Αρχική Απόψεις Aρθρα Γράμμα από τη Χιο: Βρε Όργα μου, τι είναι ευτός ο έμπολας;,...

Γράμμα από τη Χιο: Βρε Όργα μου, τι είναι ευτός ο έμπολας;, από τη Βιτώρια

40

Τα γράμματα της Βιτώριας στην Οργα, κάθε φορά που έρχεται ο ταχυδρόμος!
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ CHIOSNEWS.COM

 Αγαπημένη μου φιλονάδα Όργα ! Ίντα κάμνεις;
Εμείς, καλά είμεστενε τώρα που ξημερώνει καθησιό! Σου γράφω γλήγορα κι άλλο γράμμα γιατί εδωνά έχομενε χαμπέρια που δεν τα ηξεύρεις.. Ήναψες το κερί στον Ταξιάρχη, που σου ‘πα; Να τ’ ανάψεις κι άμα με το καλό βρεθούμε θα σου τα δώκω τα φράγκα, γιατί η παροιμία λε: μην τάξεις σ’ άγιο κερί και σε παιδί κουλούρι.. δεν ήταξα αλλά ε μπειράζει..
Απε που να πρωταρχίσω δεν ηξέρω..
Θυμάσαι το μιναρέ, εκειδά στο Βουνάκι, που τανε να ρτει κάτω κι ‘χε γύρω γύρω σίδερα; Εν ταχει πια, τα εβγάλανε, είναι ίσιος και στέκει μονάχος του καμαρωτός και όμορφος, επέρνουμουνε μια μέρα και τον εχάζευα με το κεφάλι ψηλά, εσκουντούφλησα στο πεζοδρόμιο, νόμιζα πως θ’ άκουγα ιμάμη.. ούτε που μ’ ένοιαζε μα ήρτα σωρός κουβάρι κάτω αλλά εν ήπαθα τίποτα.. Ευτυχώς εν είχε κόσμο στην πλατεία, να με περιγελάσει, γιατί όλοι πια καθούντενε μέσα στο νάυλο για να πιούνε τον καφέ τως, ευτό που μοιάζει σα θερμοκήπιο, για να μην κρυώνουνε και για να μην τους κουτσουλούνε τα περιστέρια..αυτό το νάυλο που έχει γεμίσει ο τόπος, το θαμπό..
Το Ποτάμι, όχι ευτό που ανεβήκαμενε το χειμώνα στη Μάνα νερού στο Γιόσωνα, το άλλο, το κόμμα ευτουνού με το σακίδιο που παίζει στην τελεόραση, ζητά συνεργάτες στη Χίο.. Εβαλανε αγγελία: Ζητείται υποψήφιος βουλευτής.. άμα δίνουνε καλά λεφτά Οργάκι μου, να πάνε οι αθρώποι.. η δουγιά δεν είναι ντροπή… ένα άδειο σακκίδιο θα κουβαλούνε..
Αμ το άλλο; Επιάσανε έναν Τσετσένο μαφιόζο, κακό.. που εσκότωσενε 3-4 Ρώσους και τον εψάχνανε σε όλον τον κόσμο και τον ήβρανε στην Αιγνούσα τον αφορισμένο..αφού δεν πήε να χωστεί στο μοναστήρι, πάλι καλά.. Εμπερδεύτηκε με άλλους αθρώπους, Σύριους πρόσφυγες.. Απέ την Τουρκία έρκονται πολλοί, κλαι η ψυχή σου που τους βλέπεις παρατημένους, ταλαιπωρημένους στο λιμάνι, να φεύγει σιγά σιγά η ελπίδα που είχανε για μιαν αξιοπρεπή, ήρεμη ζωή..λαθραίους τους λένε, λες κι υπάρχουν στη γη λαθραίοι αθρώποι..
Έλα βρε, εδωνά να κουσελέψουμε, που με βάζεις και γράφω… 
Η κυρία νέα βουλευτής μας ήκαμενε δήλωση πως ο,τι κάμει στη βουλή για τη Χίο μας δεν θα το λε.. θα το’ χει κρυφό, μόνο για κείνη.. Ευτό τι πα να πει; πως αν ειν’ παπάς θα σημάνει, δείξε μου ίντα ψήφισες να σου πω ποια είσαι;Πάντως εχτές ήδωκε ψήφο εμπιστοσύνης σ’ αφτό το πράμα, το Σαμαρά.. κι εφτή κι ο άλλος ο Τριαντάφυλλος, ο πασόκος ο ελιάς.. που ανάθεμα αν έχουν μαζέψει ευτή μαστίχα κι ευτός εγιά.. στη ζωή τως..
Βρε Όργα μου,
τι είναι ευτός ο έμπολας που πεθαίνουν οι αθρώποι; Εγώ που πηαίνω και κάθομαι στον έμπολα, στο στενό, λες να αρρωστήσω; Το υπουργείο κι ο Βορίδης είπενε πως θα μας προστατέψει αλλά ευτοί δεν έχουν μπιστεμό..εδώ αφήνουνε κόσμο να πεθαίνει χωρίς γιατρούς και φάρμακα και έννοια τως..καλού κακού ήβαλα φυλαχτό, αφού μας είπαν φυλαχτείτενε..Είναι καρδιάς καμός που δε νοιάζουντενε για την Αφρική και τρέμουνε για την Ευρώπη..δυο ταχυτήτων ζωές..
Εδιέβασα εδωνα μέσα πως δεν υπάρχουν πια γαιδούρια στη Χίο, πως έχουνε εξαφανιστεί τα ζωντανά, αλλά εγώ Οργα μου, κάθε μέρα από το πρωί ως το βράδυ μόνο γαιδούρια συναντώ, με δυό ποδάρια κι είναι παντού.. και μοσχάρια και βούδια πολλά.. Εσείς στη Μυτιλήνη έχετενε γαιδούρια;
Επιάσανε κι ένα παιδάκι από το Πακιστάν, να πουλάει δίσκους, που βάζουνε κι ακούνε όργανα.. παράνομα σου λέει, 40 ολόκληρα δισκάκια και τον εσυλλάβανε.. μεγάλο κατόρθωμα.. του κόψανε το ψωμί του παιδιού κι αφήνουνε όλους τους άλλους και κατατρώνε το σύμπαν όλο..αλλά αφτός είχε άλλη μούρη.. ξένη..
Ευτά είχα να σου πω. Να έχεις το νου σου, το κερί στον άγιο να πας, να μαγειρεύεις και να τρως.
Εχω ένα βάρος στην ψυχή, να ξέρεις, πάντα ήθελα όλους τους φίλους μου κοντά, πάντα ήθελα άλλο γκουβέρνο.. που θα πα.. ίσως να προλάβουμε να δούμενε τα πράμματα αγιώς…

Φιγιά στον Νικόλα
Βιτώρια