Αρχική Νέα Τοπικά Eλληνο-Ολλανδική ερευνητική συνεργασία για την ανθρωπιστική κρίση στα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης

Eλληνο-Ολλανδική ερευνητική συνεργασία για την ανθρωπιστική κρίση στα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης

7

 
Η χρήση υψηλής τεχνολογίας οργανισμών όπως η Frontex και η Eurosur προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης απασχολεί μια Ελληνο-Ολλανδική ερευνητική ομάδα, της οποίας εκπρόσωποι συναντήθηκαν στη Χίο και συγκεκριμένα οι Χιουμπ Ντιστελμπλόεμ, καθηγητής φιλοσοφίας της επιστήμης και πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και σύμβουλος της Ολλανδικής κυβέρνησης σε σχετικά ζητήματα, ο Τέλης Τύμπας, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα στη μελέτη της τεχνολογίας από την οπτική των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, ο Ρότζιερ Βαν Ρίκουμ, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εράσμους του Ρότερνταμ, και η ερευνήτρια Ερμιόνη Φρεζούλη, απόφοιτος μεταπτυχιακού προγράμματος του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Σε σχετική συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν στα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν:

ΦΩΤΟ :KOUNOUPI.GR

“Υποτίθεται ότι η υψηλή τεχνολογία οργανισμών όπως η Frontex και προγραμμάτων όπως το Eurosur είναι αυτό που αρκεί για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης. Όπως όμως γνωρίζουμε πολύ καλά στη Χίο, τη Λέσβο, τη Σάμο και στο Βόρειο Αιγαίο συνολικά, το καλοκαίρι που πέρασε η ανθρωπιστική κρίση στα θαλάσσια αυτά σύνορα εντάθηκε. Κι αυτό τη στιγμή που οι ευρωπαίοι πολίτες διαβάζουν ότι με την τεχνολογία αυτή θα εξασφαλίζεται τόσο ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο όσο και η ύπαρξη συνόρων. Από την άποψη αυτή, η υψηλή τεχνολογία (από την ηλεκτρονική μέχρι την βιοϊατρική τεχνολογία) μπορεί και να λειτουργεί ως άλλοθι για να μην αντιμετωπίζεται η κρίση.

Με υποστήριξη από ακαδημαϊκούς θεσμούς, οι Ολλανδοί πανεπιστημιακοί θα βρίσκονται στο Βόρειο Αιγαίο για ένα μεγάλο μέρος του Σεπτεμβρίου, με σκοπό να διεξάγουν έρευνα για το ζήτημα. Στη συνέχεια θα μεταβούν στις ΗΠΑ για μια αντίστοιχη μελέτη των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού. Η ελληνική ομάδα έχει ξεκινήσει τη μελέτη του συγκεκριμένου θέματος με ειδικό διεθνές ερευνητικό εργαστήριο που έλαβε χώρα στη Χίο πριν ένα ακριβώς χρόνο (2013). Η μελέτη της συνδιαμόρφωσης της Ευρώπης και της τεχνολογίας της αποτελεί ένα μονιμότερο αντικείμενο έρευνας της ελληνικής πλευράς, το οποίο έχει υπηρετηθεί με τη διοργάνωση θερινού σχολείου για υποψήφιους διδάκτορες στη Χίο και τη Σμύρνη του ευρωπαϊκού δικτύου Tensions of Europe, το καλοκαίρι του 2007 (με χρηματοδότηση του European Science Foundation).

Η Ελληνο-Ολλανδική αυτή συνεργασία δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει προσπάθειες όσων πρωταγωνιστούν στην καθημερινότητα της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης σε συνοριακές περιοχές, αλλά εστιάζεται σε μια υπομελετημένη αλλά κρίσιμη πλευρά του ζητήματος, καθώς ενδέχεται ένας τεχνοκρατικός λόγος για την ρητορική επίλυση της κρίσης να καθηλώνει δυναμικό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμο στην πραγματική επίλυση της κρίσης. Οι Ολλανδοί πανεπιστημιακοί και τα μέλη της ελληνικής ομάδας με την οποία συνεργάζονται ευχαριστούν όλους τους φορείς, κινήσεις και πρόσωπα στο Βόρειο Αιγαίο που δέχτηκαν να συμβάλουν με πληροφορίες και συνεντεύξεις στην έρευνα αυτή”.