Αρχική Νέα Τοπικά Συνέντευξη τύπου Γ. Επιτροπάκη- Διοικητή Σκυλίτσειου Νοσοκομείου: Κατηγορηματικός για παιδιατρική, ανοικτό το...

Συνέντευξη τύπου Γ. Επιτροπάκη- Διοικητή Σκυλίτσειου Νοσοκομείου: Κατηγορηματικός για παιδιατρική, ανοικτό το θέμα του ΚΕΦΙΑΠ

58

 

Δύο θέματα που ήρθαν στην επικαιρότητα από φορείς, τόσο για την τύχη της παιδιατρικής όσο και για το μέλλον του ΚΕΦΙΑΠ (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) φαίνεται ότι επέσπευσαν τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Διοικητής του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου Γιώργος Επιτροπάκης.

Στο πόστο του Διοικητή επί 8 μήνες ο κ. Επιτροπάκης, πρώην πολιτευτής της ΝΔ, καθησύχασε καταρχήν ότι δεν τίθεται θέμα να ενσωματωθεί η παιδιατρική κλινική με άλλη κλινική του Νοσοκομείου, ενώ για τη μη στελέχωσή της με επιπλέον γιατρούς την απέδωσε στο γεγονός ότι βγαίνουν άκαρπες οι προσκλήσεις (VIDEO).

«Το πρόβλημα δεν είναι δικό μας, αλλά γιατί δεν έρχονται οι γιατροί», σημείωσε ενώ προέβλεψε ότι άκαρπη θα βγει και η προκήρυξη που έχει γίνει από το ΠΕΔΥ. Θεώρησε πάντως θετικό το γεγονός ότι οι συμβάσεις για επικουρικούς είναι πλέον για 3 χρόνια και όχι ετήσιες, γεγονός που μπορεί να κάνει πιο ελκυστική τη θέση.

Πλαισιωμένος από τον αντιπρόεδρο του ΔΣ Γιώργο Μοσχούρη και το Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου που ασκεί και καθήκοντα υποδιοικητή Λάκη Χαλκιά, ο κ. Επιτροπάκης ξεκίνησε τη συνέντευξη τύπου παρουσιάζοντας το έργο που έχει γίνει στο νοσοκομείο αυτούς τους 8 μήνες της θητείας του, αλλά και την κίνηση που υπάρχει σε αυτό.

Όπως είπε, κάθε μήνα περίπου 700 άτομα νοσηλεύονται σε όλες τις κλινικές, που αυτό μεταφράζεται σε 2.000 περίπου μέρες νοσηλείας, 7.500 είναι οι πολίτες που εξετάζονται στο νοσοκομείο εκ των οποίων οι 6.000 περίπου στα Εξωτερικά ιατρεία και οι υπόλοιποι στα επείγοντα.

Σε 550 ανέρχονται οι αιμοκαθάρσεις το μήνα και σε 40 περίπου οι χημειοθεραπείες.

«Ο Χιώτης επισκέπτεται το νοσοκομείο, θα προσπαθήσουμε να είναι πιο καλές και αποτελεσματικές οι υπηρεσίες», ανέφερε ο κ. Επιτροπάκης.

 

Μεταφορά ΚΕΦΙΑΠ και Ψυχαργώ;

Αντίθετα με την παιδιατρική (όπου πάντως χρειάζεται και η επιστημονική προσέγγιση από την Ιατρική Υπηρεσία ώστε να εξηγηθεί γιατί δεν την προτιμούν οι άνεργοι παιδίατροι), η διοίκηση του Νοσοκομείου φαίνεται να προσανατολίζεται στη μεταφορά των υπηρεσιών του ΚΕΦΙΑΠ στο Σκυλίτσειο.

Στο θέμα υπερθεμάτισε και ο κ. Χαλκιάς λέγοντας ότι υπάρχουν χώροι, ενώ τα άτομα με αναπηρία που επισκέπτονται το Κέντρο θα μπορούν παράλληλα να έχουν και τη συνδρομή του ιατρικού προσωπικού αν αυτό χρειαστεί. Βέβαια η απόσταση από την έδρα του ΚΕΦΙΑΠ  στο Λατόμι μέχρι το Νοσοκομείο είναι μικρή, θεωρείται όμως ότι δεν μπορούν να έχουν τον έλεγχο που επιθυμούν…

«Διαπιστώσαμε ότι υπολειτουργεί ακόμα και η δραστηριότητα είναι πολύ χαμηλή. Μονίμως, κάθε χρόνο, είναι τα ίδια και τα ίδια άτομα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Επιτροπάκης.

Το γεγονός αυτό βέβαια βάζει σε σκέψεις τι είδους εισηγήσεις έχει δεχτεί μέχρι τώρα ο κ. Επιτροπάκης από όσους ερεύνησαν το θέμα. Οι μόνιμοι επωφελούμενοι από τους θεραπευτές του Κέντρου, μπορεί να συντηρούνται σε μια κατάσταση και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα μπορέσουν να σηκωθούν για παράδειγμα από το αναπηρικό αμαξίδιο…
Ή ότι η δουλειά των εργοθεραπευτών δεν είναι απλά να παίζουν παιχνίδια με τα χέρια…,θέματα που βεβαίως δεν τα ανέφερε ο κ. Επιτροπάκης, ακούστηκαν όμως στην ενημέρωση που έγινε στη σύσκεψη φορέων που κάλεσε η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου πριν από τη συνέντευξη τύπου.

Όπως επίσης σημαντικό είναι να λειτουργήσουν όλες οι υποδομές (όπως η πισίνα που υπάρχει) και να βγουν επιτέλους τα μηχανήματα από τις πλαστικές θήκες (τα δεύτερα πιθανόν σε ηλικία μηχανήματα μετά από αυτά που είχε ο Οίκος Ναύτου από τη δεκαετία του ’90…).

Αυτό πάντως που διαβεβαίωσε ο κ. Επιτροπάκης είναι ότι δεν πρόκειται να σφραγιστεί το ΚΕΦΙΑΠ ούτε οι εργαζόμενοι να χάσουν την εργασία τους.

Ανάλογο σκεπτικό μεταφοράς φαίνεται να υπάρχει και με την πτέρυγα του προγράμματος Ψυχαργώ που λειτουργεί στο Νεοχώρι- στον Οίκο Αγάπης, όπου υπάρχουν 6 μόνιμοι τρόφιμοι.

 

Πρώην  Χειρουργική

Η ανακαίνιση της πρώην Χειρουργικής χαρακτηρίστηκε από τον κ. Επιτροπάκη, σαν το σημαντικότερο όλων των έργων που είναι σε εξέλιξη. Σημείωσε ότι γίνεται με βάση τη μελέτη της ΔΕΠΑΝΟΜ, αλλά προς το καλύτερο αφού μειώνουν κατά ένα τα κρεβάτια στους θαλάμους (π.χ. από τετράκλινα σε τρίκλινα)

«Θέλουμε ένα σύγχρονο και ευπρεπές νοσοκομείο σημείωσε. Πολλοί που το υπονομεύουν, ακόμα και να το απαξιώνουν δεν καταλαβαίνουν ότι όλα αυτά έχουν αντίκτυπο στον ασθενή».

 

Περιουσία Νοσοκομείου


Ιδιαίτερη βαρύτητα από τη νέα διοίκηση υπάρχει για το θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας. 8 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα κατά 50% περίπου, αφού από τις 20.000 έφτασαν σε 30.000 τα έσοδα μηνιαίως.

Στην καλύτερη αξιοποίηση της έγκειται και η προσπάθεια που γίνεται ώστε οικόπεδο που βρίσκεται απέναντι από την τωρινή είσοδο του Νοσοκομείου να ελευθερωθεί από τους ενοικιαστές και να γίνει χώρος στάθμευσης.

Στις υποδομές χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το κυλικείο, όπως και η τάξη που μπήκε στο προαύλιο χώρο.

Στην ερώτηση αν υπάρχουν ακόμα και πολιτικές παρεμβάσεις για να μη θιχτούν ενοικιαστές, ο κ. Επιτροπάκης απάντησε διπλωματικά σημειώνοντας ότι η αύξηση που υπάρχει δείχνει και τη δουλειά που γίνεται.

 

Τηλεφωνικά ραντεβού

 Αλλαγή σχεδιάζεται από πλευράς διοίκησης και στο θέμα των τηλεφωνικών ραντεβού. Αναγνωρίζοντας το μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής για ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις, ο κ. Επιτροπάκης επισήμανε ότι καταρχήν είναι ο μόνος δημόσιος φορέας που κάνει εξετάσεις στο νησί. Τόνισε όμως ότι θα γίνει μείωση των τηλεφωνικών ραντεβού και θα έχουν προτεραιότητα αυτοί που διαθέτουν παραπεμπτικό γιατρού.