Αρχική Νέα Τοπικά Πρόταση Λειτουργίας Ειδικοτήτων Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης Δήμου Χίου στο 1ο ΕΠΑΛ

Πρόταση Λειτουργίας Ειδικοτήτων Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης Δήμου Χίου στο 1ο ΕΠΑΛ

23

 Το Περιφερειακό Τμήμα της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών Βορείου Αιγαίου αφού μελέτησε τις προτεινόμενες 26 ειδικότητες τις οποίες προτίθεται να λειτουργήσει το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων το σχολικό έτος 2014-2015 καθώς και την υπάρχουσα κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή για το Δήμο της Χίου, προτείνει στον αρμόδιο Υφυπουργό Παιδείας τα κάτωθι:


    Στέγαση των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) στο κτίριο της οδού Μιχάλων 5 όπου στεγάζεται σήμερα το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο (1ο ΕΠΑ.Λ.) Χίου και το Εργαστηριακό Κέντρο (Ε.Κ.) Χίου καθώς και η Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑ.Σ.) Χίου η οποία από το σχολικό έτος 2014-2015 καταργείται.
Βασικοί λόγοι της στέγασης στο συγκεκριμένο κτίριο αποτελούν η ύπαρξη του Ε.Κ. Χίου που δεν θα απαιτεί έξοδα μετακίνησης αλλά και το ωράριο λειτουργίας των Σ.Ε.Κ. που θα είναι το απογευματινό οπότε δεν θα συγκρούεται με το ωράριο των υπόλοιπων σχολείων.


   Την δυνητική λειτουργία των παρακάτω ειδικοτήτων: 

1.      Τεχνίτης Μηχανικός Γεωργικών Μηχανημάτων

2.      Τεχνίτης Ηλεκτρολόγος Αυτοκινήτων Οχημάτων

3.      Τεχνίτης Φανοποιός και Βαφής Οχημάτων

4.      Τεχνίτης Μηχανικός αυτοκινήτων μοτοσυκλετών

5.      Τεχνίτης Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων

6.      Τεχνίτης Υδραυλικών και Θερμοϋδραυλικών Εγκαταστάσεων

7.      Τεχνίτης Εργαλειομηχανών CNC

8.      Τεχνίτης Διακοσμητικών Εφαρμογών

9.      Τεχνίτης Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ

10.  Τεχνίτης Κομμωτικής Τέχνης (Υπάρχει ο χώρος και θα είναι εύκολο να δημιουργηθεί αφού έχει καταργηθεί η ειδικότητα της Νοσηλευτικής)

 


Θεωρείται απαραίτητη από τις παραπάνω προτεινόμενες ειδικότητες η πρόταξη των ειδικοτήτων: 1. Διακοσμητικών Εφαρμογών και 2. Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ, διότι αφενός δίνει σημαντική διέξοδο στο συγκεκριμένο ηλικιακό φάσμα – κυρίως στις μαθήτριες σε ότι αφορά την επαγγελματική τους κατάρτιση – έχοντας η δεύτερη και σημαντικότατη προσέλευση μαθητών/τριων, και αφετέρου διότι οι συνάδελφοι/σες μετά την κατάργηση της ειδικότητάς τους από την Επαγγελματική Εκπαίδευση  θα έχουν μία επιπλέον επαγγελματική διέξοδο στην εκπαίδευση.