Αρχική Νέα Τοπικά Κώστας Γανιάρης: κόντρα στην ιστορία της ΕΜΧ, επιμένει ο βουλευτής Π. Βογιατζής...

Κώστας Γανιάρης: κόντρα στην ιστορία της ΕΜΧ, επιμένει ο βουλευτής Π. Βογιατζής για άρση της αναγκαστικότητας

7

“Η προσπάθεια να πληγεί η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, με σημερινό εκφραστή τον Βουλευτή Λέσβου της Ν.Δ., πρέπει να βρει αποφασιστική απάντηση από ολόκληρη την κοινωνία της Χίου. Το οφείλουμε στο μέλλον και στην προοπτική του τόπου μας”, αναφέρει σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Κώστας Γανιάρης, με αφορμή και νέα τοποθέτηση του κ. Βογιατζή για άρση της αναγκαστικότητας των (3-4 συνεταιρισμών) που ακόμα ισχύει πανελλαδικά.
Συγκεκριμένα αναφέρει: 
 

Σε πρόσφατη Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Α.Π. 1523/30-7-2014), ο Βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ. κ. Π. Βογιατζής, με το πρόσχημα συμμόρφωσης  με Κανονισμούς της Ε.Ε., επαναφέρει το θέμα της αλλοίωσης του θεσμικού χαρακτήρα (άρση της αναγκαστικότητας) του μεγαλύτερου αναπτυξιακού και κερδοφόρου συνεταιριστικού φορέα του νησιού μας, της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Υπενθυμίζω σε όλους, και ιδιαίτερα στον Βουλευτή Λέσβου, ότι ο θεσμικός χαρακτήρας της Ε.Μ.Χ. υπήρξε αποτέλεσμα προσπαθειών οραματιστών όπως ο αείμνηστος Γ. Σταγκούλης και καρπός αγώνων των μαστιχοπαραγωγών.  Οποιαδήποτε τροποποίηση, οποιαδήποτε αλλοίωση του θεσμικού χαρακτήρα της Ε.Μ.Χ. θα αποτελέσει καίριο και καταστροφικό πλήγμα:


·         Στο εισόδημα και στην αξιοπρέπεια των μαστιχοπαραγωγών


·         Στην τοπική οικονομία της Χίου, στην οποία η Ε.Μ.Χ. έχει πρωταγωνιστικό και αναντικατάστατο ρόλο


·         Στις προοπτικές του παγκόσμια μοναδικού προϊόντος της μαστίχας, σε μια εποχή που ανοίγονται σημαντικοί και ελπιδοφόροι δρόμοι μπροστά του.

Με βαθύ αίσθημα ευθύνης, καρπό και της προσωπικής μου πολυετούς διαδρομής στην Ε.Μ.Χ., καλώ όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας της Χίου, τους Βουλευτές, την Αυτοδιοίκηση, τα πολιτικά κόμματα, τις συνεταιριστικές, επαγγελματικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, την κοινωνία των πολιτών, να σταθούμε με κοινές και συντονισμένες προσπάθειες στο ύψος των περιστάσεων.

Η προσπάθεια να πληγεί η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, με σημερινό εκφραστή τον Βουλευτή Λέσβου της Ν.Δ., πρέπει να βρει αποφασιστική απάντηση από ολόκληρη την κοινωνία της Χίου. Το οφείλουμε στο μέλλον και στην προοπτική του τόπου μας. 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: η προτομή του πρώτου οραματιστή Προέδρου της ΕΜΧ Γιώργου Σταγκούλη

λίγα λόγια για την εταιρεία, από την ηλεκτρονική σελίδα της ΕΜΧ

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου ιδρύθηκε το 1938 βάσει του Νόμου 1390, είναι Αναγκαστικός Συνεταιρισμός και αποτελεί το φορέα αποκλειστικής διαχείρισης της φυσικής Μαστίχας Χίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Αποτελεί την συλλογική έκφραση 20 πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών των 24 Μαστιχοχωρίων που βρίσκονται στην νότια Χίο.
Σήμερα, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου αριθμεί περίπου 4.850 μέλη και είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε μέγεθος οργανισμούς της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Οι δραστηριότητες
Οι κύριες επιχειρηματικές  και συνεταιριστικές δραστηριότητες της Ε.Μ.Χ αφορούν :

  1. στην οργάνωση και διαχείριση της αγροτικής παραγωγής.
  2. στην υποστήριξη των παραγωγών-συνεταιριστών μαστίχας.
  3. στην διαχείριση ζητημάτων που αφορούν στην νομική προστασία της μαστίχας και των σχετικών εμπορικών σημάτων.
  4. στον συντονισμό και την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας που αφορά στο μαστιχόδενδρο, στις ιδιότητες, στις δράσεις και στις χρήσεις της μαστίχας.
  5. στον καθαρισμό, συσκευασία και εμπορία της φυσικής μαστίχας και στον σχεδιασμό, παρασκευή και εμπορία των προϊόντων ΕΛΜΑ.
  6. στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων.
  7. στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων μαστίχας (μαστιχέλαιο, άρωμα μαστιχελαίου, σκόνη μαστίχας, μαστιχόνερο).

Η ΕΜΧ παράγει, συσκευάζει και εμπορεύεται φυσική μαστίχα Χίου, μαστιχέλαιο και μαστιχόνερο, σκόνες μαστίχας και τσίχλες ΕΛΜΑ.
Η εμπορική της δραστηριότητα είναι κυρίως εξαγωγική αφού περίπου το 65% της ετήσιας παραγωγής της μαστίχας Χίου προωθείται στις αγορές του εξωτερικού. Είναι αξιοσημείωτο δε ότι τα σημαντικότερα προϊόντα της Ε.Μ.Χ είναι προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).