Αρχική Νέα Τοπικά Ιστορική λειτουργία στον Αγιο Βουκόλο Σμύρνης, το Φεβρουάριο θα λειτουργήσει σε Σμύρνη-...

Ιστορική λειτουργία στον Αγιο Βουκόλο Σμύρνης, το Φεβρουάριο θα λειτουργήσει σε Σμύρνη- Τσεσμέ ο Οικουμενικός Πατριάρχης

7

 
Ύστερα από 92 χρόνια λειτούργησε και πάλι με κάθε επισημότητα ο Ιερός Ναός του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη, την Κυριακή 17 Αυγούστου.

Ο ναός που τιμάται στο όνομα του πρώτου επισκόπου της Σμύρνης είναι ο μόνος Ορθόδοξος Χριστιανικός Ναός που δεν κάηκε στην καταστροφή του 1922, βρίσκεται στη συνοικία του Μπασμανέ και έχει ανακαινισθεί πρόσφατα από το Δήμο της Σμύρνης.

Η θεία λειτουργία τελέστηκε από τον αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου και μόνιμο Ιερατικό Προϊστάμενο Σμύρνης Κύριλλο Συκή.

Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ, ο πανοσιολογιότατος Κύριλλος, ανακοίνωσε πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος πρόκειται να λειτουργήσει στον Ι.Ν. του Αγίου Βουκόλου, την ημέρα εορτής του Αγίου, στις 6 Φεβρουαρίου 2015. Μάλιστα 4 μέρες μετά, στις 10 Φεβρουαρίου, θα λειτουργηθεί για πρώτη φορά και ο Ι.Ν. του Αγίου Χαραλάμπους στον Τσεσμέ από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Στην ιστορική θεία λειτουργία στον Άγιο Βουκόλο παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι της Σμύρνης, εκπρόσωποι του Ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη, εκπρόσωπος της τοπικής ρωμαιοκαθολικής κοινότητας και Έλληνες ορθόδοξοι που ζουν στη Σμύρνη όπως και ορθόδοξοι άλλων εθνοτήτων.

Να σημειωθεί ότι επιθυμία της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Σμύρνης είναι η παραχώρηση του ναού, αφού σήμερα η κοινότητα βρίσκει στέγη σε έναν προτεσταντικό ναό που έχει παραχωρηθεί από την Ολλανδική Πρεσβεία.

Οι εργασίες αναστήλωσης του Ναού του Αγίου Βουκόλου Σμύρνης, ολοκληρώθηκαν το 2010, και σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, ο ναός «θα χρησιμοποιηθεί ως κοινωνικό και πολιτιστικό κέντρο». Δύο χρόνια μετά την καταστροφή της Σμύρνης, η εκκλησία μετατράπηκε σε μουσείο με εντολή του Κεμάλ Ατατούρκ και αργότερα χρησιμοποιούνταν ως χώρος για πρόβες σε έργα όπερας.

Συνεπεία των εργασιών αναστήλωσης αποκαλύφθηκαν στο εσωτερικό του ναού εικόνες του Χριστού, του Αγίου Ιωάννη και των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Τον Αϊ-Βούκλα, όπως ονόμαζαν τον ναό οι Σμυρνιοί, που πήρε το όνομά του από τον 1ο επίσκοπο Σμύρνης όσιο Βουκόλο, είχε επισκεφτεί στις αρχές Μαΐου του 2010 (σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ) ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όπου και έψαλε το «Χριστός Ανέστη».

O Άγιος Βουκόλος υπήρξε κατά την παράδοση είτε ο πρώτος επίσκοπος της Σμύρνης, είτε ένας εκ των πρώτων. Σε κάθε περίπτωση, έζησε στους πρωτοχριστιανικούς χρόνους, αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ.. Αναφέρεται ότι χειροτονήθηκε από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη και ότι προτού πεθάνει όρισε ως διάδοχό του τον ιερομάρτυρα Πολύκαρπο, που έμελλε να γίνει ο πολιούχος της Σμύρνης. Ο Βουκόλος ανακηρύχθηκε άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η μνήμη του εορτάζεται στις 6 Φεβρουαρίου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΑΛΗΘΕΙΑ Χίου, Vima.gr, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, wikipedia
ΦΩΤΟ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ