Αρχική Νέα Τοπικά Εκδηλώσεις για 40ο φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ στο κόκκινο φαναράκι, 1/8

Εκδηλώσεις για 40ο φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ στο κόκκινο φαναράκι, 1/8

35


Με σύνθημα λόγια του Νίκου Μπελογιάννη, κατά την απολογία του, «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων», η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, διοργανώνει φέτος το 40ο Φεστιβάλ ΚΝΕ- ΟΔΗΓΗΤΗ.

Στα πλαίσια του φεστιβάλ πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και στη Χίο, την Παρασκευή 1η Αυγούστου και συγκεκριμένα στην προκυμαία στο «κόκκινο φαναράκι».(VIDEO)

Όπως σημείωσε ο Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Χίου της ΚΝΕ Αρης Μιχαλάκης στο χώρο θα πραγματοποιηθούν σειρά εκδηλώσεων, από συναυλίες με μαθητικά συγκροτήματα, έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου, πολιτικές συζητήσεις και ομιλία μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ.

Μάλιστα για το σκοπό της φωτογραφικής έκθεσης, ο Γιάννης Αμπαζής μέλος της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ στη Χίο ζήτησε από παλιούς συντρόφους, είτε είναι στο ΚΚΕ είτε όχι, να προσφέρουν δικός τους  αρχειακό υλικό από προηγούμενα 39 φεστιβάλ.

Να σημειώσουμε ότι την Τετάρτη, 30 Ιουλίου, το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τουρνουά μπάσκετ 3Χ3 στο γήπεδο του ΦΟΒ στο Βροντάδο, με σύνθημα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

 Τα λόγια του Νίκου Μπελογιάννη (1915-1952) στην απολογία του στο στρατοδικείο

(1η δίκη: 19 Οκτωβρίου 1951- 16 Νοεμβρίου 1951

 2η δίκη: 15 Φεβρουαρίου 1952- 1 Μαρτίου 1952):

«Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας.

Το δείξαμε όταν κινδύνευε η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η ακεραιότητα της και, ακριβώς, αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες χωρίς πείνα και πόλεμο.

Σε νέες εποχές, στο μπόι των ονείρων μας, το μπόι των ανθρώπων.

Για το σκοπό αυτό αγωνιζόμαστε και όταν χρειαστεί θυσιάζουμε και τη ζωή μας».

 

( Ο Νίκος Μπελογιάννης, μαζί με τους συντρόφους του Νίκο Καλούμενο, το Χιώτη Δημήτρη Μπάτση και Ηλία Αργυριάδη εκτελέστηκαν δια τυφεκισμού στις 30 Μαρτίου 1952, ημέρα Κυριακή και ώρα 4.10΄ τη νύχτα, αφού μεταφέρθηκαν από τις φυλακές της Καλλιθέας στο στρατόπεδο του Γουδή.

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις δεν δόθηκε ποτέ χάρη από το Βασιλιά Παύλο.

Η Έλλη Παππά δεν εκτελέστηκε λόγω του παιδιού του Μπελογιάννη που γέννησε μέσα στη φυλακή και ο Τάκης Λαζαρίδης λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

Η ώρα και η ημέρα της εκτέλεσης ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστη (οι εκτελέσεις γινόταν πάντα με το πρώτο φως του ήλιου και ποτέ μέρα Κυριακή ακόμα και από τους Γερμανούς Ναζί κατακτητές) και φέρεται να έγινε τότε για να προλάβουν οι υπέρμαχοι της εκτέλεσης τυχόν απονομή χάριτος).

(πληροφορίες από el.wikipedia.org).