Αρχική Νέα Τοπικά Διπλές “αφίξεις” προσφύγων Παρασκευή & Σάββατο

Διπλές “αφίξεις” προσφύγων Παρασκευή & Σάββατο

11

136 πρόσφυγες έφτασαν στη Χίο μέσα από 4 διαφορετικές περιπτώσεις Παρασκευή και Σάββατο, ενώ παράλληλα συνελήφθησαν και 2 διακινητές.

Να σημειωθεί ότι στις 3 περιπτώσεις οι παράνομοι μετανάστες (που συνήθως αυτή την περίοδο είναι από εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής) εντοπίστηκαν και διασώθηκαν ή συνελήφθησαν στην περιοχή της Αγίας Ελένης και στην 4η περίπτωση στο νησάκι Παναγιά Οινουσσών.

Πιο αναλυτικά το Σάββατο εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος 15 παράνομοι μετανάστες, ενώ συνελλήφθη και ένας διακινητής, όταν το πλωτό περιπολικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., που εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή “ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ” ν. Χίου πολυεστερική μηχανοκίνητη λέμβο με ικανό αριθμό επιβαινόντων.

Κατόπιν καταδίωξης, το πλήρωμα του πλωτού περιπολικού Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ ακινητοποίησε τη λέμβο, στην οποία επέβαιναν δεκαπέντε (15) μετανάστες και ένας (01) αλλοδαπός, φερόμενος ως διακινητής τους, τους οποίους μετέφερε στη Χίο, όπου και συνελήφθησαν, διότι στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

 Στη 2η περίπτωση του Σαββάτου και πάλι στην περιοχή της Αγίας Ελένης οι 46 μετανάστες που βρίσκονταν σε πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, στη θέα του πλωτού περιπολικού, κατέστρεψαν τη λέμβο και έπεσαν στη θάλασσα.

Άμεσα το πλήρωμα του πλωτού περιπολικού προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και μεταφορά τους στη Χίο, όπου και συνελήφθησαν, διότι στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Ο 2ος διακινητής συνελλήφθη στην Παναγιά Οινουσσών το πρωί της Παρασκευής, μαζί με 22 παράνομους μετανάστες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δελτίο τύπου, πλωτό περιπολικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, που εκτελούσε περιπολία στο πλαίσιο της επιχείρησης “ΠΟΣΕΙΔΩΝ”, εντόπισε ύποπτο σκάφος, με  ικανό αριθμό  επιβαινόντων να πλέει στην περιοχή. Ακολούθησε μικρής διάρκειας καταδίωξη κατά την οποία ο κυβερνήτης της ανωτέρω λέμβου εκτελούσε επικίνδυνους ελιγμούς έως ότου αυτό ακινητοποιήθηκε για να γίνουν οι συλλήψεις.

Τέλος Παρασκευή πρωί εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 53 παράνομοι μετανάστες, στην περιοχή της Αγίας Ελένης όπου και πάλι οι ευρισκόμενοι σε πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο όταν είδαν το πλωτό περιπολικό την κατέστρεψαν και έπεσαν στη θάλασσα.

Να σημειωθεί ότι σταδιακά όλοι οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Γενικό νοσοκομείο Χίου “ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ” για διενέργεια προληπτικών εξετάσεων.

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Χίου.