Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον 1η Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών στην Κλειδού

1η Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών στην Κλειδού

28

  «1η Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών στη Χίο: Γνωριμία με τον συναρπαστικό κόσμο της μετανάστευσης!»


Εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά θα εγκαταλείψουν την Ευρώπη μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα πετάξουν προς τα χειμερινά τους καταφύγια στην Αφρική. Άνθρωποι από 37 χώρες στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία θα παρατηρήσουν φέτος τους φτερωτούς ταξιδιώτες και θα μάθουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τη μετανάστευσή τους και τις απειλές που αντιμετωπίζουν, στα πλαίσια της ετήσιας Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών -European Birdwatch, η οποία συντονίζεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για την προστασία των πουλιών, Birdlife International. Περιλαμβάνει εκατοντάδες οργανωμένες δράσεις ευαισθητοποίησης και παρατήρησης πουλιών, οι οποίες υλοποιούνται ταυτόχρονα σε πλήθος χωρών.

Πέρσι, ο εορτασμός της Γιορτής Πουλιών υλοποιήθηκε για 20ή χρονιά και συμμετείχαν περισσότεροι από 65.000 άνθρωποι σε 34 χώρες, ενώ παρατηρήθηκαν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πουλιά μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο!

Στην Ελλάδα εταίρος της European Birdwatch είναι η Ορνιθολογική η οποία συντονίζει τις εκδηλώσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης που υλοποιούνται σε όλη τη χώρα, σε περισσότερες από 30 περιοχές και σε συνεργασία με Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Δήμους, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και ιδιωτικούς φορείς. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση για το υπέροχο φαινόμενο της μετανάστευσης των πουλιών και την ανάγκη προστασίας τους στις περιοχές αναπαραγωγής και διαχείμασης, καθώς και κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών στη Μεσόγειο και την Αφρική.

Φέτος αναλαμβάνουμε δράση και στη Χίο. Η εθελοντική ομάδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στη Χίο, σε συνεργασία με το Εργαστήρι Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «βίωσε & επιβίωσε» και με την υποστήριξη και συμμετοχή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης Χίου, διοργανώνουν την Κυριακή 12 Οκτωβρίου στις 11:00 την 1η Γιορτή Πουλιών της Χίου, στο περιαστικό δασάκι της Κλειδούς, στην περιοχή του Βροντάδου.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να γίνει μια πρώτη γνωριμία με τα μεταναστευτικά αλλά και τα κοινά είδη που παρατηρούμε καθημερινά στις αυλές και τις βόλτες μας και παράλληλα να αναδειχθεί η σημασία της προστασίας των περιοχών που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά καθώς και οι χώροι που σταματούν για τροφή και ξεκούραση.

Η 1η Γιορτή Πουλιών στη Χίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών και θα περιλαμβάνει τις εξής παράλληλες εκδηλώσεις:


{     Εργαστήρια ζωγραφικής και χειροτεχνίας


{     Περιήγηση στο δάσος και παρατήρηση του βιοτόπου


{     Περιβαλλοντικά παιχνίδια και δημιουργία παραμυθιού

Η χώρα μας αποτελεί σταυροδρόμι για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά, που ταξιδεύουν από το Βορρά προς το Νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών προκειμένου να περάσουν το χειμώνα.

Σας περιμένουμε:


·        να τα γνωρίσουμε


·        να τα ακούσουμε


·        να τα ερευνήσουμε


·        να τα μάθουμε


·        και να παίξουμε μαζί τους!!!

 

Βρείτε μας και ρωτήστε μας: Μαριάννα Καρίβαλη (mkarivali@hotmail.com, 6973787246), Σοφία Τάζογλου (perivallontiki@hotmail.gr, 6932242277)

Περισσότερες πληροφορίες για τη Γιορτή στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=1675