Αρχική Νέα Τοπικά Σύλλογος Δασκάλων: αποψιλώνουν τα ολοήμερα

Σύλλογος Δασκάλων: αποψιλώνουν τα ολοήμερα

11

 
Να μη φύγει κανένας δάσκαλος από τα ολοήμερα τμήματα των Δημοτικών ΕΑΕΠ για να καλύψει τα κενά στην πρωινή ζώνη των Δημοτικών Σχολείων του νησιού.

Κανένας δάσκαλος υπεράριθμος στο νησί να μην υπάρξει…!

Η χρήση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και οι απαιτήσεις που συνοδεύουν τους διορισμούς συναδέλφων  αναπληρωτών, το τυράκι στη φάκα για την άλωση των δικαιωμάτων όλων μας, αναπληρωτών και μη.

 ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ!

 ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΤΜΗΜΑ! ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΉΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ. ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ!

ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ!

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το Υπουργείο Παιδείας, με την εγκύκλιο 137359/Γ1/2-9-2014, μετακινεί τους δασκάλους από τα 1350 Ολοήμερα Δημοτικά ΕΑΕΠ (με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα) για να καλύψει, όπως όπως, μέρος από τα χιλιάδες κενά που δημιουργεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα  με εντολές του υπουργείου η Δ/νση Πρωτ/μιας Εκπ/σης μετακινεί δασκάλους από τα  ολοήμερα  τμήματα  για να καλύψουν την πρωινή ζώνη, καταργώντας τον εκπαιδευτικό προγραμματισμό του κάθε σχολείου με -το προς απόδειξη – δεδομένο ότι στα ολοήμερα θα πάνε αναπληρωτές συνάδελφοι από τα ΕΣΠΑ, αφού η υποταγή της συγκυβέρνησης στην ΕΕ επιβάλλει σκύψιμο του κεφαλιού σε όλα και μόνο προς το λαό και τους εκπαιδευτικούς να τους κουνούν το δάκτυλο! . Δημιουργούνται έτσι τεχνητές υπεραριθμίες, αφού 14 δάσκαλοι προτείνονται στο νησί μας να μετακινηθούν :

1ο Δημοτικό Σχολείο, 2 υπεράριθμοιδάσκαλοι

3οΔημοτικό Σχολείο  , 1 υπεράριθμος δάσκαλος

4οΔημοτικό Σχολείο, 1 υπεράριθμος δάσκαλος

9οΔημοτικό Σχολείο, 1 υπεράριθμος δάσκαλος

Δ. Σ. Βολισσού, 1 υπεράριθμος δάσκαλος

Δ.Σ. Νενήτων , 1 υπεράριθμος δάσκαλος

Δ.Σ. Καλαμωτής ,    2 υπεράριθμοιδάσκαλοι

Δ.Σ. Καλλιμασιάς, 2 υπεράριθμοιδάσκαλοι

Δ.Σ. Καρυών ,  3 υπεράριθμοιδάσκαλοι

Γενικά μάλιστα στα ολοήμερα, η κατεύθυνση με βάση την ίδια εγκύκλιο,  είναι να μείνει μόνο ένας δάσκαλος σ’ αυτά από δύο δασκάλους που υπάρχουν σήμερα.

Με την εγκύκλιο αυτή, η κυβέρνηση, όπως έκανε και πέρυσι, δίνει ένα ακόμα χτύπημα στις λαϊκές οικογένειες που αναγκάζονται να αφήσουν το παιδί τους στο ολοήμερο σχολείο, ενώ ταυτόχρονα χτυπάει τα εργασιακά ,εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Τα παιδιά των οικογενειών αυτών δε θα βοηθιούνται στη μελέτη τους στα ολοήμερα τμήματα των 1350 Δημοτικών ΕΑΕΠ, και φυσικά τα ΕΑΕΠ του νησιού μας, αλλά και τα άλλα ολοήμερα από τα οποία τους αφαιρούνται  υπάρχοντες δάσκαλοι σε αναμονή πιστώσεων ΕΣΠΑ και …βλέπουμε,  με ό,τι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους γονείς,  εφόσον δάσκαλος δεν θα υπάρχει πλέον σ’ αυτά, κι αυτό σε μια περίοδο που οι εργασιακές σχέσεις λάστιχο των γονιών τους τούς αναγκάζουν να μένουν πολλές ώρες έξω από το σπίτι.

Αυτό είναι το πολυδιαφημισμένο “νέο” σχολείο με τον εύηχο τίτλο “πρώτα ο μαθητής”! Παιδιά αβοήθητα, στοιβαγμένα σε πολυπληθή τμήματα, σχολεία και μαθητές χωρίς δασκάλους!

Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό, το Υπουργείο Παιδείας, για δεύτερη συνεχή χρονιά, αναγκάζει 1350 και πλέον δασκάλους να μετακινηθούν, πιθανόν και σε άλλες περιοχές, για να καλύψουν κενά στην πρωινή ζώνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικογενειακή τους κατάσταση σε μια περίοδο που έχουν πληγεί εργασιακά και οικονομικά.

Αυτό αποτελεί μήνυμα για το μέλλον που επιφυλάσσει στους εκπαιδευτικούς το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την εκπαίδευση, αφού δίνοντας τα όποια ψίχουλα στην εκπαίδευση, λειτουργεί σε βάρος των εκπαιδευτικών αναγκών και των πραγματικών καταστάσεων που αντιμετωπίζει κάθε σχολείο. Οι προσλήψεις εκπαιδευτικών από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ αποτελεί μέρος του σχεδιασμού στα πλαίσια των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ(2011) προκειμένου βήμα το βήμα να ελαστικοποιηθούν οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών στα πλαίσια του νέου σχολείου της αγοράς (βλέπε αξιολόγηση, ατομικές συμβάσεις κατά σχολείο κλπ). 

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων των Δημοτικών Σχολείων του νομού μας, τον κάθε εκπ/κό, από κοινού με τους γονιούς και τους άλλους εργαζόμενους, να καταγγείλουν τη νέα επίθεση.

 

Απαιτούμε  να αποσυρθεί η εγκύκλιος 138884/Γ1/3-9-14 και διεκδικούμε:

  • Να μην κλείσει κανένα τμήμα, πρωινό ή ολοήμερο.
  • Να μη μετακινηθεί κανένας δάσκαλος ΣΤΟ ΝΗΣΙ!
  • Να γίνουν τώρα μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών. Μονιμοποίηση εδώ και τώρα των χιλιάδων συμβασιούχων που δουλεύουν στην εκπαίδευση.
  • Απαιτούμε 15 μαθητές ανά τμήμα στο νηπιαγωγείο και στις Α και Β τάξεις του δημοτικού και 20 στις υπόλοιπες.

 

ΘΕΜΑ 2ο ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΥΣΠΕ

 

 Στη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ η κατάσταση ήταν οριακή μιας και εκτός από τη θέση των αιρετών που ήταν ξεκάθαρα αρνητική-πλην της αναπληρώτριας  του συναδέλφου Γκιούλη  Α. ,που για άλλη μια φορά συντασσόταν πλήρως με τη διοίκηση- και οι άλλοι μετέχοντες εξέφραζαν την αγανάκτησή τους για τα όσα συνέβαιναν και την αναστάτωση που προκαλείται με τα κενά και τις υπεραριθμίες.

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι η προσήλωση στο «νόμο και τάξη» της συγκυβέρνησης,-άδικο δίπολο λέμε εμείς- απομακρύνει τις Δ/νσεις και τους δ/ντες εκπαίδευσης από το σώμα των συναδέλφων, τους μετατρέπει  σε ιμάντες μεταφοράς των αντιλαϊκών  και αντιεκπαιδευτικών πολιτικών, τους στρέφει εναντίον μας, γεγονός που βλέπει πλέον με σοβαρότητα το συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε να το αντιμετωπίσει.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος έγινε κοινή δήλωση από τους δύο αιρετούς,  Σκούφαλο Μάρκο από την «ΕΝΟΤΗΤΑ» (ΠΑΜΕ) και Αντώνη Γκιούλη από την ΠΑΣΚ

 

ΔΗΛΩΣΗ ΑΙΡΕΤΩΝ


Καταγγέλλουμε την κυβερνητική πολιτική υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης η οποία συνεχώς οξύνει τα προβλήματα και δημιουργεί αδιέξοδα:
– Πιο συγκεκριμένα:
α) Δημιουργεί πλασματικές υπεραριθμίες με τις προσλήψεις μέσω της αποκλειστικότητας διορισμών αναπληρωτών  στα ολοήμερα μέσω ΕΣΠΑ.
β) Δημιουργεί συναδέλφους πολλαπλών ταχυτήτων. (ΕΣΠΑ, ΖΕΠ, ΤΕ, Κρατικού Προϋ/σμου κλπ)
γ) Καταργεί τον Εκπαιδευτικό Προγραμματισμό της Σχολικής μονάδας βάσει του Ν1566 και έρχεται σε ευθεία αντίθεση μ’ αυτόν προσπαθώντας να λειτουργήσει ρυθμιστικά μέσω εγκυκλίων του Υπουργείου.
δ) Οι λειτουργικές υπεραριθμίες αποτελούν τον προθάλαμο για τις οργανικές και παραπέμπει τους εκπαιδευτικούς στη διάθεση του εκάστοτε Δ/ντη Εκπ/σης, με κίνδυνο να βρεθούν, σε άλλα σχολεία της περιφέρειας.
ε) Η χρήση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε βάθος χρόνου δημιουργεί ανασφάλιστους, εργασιακά ανασφαλείς  εκπαιδευτικούς , απομακρύνει από οποιαδήποτε προοπτική μονιμότητας και εκτός των άλλων έχει ημερομηνία λήξης με ό, τι αυτό σημαίνει για τη Δημόσια Εκπαίδευση.
στ) Καταργεί στην ουσία τις ώρες μελέτης στα ΕΑΕΠ ,αφήνοντας μόνο ειδικότητες και τα μετατρέπει σε παιδοφυλακτήρια.
Για τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε την αποκλειστική διάθεση των αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ μόνο στα ολοήμερα τμήματα, θεωρώντας ότι οι συναδέλφισσες/φοι  πρέπει να διατίθενται σε όλο το εύρος των αναγκών των σχολικών μονάδων.
Ζητάμε την ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να καλυφθούν όλα τα κενά λειτουργικά και μη που προκύπτουν αλλά και εκείνα που έπονται όπως: εγκυμοσύνες, ασθένειες κλπ.
Τέλος καταψηφίζουμε τις λειτουργικές υπεραριθμίες (που στην ουσία προέκυψαν λόγω ΕΣΠΑ) και καλούμε τους συναδέλφους να μη βλέπουν το τυράκι (δήθεν προνόμια) αλλά τη φάκα.


Οι αιρετοί
Μάρκος Σκούφαλος
Γκιούλης Αντώνης

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Γ. ΑΜΠΑΖΗΣ                                                                                      Σ. ΤΣΙΓΚΟΣ