Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΣΥΡΙΖΑ: Αν τους αφήσουμε: η δημόσια υγεία ούτε ελεημοσύνη δεν θα είναι…

ΣΥΡΙΖΑ: Αν τους αφήσουμε: η δημόσια υγεία ούτε ελεημοσύνη δεν θα είναι…

8

                                                              9/9/2014

Το στάδιο της απαξίωσης μέσω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του Δημόσιου Συστήματος υγείας φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος του. Είμαστε πια στο στάδιο άμεσης παράδοσης των χρηματοδοτικών εργαλείων  και –σύντομα- των δομών στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο και τους κλινικάρχες.

Το Υπουργείο Υγείας  , συνεχίζοντας το καταστροφικό του έργο που διαλύει τη δημόσια υγεία και οδηγεί χιλιάδες πολίτες και εργαζόμενους σε αποκλεισμό προχωράει στην ψήφιση δύο νόμων με τους οποίους : με τον πρώτο παραχωρεί πια και επισήμως το ΕΣΥ στους ιδιώτες και με τον δεύτερο οδηγεί μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών στον αδιάγνωστο θάνατο.

1.Η ίδρυση της Εταιρίας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ΑΕ (ΕΣΑΝ ΑΕ) με μετόχους τα δημόσια νοσοκομεία, τις ιδιωτικές κλινικές και τον ΕΟΠΥΥ όπως ορίζεται σε Ν/Σ του ΥΥΚΑ που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή για ψήφιση, παρά την ομόθυμη αντίθεση όλων των φορέων, έρχεται να παραδώσει σε ιδιώτες όλες τις χρηματοδοτήσεις των νοσοκομείων, τις μισθοδοσίες και τους φακέλους των ασθενών.

Υπό αυτές τις εξελίξεις την επόμενη περίοδο, ελάχιστα νοσοκομεία της περιφέρειας θα κατορθώσουν να επιβιώσουν από την αυτοχρηματοδότηση που θα υποχρεώνονται να υλοποιούν, γιατί η πολιτεία απεκδύεται αυτής της υποχρέωσης και την αναλαμβάνει η ιδιωτική ΕΣΑΝ ΑΕ! Μαζί με αυτό, θα αναλαμβάνει και τις πληρωμές προσωπικού και γιατρών, περιορίζοντας έτσι το λεγόμενο «εργασιακό κόστος» στα νοσοκομεία.

Αν αυτό που βιώνουν οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αυτή την περίοδο είναι η ασφυξία σε όλα τα επίπεδα, να ξέρουμε ότι με το νομοσχέδιο αυτό σμιλεύουν την ταφόπλακα στο ΕΣΥ και το διώξιμο από τις δομές του όλων όσοι δεν έχουν να πληρώσουν, μέχρι το 2020. Το οποίο είναι μόλις 5 χρόνια μακριά μας

2.Μετά την επιβολή της υπουργικής απόφασης για ελάχιστα, κατώτατα όρια για τη συνταγογράφηση γενοσήμων φαρμάκων, καθώς και πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων  ανά γιατρό, ειδικότητα και γεωγραφική περιοχή, το Υπουργείο Υγείας προχωράει  σε περικοπές και στο τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων κάλυψης του ΕΟΠΥΥ.
Τα αυστηρά και αυθαίρετα κριτήρια που επιβάλλει το υπουργείο Υγείας στο σύστημα συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων (πχ το τεστ ΠΑΠ δε θα συνταγογραφείται για γυναίκες κάτω των 21 και άνω των 65) έχουν ως συνέπεια από τη μία, την αδυναμία των γιατρών να ασκήσουν απρόσκοπτα το ιατρικό τους έργο και ταυτόχρονα, την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασφαλισμένων, αφού πολλοί από αυτούς θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη αν δεν πληρούν τα κριτήρια
.

Όταν οι τελευταίες ιατρικές μελέτες μιλούν για αύξηση του καρκίνου κατά 70% τα επόμενα χρόνια ,  όταν  η συγκεκριμένη ασθένεια προσβάλλει πλέον- και σε μεγάλο ποσοστό- όλες ανεξαιρέτως τις ηλικίες και όταν τέλος ο  πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης είναι η πρόληψη, η κυβέρνηση σαν τον «Θεό της Ελλάδος» που επικαλέστηκε ο κ. Βενιζέλος στην ΔΕΘ  αποφασίζει την καταδίκη χιλιάδων Ελλήνων.

Αυτές οι πολύ σοβαρές εξελίξεις, για τον ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ αλλά και για τους εργαζόμενους στην Υγεία , είναι αιτία ανοιχτού πλέον πολέμου,

Καλούμε όλους τους κοινωνικούς φορείς και την πολιτική ηγεσία του νομού να ενημερωθούν και να ενημερώσουν το λαό για αυτές τις τόσο σοβαρές εξελίξεις . Επιβάλλεται η άμεση, με μαζικούς αγώνες ανατροπή αυτής της εγκληματικής για το λαό και την υγεία του πολιτικής και αυτών που την υλοποιούν.

.                                                                                                                       ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ