Αρχική Απόψεις Aρθρα Σπύρος Κάβουρας: Κριτική του σχεδιασμού ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ

Σπύρος Κάβουρας: Κριτική του σχεδιασμού ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ

13

Αρθρο προβληματισμού για τη διαδικασία που ακολουθείται στην έκδοση του Σχεδίου πόλης.
Το κείμενο είναι στην πλειοψηφία του απόσπασμα από το βιβλίου Του Αραβαντινού Αθανασίου για πολεοδομικό σχεδιασμό.
Θεωρείται ο σύγχρονος πατέρας της πολεοδομίας στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 60, και αυτόν διδάχθηκαν στο πανεπιστήμιο όσοι μηχανικοί διδάχθηκαν χωροταξία-πολεοδομία.

 Αντιγράφω αποσπάσματα από το βιβλίο

 ( Αραβαντινός Αθ., 2007, πολεοδομικός σχεδιασμός,εκδ. ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ, Αθήνα, 2007. Σελ.85, 89)

 ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ του σχεδιασμού Σχεδίων Πόλης

<<Κεντρικό θέμα στην ιδεολογική κριτική του καθολικού σχεδιασμού είναι το ερώτημα: ποιοι ωφελούνται και ποιοι ζημιώνονται από την υιοθέτηση μιας τέτοιας μεθοδολογίας. Μία από τις βασικές παραδοχές …είναι η ύπαρξη σε κάθε περίπτωση μιας συγκριτικά καλύτερης πολεοδομικής λύσης….

Η έμφαση στην πολιτική διάσταση της πολεοδομίας έδωσε διατύπωση στις αμφισβητήσεις…Έτσι, υποστηρίζουν πολλοί, δεν υπάρχει κοινό συμφέρον στην πόλη, υπάρχουν μόνο τα συμφέροντα  της μίας ή της άλλης κοινωνικής ομάδας.

Στα πλαίσια αυτής της ιδεολογικής μεθοδολογίας, η <<συμμετοχή του κοινού>>, για την οποία τόσος λόγος γίνεται,…δεν μπορεί παρά να είναι μια επιπρόσθετη ενόχληση, αναγκαία για την τυπική δικαίωση της διαδικασίας στα μάτια του κόσμου.

5.2.5 Συμμετοχικός σχεδιασμός ( Αραβαντινός αθ., σελ.89)

Για τους λόγους αυτούς επιχειρήθηκαν διάφοροι πειραματισμοί για…..την συμμετοχή του πληθυσμού. Αυτό σημαίνει , ότι οι διάφορες ομάδες των ενδιαφερομένων συμμετέχουν ενεργά από τα πρώτα βήματα του σχεδιασμού, κ ΔΕΝ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΥΠΙΚΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ να συζητήσουν έτοιμες λύσεις.

Στην Ελλάδα με το ν. 1337/83 αρχίζει πια να θεσπίζεται η συμμετοχή του πληθυσμού ….>>

Τι περίεργα που φαίνονται; Υπάρχουν συμφέροντα ομάδων στη Χίο;;; Και με ποιο τρόπο συμμετείχε η συμμετέχει το κοινό στην έκδοση της μελέτης πριν το τελικό σχέδιο;; ή δεν συμμετέχουμε;; μπορούσαμε από το νόμο;; Δηλαδή δεν υπάρχει μόνο ένας σωστός  τρόπος να γίνουν  όλα αυτά;; Γιατί δεν απάντησε κανείς στα άρθρα που δημοσιεύτηκαν από την κίνηση θιγομένων ιδιοκτητών;;; τι θα πληρώσουμε, τι θα ωφεληθούμε;

Με εκτίμηση

Σπύρος Κάβουρας 

Διαφήμιση