της παραγωγής των τελευταίων χρόνων, αφού η βροχή της 24/7/2014 κατέστρεψε το 100% της παραγωγής, που ήταν σε εξέλιξη και βρισκόταν σε ευπαθές στάδιο (υγρή μορφή) στο μεγαλύτερο τμήμα των χωριών, των παραγωγών της μαστίχας.

Η τεράστια ζημιά έρχεται να προστεθεί στο Γολγοθά του μαστιχοπαραγωγού, που βιώνει τις τραγικές επιπτώσεις από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης – ΕΕ.

Η διέξοδος, για τους χιλιάδες παραγωγούς, που οδηγήθηκαν στην καλλιέργεια της μαστίχας, για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στενεύει δραματικά.

Ο ρόλος του ΕΛΓΑ ακόμα και σήμερα πρέπει να απασχολήσει άμεσα το Δ.Σ. της Ε.Μ.Χ., όσο και τους τοπικούς συν/μούς, για να διεκδικηθεί ουσιαστική κάλυψη της ζημιάς.

Είναι γνωστό το θεσμικό πλαίσιο που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση, για τη λειτουργία του, στα πλαίσια της ΕΕ καθώς και τους περιορισμούς, που βάζει στην κάλυψη των ζημιών. Η τραγική εμπειρία μας, πρέπει να μας οδηγήσει σε διεκδικήσεις για την κάλυψη της ζημιάς κατά 100% με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση της εισφοράς, που δίνουν οι μαστιχοπαραγωγοί στον ΕΛΓΑ, δεδομένου ότι θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα σημαντικά, αφού το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών θα δίνει επιπλέον 2% στη βάση του αγροτικού του εισοδήματος.

Το ΔΣ της ΕΜΧ οφείλει να πάρει υπ’ όψη του όλα αυτά που συντελούνται και να σταθεί στο πλευρό των παραγωγών. Άμεσα:

Να φέρει ικανοποιητική ποσότητα σε χώμα και να το παρέχει δωρεάν στους μαστιχοπαραγωγούς, παίρνοντας υπ’ όψη ότι σημαντικός αριθμός παραγωγών αδυνατεί να προβεί στην αγορά του.

Οι παραγωγοί να κάνουν υπόθεση τους τις παραπάνω σκέψεις και προτάσεις και μέσα από συνελεύσεις των τοπικών συν/σμών να πάρουν αποφάσεις δυναμικής διεκδίκησης άμεσων λύσεων

Χίος, 26/7/2014