Αρχική Πολιτισμός Το Κάστρο μέσα από τα ευρήματά του- Έκθεση στο Παλάτι Ιουστινιάνι με...

Το Κάστρο μέσα από τα ευρήματά του- Έκθεση στο Παλάτι Ιουστινιάνι με 35 χρόνια ανασκαφικό έργο

155

  

Το Κάστρο της Χίου παρουσιάζεται μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων 35 χρόνων από την 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στην έκθεση που πραγματοποιείται στο Παλατάκι Ιουστινιάνι.

 Στη διάβα της ιστορίας το Κάστρο αυτοπαρουσιάζεται, μέσα από τα ευρήματα του, και μάλιστα αυτά που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών σε οικόπεδα του Κάστρου (VIDEO).


«Θέλαμε να παρουσιάσουμε σε όλους αλλά και στους κατοίκους του Κάστρου, τι βρήκαμε στις ανασκαφές εργασίες που έγιναν στα οικόπεδά τους, σημείωσε η προϊσταμένη της 3ης ΕΒΑ Ολγα Βάσση.

Ξεναγώντας τους δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ, παρουσίασε καταρχήν την εικόνα του Κάστρου πάνω σε ένα σχέδιο που είχε γίνει το 1984 από το πανεπιστήμιο «La Sapienza» της Ρώμης, όπου με μπλε χρώμα φαίνεται σε ποια σημεία έχουν πραγματοποιήσει έρευνα.

«Δεν είναι τόσα πολλά τα σημεία που έχουν γίνει ανασκαφές, κυρίως είναι σε αυλές», σημείωσε η κα Βάσση η οποία εξήρε το έργο που έγινε με τη γέφυρα στην κεντρική πύλη του Κάστρου και στο δυτικό τμήμα της τάφρου χαρακτηρίζοντας πολύ καλή τη συνεργασία με το Δήμο.

Χωρισμένη σε ενότητες η έκθεση, από τις μπάλες των κανονιών που κατά καιρούς έβαλαν κατά του Κάστρου, μέχρι τα σημεία εργασίας και τα σημεία διασκέδασης μέσα στον προστατευόμενο με τείχη οικισμό.

 

Κεραμικά με σήμα την καρδιά!


Ξεχωριστά τα ευρήματα που μαρτυρούν τη λειτουργία ενός εργαστηρίου κεραμικής μέσα στο Κάστρο, από τους τριποδίσκους στήριξης των κεραμικών στους φούρνους ψησίματος. Κεραμικά που έφεραν μάλιστα σήμα κατατεθέν την καρδιά, από τον… ερωτευμένο με τη δουλειά του τεχνίτη, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των κεραμικών.


«Αυτό δείχνει ότι τα κεραμικά εξάγονταν», σημείωσε η Ολγα Βάσση.

Αντίθετα ως κόμβος εμπορίου η Χίος, έχει να παρουσιάσει μια πλούσια συλλογή σε πλακίδια μέσα από τα ευρήματα του Κάστρου. Πλακίδια από Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία αλλά και από μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δείχνουν ένα ανθηρότατο εμπόριο την περίοδο του 16ου αιώνα.

Ιδιαίτερη αξία έχει και η γωνιά με τα… είδη καπνιστού και καφέ!


Τα φλιτζανάκια για καφέ από την Κιουτάχεια φαίνεται να είναι απομιμήσεις των πορσελάνινων ειδών από το Μάϊσεν της Γερμανίας. Τα δύο σπαθιά, που έχουν επίσης ως σήμα αυτά της Κιουτάχειας φαίνεται ότι είναι αντιγραφή («μαϊμού» δηλαδή) αυτών του Μάϊσεν!


Σημαντική δουλειά έχει γίνει από τους συντηρητές έργων τέχνης της 3ης ΕΒΑ. Ο γνωστός μας Βασίλης Αγιαννίδης, μαζί με την επίσης ορεξάτη με τη δουλειά της  Κωσνταντίνα Κανταλή εξήγησαν πως μέσα από όλα τα ευρήματα, ξεχωρίζουν τα πιο σημαντικά και κομματάκι- κομματάκι το συντηρούν. Όσα δε τμήματα δεν βρίσκονται από ένα αγγείο, πλακίδιο κλπ αντικαθίστανται από τους ίδιους με υλικό όμως που ξεχωρίζει αμέσως στο μάτι από το εύρημα.


Η αρχαιολογική έρευνα δεν τελειώνει με μας, σημειώνει η Ολγα Βάσση, ευχαριστώντας και όλους τους εργαζόμενους της Εφορείας που συνέδραμαν έτσι ώστε να στηθεί αυτή η πραγματικά ξεχωριστή έκθεση στο Μουσείο Ιουστινιάνι.

Η έκθεση λειτουργεί όλη την εβδομάδα, εκτός Δευτέρας, από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 3.00 μ.μ. με γενική είσοδο 2 ΕΥΡΩ και βρίσκεται αμέσως μετά την είσοδο από την Porta Maggiore του Κάστρου.

 

Θοδωρής Πυλιώτης
δημοσιογράφος ertopen.gr