Αρχική Νέα Τοπικά Διαβούλευση στη Βουλή για τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ (Κάλεσμα ΣΥΡΙΖΑ) – Εισήγηση Γ. Ζαφείρη

Διαβούλευση στη Βουλή για τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ (Κάλεσμα ΣΥΡΙΖΑ) – Εισήγηση Γ. Ζαφείρη

8

 

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας 22 Σεπτέμβρη 2014 η “Διαβούλευση αναφορικά για τα ΔΗΠΕΘΕ” που οργάνωσε στη Βουλή η “επιτροπή ελέγχου κυβερνητικού έργου πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ”, με φυσική παρουσία επτά Περιφερειακών Θεάτρων και τεσσάρων μέσω γραπτών χαιρετισμών και εισηγήσεων. Το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου εκπροσωπήθηκε από τον Καλλιτεχνικό του Διευθυντή και από το μέλος του Δ.Σ. του κας Ζούντα Γεωργίας.
 
 
Στην τετράωρη διαβούλευση κατετέθη από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές πλήθος ζητημάτων που απασχολούν τα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας, όμοια σχεδόν στο σύνολό τους, ενώ ακούστηκαν προτάσεις αντιμετώπισής τους. Απαραίτητη από όλους τους συμμετέχοντες κρίθηκε η αλλαγή πλαισίου λειτουργίας του φορέα, προκειμένου να διορθωθούν τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που προκάλεσε το πρόγραμμα “Καλλικράτης”, αλλά και η έλλειψη ενός εποπτικού/συμβουλευτικού μηχανισμού, με υποχρέωση να ελέγχει όλα τα συμβαλλόμενα μέρη, τις δράσεις και την επίτευξη ή όχι των στόχων. Μείζονος σημασίας υπήρξε το σκέλος της συζήτησης που κινήθηκε γύρω από την “αινιγματική” στάση του Υπουργείου Πολιτισμού απέναντι στα ΔΗΠΕΘΕ, στάση η οποία -κατά γενική ομολογία- απαξιώνει τα ημικρατικά θέατρα στο σύνολό τους, μεταθέτοντας το “βάρος” της λειτουργίας τους στους Δήμους όπου και εδρεύουν. Παράλληλα έγιναν αναφορές για δυσλειτουργίες εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης Α & Β βαθμού, ενώ ειδικότερα σχολιάστηκε η στάση ορισμένων Περιφερειακών Αρχών (όπως η προηγούμενη του Βορείου Αιγαίου), όπου παρά του ότι συμμετέχουν συμβατικά ως εταίροι, αρνήθηκαν την οικονομική στήριξη στα ΔΗΠΕΘΕ στερώντας στους δημότες τους την παρουσία τους.
Με το τέλος της συζήτησης, η συντονίστρια της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής κα Κανελλοπούλου Μαρία, επιβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκάθαρα στηρίζει το θεσμό και άμεσα θα ξεκινήσει την επεξεργασία των προτάσεων, ενώ θα ακολουθήσει σύντομα και δεύτερη διαβούλευση η οποία θα συντελέσει καθοριστικά για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας. Το απόσταγμα των προτάσεων και οι αποφάσεις θα δημοσιευτούν στο άμεσο μέλλον ως επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα ακολουθήσει και σχετική ερώτηση στη βουλή προς τον Υπουργό Πολιτισμού.