Αρχική Απόψεις Aρθρα Παύλος Καλογεράκης: Η Παναγιά η Γλυκιά στον Κάμπο

Παύλος Καλογεράκης: Η Παναγιά η Γλυκιά στον Κάμπο

29

 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ

 Η Παναγιά η Γλυκιά στον Κάμπο
Του Παύλου Καλογεράκη

 

Κρυμμένη στις δροσερές φυλλωσιές του Κάμπου η Παναγιά η Γλυκιά μάλλον δεν είναι γνωστή σε πολλούς. Προσωπικά, παρά το ότι είχα διαβάσει κάποια πράγματα σχετικά με την ιστορία της,  μόλις τα τελευταία χρόνια τη «γνώρισα» από κοντά. Ήταν μια παραμονή του Δεκαπενταύγουστου στον κατανυκτικότατο εσπερινό της Παναγιάς, μέσα σε ένα κυριολεκτικά μαγευτικό περιβάλλον, με την ολοζώντανη ιστορία του τόπου  παρούσα και τη φύση να συμμετέχει με όλη της τη χάρη, την ομορφιά, τη ζωντάνια και τη δροσιά  ενός καμπούσικου αρχοντικού περιβολιού.

Τα αρχιτεκτονικά σπαράγματα της Παναγιάς της Γλυκιάς τα οποία μαρτυρούν μια γοητευτική ιστορία αιώνων, βρίσκονται στην περιοχή του Ταλλάρους. Με ιδιαίτερη αγάπη όλη η οικογένεια του κ. Δημήτρη Απέσσου έχει φροντίσει ώστε το Ιερό του ναού, επισκευασμένο, να επιτελεί την αποστολή του σε περιπτώσεις ακολουθιών και προσκυνήματος. Το υπόλοιπο του ναού που στέκει ακόμη ορθό  αποτελεί τον αψευδή μάρτυρα μιας άριστης αρχιτεκτονικής, ενός τρανού ιστορικού παρελθόντος.

Μια ολόδροση αλέα με το καταπράσινο περιβόλι αριστερά και δεξιά και με τις λουλουδιασμένες γλάστρες σε παράταξη, σε οδηγεί στον περίβολο της στέρνας. Η δροσιά μπόλικη με το νερό μέχρι πάνω  και τα νούφαρα ολάνθιστα να συμμετέχουν στο ντεκόρ. Το βοτσαλωτό, άρτια φροντισμένο, υπέροχο χαλί υποδοχής του επισκέπτη. Η κληματαριά με τον καρπό έτοιμο, σε προστατεύει από τον ήλιο. Χρειάζεται πολύς χώρος και ειδική ικανότητα για να περιγράψεις σωστά όλο το περιβάλλον, τους ήχους, τα συναισθήματα.

Εκεί βρέθηκα για πρώτη φορά, πριν μερικά χρόνια, για τον εσπερινό του Δεκαπενταύγουστου. Συντοπίτες πολλοί. Ο κ. Απέσσος με όλη την οικογένειά του να φροντίζουν τα πρακτικά θέματα. Το προσκυνητάρι με τα κεράκια στο μέσο του βοτσαλωτού υπέροχο για το μάτι και την ψυχή. Η ώρα του δειλινού καθώς ο ήλιος γέρνει, τί καλλίτερο για έναν εσπερινό σε έναν τόσο μαγευτικό, φροντισμένο, απέριττο χώρο με σκηνικό την ερειπωμένη εκκλησιά και το ιερό της. Ο πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Μιχαήλ Στεφανιώρος ιερουργεί με τη βοήθεια του ψάλτη κ. Καββάδα και αρκετών βοηθών. Ιερέας και ψάλτες όλοι τους καλλίφωνοι και απόλυτα συνταυτισμένοι  προσφέρουν ως θείο δώρο την αγαλλίαση ενός κατανυκτικού εσπερινού για την Παναγιά μας στην οποία όλοι μας προστρέχουμε για βοήθεια στην κάθε πρώτη μας ανάγκη.

Ευχές για Καλό Δεκαπενταύγουστο σε όλους.