Αρχική Νέα Τοπικά Εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων της ΔΕΥΑΧ για απεμπλοκή της φορολογικής ενημερότητας

Εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων της ΔΕΥΑΧ για απεμπλοκή της φορολογικής ενημερότητας

23


 


Η οριστική εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που τον περασμένο Ιούνιο είχε καταθέσει η ΔΕΥΑΝΧ έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το θέμα της ασφαλιστικής ενημερότητας, πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου στο Πρωτοδικείο Χίου.


Από ένα γραφειοκρατικό λάθος στη ΔΟΥ Μυτιλήνης, εξαιτίας κενού που άφηνε ο “Καλλικράτης” και ενώ η ΔΕΥΑΝΧ πλήρωνε κανονικά τις δόσεις εξόφλησης του δανείου (που είχε ληφθεί το 1990 από την Τράπεζα Επενδύσεων για την κατασκευή του σταθμού βιολογικού καθαρισμού), η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης βρέθηκε να μην έχει ασφαλισιτκή ενημερότητα και να είναι δεσμευμένοι οι λογαριασμοί της.


Όπως σημείωσε ο νέος πρόεδρος της εταιρείας Αποστόλης Τζιώτης από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα έχουν γίνει συναντήσεις με το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ είδαν και τον υπουργό Αργύρη Ντινόπουλο στον οποίο εξέθεσαν το πρόβλημα. Με κύρια στοιχεία ότι η ΔΕΥΑΝΧ πληρώνει δάνειο για ένα πρωτοπόρο έργο (που λίγα χρόνια μετά τα εκτελούσαν οι Δήμοι με κρατική χρηματοδότηση) και ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει αθετήσει τους διακανονισμούς στην αποπληρωμή των δόσεων ζήτησε να υπάρξει απεμπλοκή. Σε αυτή τη συνάντηση με τον κ. Ντινόπουλο, παρόντες ήταν η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Σταυρινούδη και ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς. Ο Δήμαρχος είχε στη συνέχεια συναντήσεις και με το υπουργείο Οικονομικών, αφού η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών ήταν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την απεμπλοκή της ΔΕΥΑΝΧ, αλλά και των άλλων 7 αντίστοιχων πρωτοπόρων Δημοτικών εταιρειών στο θέμα του βιολογικού καθαρισμού.


Να σημειωθεί ότι χθες με απόφαση της ΓΓ Εσόδων, κας Σαββαΐδου, και μετά από πρόταση του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Μηταράκη όπως ενημερώνει με σχετικό δελτίο τύπου, δεν θα υπάρχει καμία εμπλοκή στο ΑΦΜ της ΔΕΥΑΝΧ σε ό,τι αφορά στη μισθοδοσία των εργαζομένων.

Η απόφαση αυτή είναι ανεξάρτητη από το όποιο αποτέλεσμα των ασφαλιστικών μέτρων που θα εκδικαστούν σήμερα, όσο και από το αυτό καθαυτό θέμα της ρύθμισης του δανείου της εταιρίας.


Το πρόβλημα που γέννησε ο «Καλλικράτης»


Το θέμα που προέκυψε με τη ΔΕΥΑΝΧ αποδεικνύει ότι πολλά θέματα δεν τα προέβλεψαν με τον «Καλλικράτη».


Με ρύθμιση που είχε γίνει επί Κυβέρνησης ΝΔ και υπουργίας στο Οικονομικών του Πέτρου Δούκα, η δόση του δανείου πληρωνόταν μέσα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που μέσω Δήμου έπαιρναν οι ΔΕΥΑ.


Με το νόμο Καλλικράτη όμως ο σχετικός κωδικός (και η χρηματοδότηση) καταργήθηκε. Ετσι αν και η ΔΕΥΑΝΧ κατέβαλλε κανονικά τη δόση, στη ΔΟΥ Μυτιλήνης (όπου δυστυχώς έχουν μεταφερθεί πολλές υπηρεσίες της ΔΟΥ Χίου) θεώρησαν ότι η κατάργηση του κωδικού συνεπάγεται και μη εξυπηρέτηση της δανειακής υποχρέωσης!


Μέσα σε αυτό το αλαλούμ, η ΔΕΥΑΝΧ έφτανε σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και να μην καταθέτει τα χρήματα από την πληρωμή των λογαριασμών των δημοτών σε τράπεζα για να μπορεί να πληρώνει έναντι τους εργαζόμενους (μέχρι που βγήκαν τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα), ενώ είχαν πρόβλημα με ασφαλιστική ενημερότητα και οι πρώην πρόεδροι της επιχείρησης.


Και είπαμε όλα αυτά τι στιγμή που οι δόσεις πληρωνόντουσαν από τη ΔΕΥΑΝΧ, άρα από όλους εμάς τους καταναλωτές, ΚΑΝΟΝΙΚΑ!


//////////////