Αρχική Νέα Τοπικά Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Χίου–Σάμου–Ικαρίας: θέμα υγιεινής και ασφάλειας με τους παράνομους...

Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Χίου–Σάμου–Ικαρίας: θέμα υγιεινής και ασφάλειας με τους παράνομους μετανάστες

17


Ως Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Χίου – Σάμου – Ικαρίας θέλουμε να εκφράσουμε την έκδηλη ανησυχία μας και τον έντονο προβληματισμό μας σχετικά με την έξαρση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και για τους διαθέσιμους χώρους φύλαξης παράνομων μεταναστών και τις συνθήκες υγιεινής στους χώρους αυτούς”, τονίζεται σε έγγραφο της Ενωσης, που σαν πρώτους αποδέκτες έχει την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου και τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου.

Θέτουν θέματα συνθηκών υγιεινής που είναι σχεδόν ανύπαρκτες, αδυναμία να ανταπεξέλθουν στο μεγάλο αριθμό που μερικές φορές συγκεντρώνονται σε ότι αφορά κλίνες και κλινοσκεπάσματα, αλλά και ζητήματα ασφαλείας, όπως για παράδειγμα ενός τροχαίου ατυχήματος.
Και συνεχίζει το έγγραφο:

“Όπως βεβαίως γνωρίζετε, ο προσωρινός χώρος υποδοχής και φύλαξης των παράνομων μεταναστών που βρίσκεται απέναντι από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου :

Είναι υπαίθριος, χωρίς περίφραξη, οπότε ο κίνδυνος απόδρασης ενός ή περισσοτέρων κρατουμένων είναι άμεσος.

Οι συνθήκες υγιεινής είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Ελάχιστες αλλά και ακάθαρτες τουαλέτες και έλλειψη ντουζ, με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να ικανοποιούν τις ανάγκες τους στον ίδιο χώρο, στην θάλασσα αλλά και στον αύλειο χώρο των κατοικιών που συνορεύουν με τον χώρο κράτησης αυτών. Αυτό φυσικά είναι πολύ επικίνδυνο και για τους συναδέλφους που καλούνται να εκτελέσουν χρέη σκοπού με κίνδυνο πλέον την μετάδοση μολυσματικών ασθενειών (στην περιοχή έχει επίσης διαπιστωθεί και η ύπαρξη ψύλλων).

Ο αριθμός των κρατουμένων είναι πολλές φορές δυσανάλογος του χώρου κράτησης αυτών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα λόγω έλλειψης κλινών και κλινοσκεπασμάτων. Παράλληλα οι διαφορές στην εθνικότητα, θρήσκευμα και γενικότερα στην ιδιοσυγκρασία των κρατουμένων αποτελεί αιτία διαμάχης και συμπλοκών με κίνδυνο τραυματισμού των ιδίων ή του συναδέλφου που εκτελεί χρέη σκοπού.

Ο χώρος αυτός συνορεύει αφενός με κεντρική οδό (Νεωρείων), οπότε τα ανήλικα τέκνα των κρατουμένων κινδυνεύουν άμεσα από κάποιο σοβαρό ατύχημα από την διέλευση οχημάτων και αφετέρου με τον χώρο στάθμευσης – ζύγισης φορτηγών οχημάτων (κάτι που ελλοχεύει άμεσο κίνδυνο και για τους παρευρισκόμενους στον χώρο αυτό) καθώς και με την θάλασσα και ως αποτέλεσμα ο κίνδυνο ατυχήματος (όπως έχει συμβεί αρκετές φορές) ή ακόμα και πνιγμού είναι πολύ μεγάλος.

Ωστόσο, κατανοούμε και γνωρίζουμε τις ενέργειες από μέρους σας αντιμετώπισης του προβλήματος, αλλά δυστυχώς αυτές οι επανειλημμένες προσπάθειες και οχλήσεις από πλευράς σας προς τους αρμόδιους φορείς δεν κατέστησαν εφικτή την ανεύρεση μίας ουσιαστικής λύσης που θα εξαλείψει τα παραπάνω προβλήματα.

Δεδομένης λοιπόν της προαναφερθείσας κατάστασης, οι συνάδελφοι που είναι εντεταλμένοι να εκτελέσουν χρέη σκοπού στον ανωτέρω χώρο και να διαχειριστούν το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης (πλήρωμα περιπολικών σκαφών, γραφείο ασφάλειας) θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, την υγεία τους και των μελών των οικογενειών τους και έχουν το φόβο και την ανησυχία να μην τους συμβεί κάτι εν ώρα υπηρεσίας, διότι εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους”.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ          Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  

ΘΑΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ         ΧΡΥΣΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ