Αρχική Νέα Τοπικά Χιακή Συμπολιτεία: νέα πρακτική με προτάσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Πρόνοια...

Χιακή Συμπολιτεία: νέα πρακτική με προτάσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Πρόνοια (VIDEO)

7

Με έναν διαφορετικό τρόπο που δεν μας έχουν συνηθίσει οι αντιπολιτεύσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο συνδυασμός της Χιακής Συμπολιτείας παρενέβη με προτάσεις στα τρέχοντα θέματα του Δήμου, παρουσιάζοντας σε σχετική

συνέντευξη τύπου στην παρουσίαση των προτάσεων της, για την κοινωνική αλληλεγγύη και τους παιδικούς σταθμούς.

Την παρουσίαση έκαναν η επικεφαλής της ΧΣ, Ερμιόνη Φρεζούλη, η Ευαγγελία Μανιτσούδη για τον τομέα των παιδικών σταθμών- κοινωνικού παντοπωλείου και ο Ηλίας Θεοδωρόπουλος για τα θέματα κοινωνικού ιατρείου- φαρμακείου.

 Κατατέθηκαν προτάσεις τόσο άμεσα υλοποιήσιμες και χωρίς να χρειάζονται μια γενναία χρηματοδότηση από πλευράς Δήμου, όσο και μεσοπρόθεσμες (VIDEO).

Οι προτάσεις είναι προϊόν συλλογικής εργασίας των μελών της Χιακής Συμπολιτείας τόνισε η επικεφαλής Ερμιόνη Φρεζούλη, που τόνισε τις δυνατότητες που υπάρχουν για αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων.

Ανέφερε πάντως ότι βλέπουν και θέματα που δεν συμφωνούν με τον τρόπο που τα αντιμετωπίζει η νυν Δημοτική Αρχή, όπως για παράδειγμα στο θέμα των τιμολογίων της ΔΕΥΑΝΧ θέμα για το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί επίσης συνολική πρόταση.

Κοινωνική πρόνοια

Αναλύοντας τις προτάσεις για το κοινωνικό ιατρείο, ο γιατρός Ηλίας Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι χρειάζεται η πρόσληψη ενός γιατρού, και σε συνεργασία με φαρμακευτικό και ιατρικό σύλλογο και τη βοήθεια εθελοντών να φτιαχτεί ένα δίκτυο.

Σημείωσε επίσης ότι θα μπορεί να αξιοποιηθούν οι πλούσιες πληροφορίες που έχουν οι εργαζόμενοι στο ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, αλλά που δεν φθάνουν σε ένα άλλο επίπεδο. Παράλληλα επισήμανε ότι μπορούν να πάρουν στοιχεία είτε από την εμπειρία στο κοινωνικό φαρμακείο που λειτουργεί στο Εργατικό Κέντρο, είτε σε άλλους Δήμους.

 

Τροφεία μόνο για τους έχοντες

Να βρεθούν κάτω από την ίδια ομπρέλα πρότεινε η νηπιαγωγός Ευαγγελία Μανιτσούδη για τους παιδικούς σταθμούς.

Μια πρόταση που θα συζητηθεί, και πιθανόν να υπάρξει κριτική στη ΧΣ από τη ΛΑΣ, είναι αυτή που αφορά τα τροφεία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

«Να εισάγονται τα παιδιά οικογενειών με κοινωνικά- οικονομικά κριτήρια χωρίς τροφεία και αν υπάρχουν θέσεις να πληρώνονται από παιδιά οικογενειών που θα πληρώνουν ανάλογα με τα εισοδήματά τους», σημείωσε η κα Μανιτσουδη.

 

Επικίνδυνος ο παιδικός στη Φλοίσκου;

Επίσης ανέφερε ότι στον παιδικό σταθμό της Φλοίσκου υπάρχουν προβλήματα στατικότητας και ζήτησε την άμεση μεταφορά του σταθμού. Πρότεινε δε η επισκευή του κτηρίου να γίνει μέσα από τα χρήματα που ήρθαν στα ταμεία του Νομικού προσώπου του Δήμου από πώληση ακινήτου. Σημείωσε επίσης ότι οι πόροι που έχει το Νομικό πρόσωπο του Δήμου από τους παιδικούς σταθμούς δεν πρέπει να πηγαίνουν σε άλλες δράσεις.

 

Κοινωνικό παντοπωλείο

Η ΧΣ πρότεινε την έκδοση κάρτας κοινωνικής αλληλεγγύης για παροχή προϊόντων, και την οποία θα μπορούσαν να υποστηρίζει και ο εμπορικός κόσμος με ειδικές εκπτώσεις στους κατόχους τους.

Σε ότι αφορά τη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου, η πρόταση που έγινε φαίνεται να πλησιάζει με αυτή του αρμόδιου αντιδημάρχου, δηλαδή να δίνονται κατευθείαν από τα συμβαλλόμενα σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία και να μην δίνονται υψηλά ποσά για ενοικιάσεις και λειτουργία χώρων.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΧΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

 

Συμπαράσταση
Να σημειώσουμε ότι η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με την έκφραση της συμπαράστασης της Χιακής Συμπολιτείας προς τον Μάρκο Σκούφαλο για την μήνυση εναντίον του από τον εκπρόσωπο της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ακμή».