Αρχική Απόψεις Aρθρα Λεωνίδας Πυργάρης: Ποτίστε τώρα τα φυτά τού Δήμου!

Λεωνίδας Πυργάρης: Ποτίστε τώρα τα φυτά τού Δήμου!

12

    
Tις τελευταίες μέρες, γυρνώ όλη την πόλη και επισκέπτομαι όλους τους κήπους, τα πάρκα και τις παιδικές χαρές τού Δήμου. Θέλω να σχηματίσω από πρώτο χέρι άποψη και γνώμη για την επικρατούσα κατάσταση ώστε ως νέα δημοτική αρχή από 1ης Σεπτεμβρίου να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα κάθε είδους προβλήματα και στον συγκεκριμένο τομέα (πρασίνου, κήπων, ποιότητας ζωής).
Περιοδεύοντας λοιπόν ανά τας οδούς και τας γειτονίας τής πόλεως, θα πρέπει να πω ότι η εικόνα που αντικρύζει κανείς, ως προς την αισθητική τής πόλεως, είναι απελπιστική: η πόλη δίνει την αίσθηση τεταρτοκοσμικής ή πεμπτοκοσμικής Χώρας. Η βρώμα και η δυσωδία είναι χωρίς όριο. Παντού σκουπίδια αμάζευτα και όλοι οι δρόμοι ασκούπιστοι. Σε όλα τα μικρά πάρκα, στο κέντρο τής πόλης και γύρω από το Δημαρχείο, τα κάθε είδους καλλωπιστικά φυτά και η χλόη (γκαζόν) είναι στα όριά τους και κοντεύουν να ξεραθούν. Δηλαδή, η πόλη δίνει την εικόνα τής πλήρους εγκατάλειψης και της παραίτησης τών αρμοδίων από τις ευθύνες που τους αναλογούν. Επικρατεί το απόλυτο ρημαδιό. Βέβαια, οφείλω να επισημάνω ότι στον τομέα τού Πρασίνου και της Κηποτεχνίας εν γένει παρατήρησα να έχει επιτελεσθεί έργο από τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Δηλαδή ο κηποτεχνικός σχεδιασμός και η αρχιτεκτονική τοπίου είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Ωστόσο, αυτό το πολύ καλό κηποτεχνικό έργο είναι αφημένο στην τύχη του, κινδυνεύουν πολλά φυτά να ξεραθούν και κάποια είναι ήδη ξερά. Για παράδειγμα, στο χώρο  τον ευρισκόμενο νοτίως τού Κάστρου και βορείως τού Δημαρχείου (στη Σούδα), έχουν γίνει σημαντικά έργα ανάπλασης και εξωραΐσμού κατά τα έτη 2007-13, κόστους 260.000 Ευρώ – όπως αναγράφει σχετική πινακίδα. Έτσι, σήμερα υφίσταται κατά μήκος όλης τής νότιας γραμμής τού Κάστρου ένα καλαίσθητο πάρκο που πράγματι αναδεικνύει αισθητικά την περιοχή. Παρόλα αυτά, μεγάλη έκταση τού χλοοτάπητα είναι ήδη ξερή από την αδιαφορία και παραμέληση ποτίσματος. Άλλο παράδειγμα: στον περίβολο τού Δημαρχείου Θυμιανών έχουν ήδη ξεραθεί από την παραμέληση ποτίσματος κάποια δενδρύλλια, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν τους είχαν γίνει δύο έστω ποτίσματα καλοκαιρινά είτε από τους αρμόδιους δημοτικούς υπαλλήλους είτε ακόμα και από τους ίδιους τούς Θυμιανούσους, των οποίων άλλωστε το χωριό κοσμεί το εξαιρετικά καλαίσθητο Δημαρχείο.
 

    Επίσης τα κάθε είδους σκουπίδια (πλαστικά κλπ) έχουν πνίξει πολλά σημεία τής πόλεως. Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτή δεν είναι εικόνα πόλεως η οποία να θέλει και τουρίστες. Η κύρια ευθύνη νοικοκυρέματος και ευπρεπισμού ανήκει στο Δήμο ο οποίος υποχρεούται να έχει την πόλη σε μια αξιοπρεπή κατάσταση. Σαφώς ευθύνες αναλογούν και στο λαό, ο οποίος δεν έχει μάθει ακόμα να σέβεται και να προστατεύει το δημόσιο χώρο. Δυστυχώς, ο σημερινός Έλληνας – κι όχι μόνο ο Χιώτης – επιδεικνύει μία συστηματική ασέβεια και απονιά απέναντι σε οτιδήποτε είναι κρατικό και δημόσιο, αντίθετα με τον τρόπο που συμπεριφέρεται προς την ιδιωτική του περιουσία. Κατανοεί κανείς ότι ο τρόπος συμπεριφοράς απέναντι στο δημόσιο χώρο είναι πρωτίστως θέμα ανατροφής, κοινωνικής αγωγής και παιδείας, εφόδια τα οποία δυστυχώς λείπουν από πολλούς μας. Παρακαλώ λοιπόν ως Μέσον Ενημέρωσης που είσθε να προβείτε στις κατάλληλες οχλήσεις προς τους αρμοδίους δημοτικούς φορείς ΤΩΡΑ, ώστε, μεσούσης τής θερινής περιόδου και κορυφουμένης τής τουριστικής κινήσεως, αφενός να αλλάξει όσο είναι δυνατό η θλιβερή εικόνα τής πόλεως και αφετέρου να σωθούν από την τελεσίδικη ξηρασία όσα φυτά δεν έχουν ήδη υποκύψει στον καύσωνα!

 

        Χίος: 16 Αυγούστου 2014                                                                                           

   Λεωνίδας Πυργάρης