Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ομιλία Κώστα Τριαντάφυλλου στην Ολομέλεια της Βουλής για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην...

Ομιλία Κώστα Τριαντάφυλλου στην Ολομέλεια της Βουλής για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

8

 Δελτίο Τύπου

 

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014

 

Ομιλία Κώστα Τριαντάφυλλου στην Ολομέλεια της Βουλής για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

 

 «Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

 συζητούμε σήμερα την πρόταση εμπιστοσύνης. Η λέξη «εμπιστοσύνη» είναι η κεντρική λέξη που κυριαρχεί στη συζήτηση εχθές, σήμερα και αύριο.

 Πολλοί από εμάς είπαμε ότι πρέπει, επιτέλους, να δείξουμε εμπιστοσύνη στη χώρα. Πρέπει, δηλαδή, να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα μας, για την κοινωνία μας.

 Θα έλεγα, όμως, ότι ήρθε ο καιρός να επανέλθει η εμπιστοσύνη στις σχέσεις μεταξύ πολιτικών και πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί, απ’ όποια θέση κι αν βρίσκεται οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα και οποιοσδήποτε εκπρόσωπος, να ψεύδεται ή να λαϊκίζει, να δημιουργεί, δηλαδή, μία άλλη εικονική πραγματικότητα. Αυτό θίγει όχι μόνο τον ίδιο που βρίσκεται στη θέση να λαϊκίζει, αλλά και το σύνολο του πολιτικού κόσμου, την ώρα που η χώρα, η ελληνική κοινωνία και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά βρίσκονται σ’ αυτή τη δύσκολη στενωπό.

 Πρέπει, λοιπόν, να έχουμε μέτωπο για την εμπιστοσύνη. Μέτωπο ενάντια στον λαϊκισμό που μας φέρνει πίσω. Έναν ανέξοδο και αδιέξοδο λαϊκισμό, που δημιουργεί μία εικονική πραγματικότητα, που αποκρύπτει τα πραγματικά διλήμματα και τα πραγματικά δεδομένα από τον πολίτη και που σκιαγραφεί μία άλλη λογική, η οποία, όμως, ούτε στηρίζεται σε ρεαλιστική βάση, ούτε στα σημερινά δεδομένα.

 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

 σήμερα η χώρα πετυχαίνει στόχους. Ναι, πετυχαίνει και προχωρά μπροστά. Ναι, πετυχαίνει και ανακτά την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και την αξιοπιστία της στο εξωτερικό.

 Σήμερα, ναι, η χώρα έχει τη δυνατότητα να μιλά με έναν διαφορετικό τρόπο, έναν τρόπο που είναι αξιόπιστος και υπερήφανος. Έχει τη δυνατότητα, οι στόχοι που βάζει να επιτυγχάνονται και μ’ αυτόν τον τρόπο, να μπορεί και ο, κάθε φορά, διεθνής συνομιλητής να μας λαμβάνει υπ’ όψιν.

 Τι λέει, όμως, ο λαϊκιστής, όταν η χώρα πετυχαίνει τους στόχους της;

 Λέει το εξής: «Η χώρα πετυχαίνει τους στόχους της. Εσύ, όμως, το βλέπεις στην πραγματική σου ζωή;». Ξέρετε τι μου θυμίζει αυτή η φράση; Μου θυμίζει τη φράση που χρησιμοποιούσαν οι αντιβενιζελικοί λίγο πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή, όταν η χώρα σύρθηκε σε εκείνες τις μοιραίες εκλογές.

 Τότε οι αντιβενιζελικοί γυρνούσαν τα χωριά –το λέει η ιστορία μας αυτό και καλό είναι να διδασκόμαστε από την ιστορία- και έλεγαν «ναι, ο Βενιζέλος διπλασίασε τη χώρα. Το χωράφι σου το διπλασίασε; Το είδες, δηλαδή, εσύ στην πραγματική σου ζωή;».

 

Η χώρα πετυχαίνει στόχους και οι στόχοι της είναι σημαντικοί για όλους μαζί και για τον καθένα χωριστά.

 Γιατί, αν δεν μπορέσουμε να επιτύχουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους, αν δεν μπορέσουμε να επιτύχουμε να είμαστε μία χώρα φιλική στις επενδύσεις, το Ακαθάριστο Εθνικό μας Προϊόν, ο πλούτος, δηλαδή, που παράγει αυτή η χώρα, θα μειώνεται συνεχώς. Όμως, σήμερα, ναι, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αυξάνεται!

 Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να δημιουργηθούν δουλειές και όταν δημιουργούνται δουλειές, αυτός ο οποίος κερδίζει είναι ο πολίτης. Δεν είναι ούτε μόνο η επιχείρηση, ούτε μόνο το κράτος, ούτε μόνο οι αριθμοί. Ο πολίτης κερδίζει. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

 Πού είμαστε, όμως, σήμερα; Βρισκόμαστε σε μια γειτονιά, όπου όλα είναι ομαλά και η μόνη εξαίρεση είναι η Ελλάδα; Βρισκόμαστε σε μια γειτονιά, όπου υπάρχει σταθερότητα; Σε μια γειτονιά, όπου οι συνθήκες είναι ομαλές και όλα είναι ρόδινα;

 

Θα πω τέσσερις περιπτώσεις της γειτονιάς μας.

 Πρώτο παράδειγμα είναι η Βουλγαρία. Σε έναν χρόνο και τρεις μήνες έχουν κάνει δύο φορές εκλογές. Κατέρρευσε η Κυβέρνηση υπό το βάρος των κοινωνικών προβλημάτων.

 Δεύτερο παράδειγμα είναι η Ουκρανία, με τα γνωστά προβλήματα. Είναι γνωστό ότι μέσα στο μήνα πάνε ξανά σε εκλογές, δυστυχώς, με συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες για τους πολίτες.

 Ανατολικό παράδειγμα είναι η Τουρκία. Μέσα σε δύο μέρες θρηνεί είκοσι νεκρούς διαδηλωτές.

 Άλλο παράδειγμα είναι η Συρία, από όπου προέρχονται οι μεγάλες προσφυγικές ροές, τις οποίες υποδεχόμαστε.

 Παράδειγμα από το Νότο είναι η Αίγυπτος.

 

Σε αυτήν την περιοχή είμαστε. Και ποιο είναι το διακύβευμα για εμάς; Είναι το να διατηρήσουμε μία σταθερή ευρωπαϊκή πορεία. Γιατί εμείς –ναι!- είμαστε σε αυτήν την περιοχή, όμως, ο στόχος μας είναι να είμαστε στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να λειτουργούμε με υπευθυνότητα και ο λόγος της χώρας να ακούγεται σε όλα τα διεθνή fora. Γιατί, ναι, είμαστε στην πιο δύσκολη, στην παρούσα φάση, περιοχή του πλανήτη, αλλά  η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της ξανά!

 Για να σταθούμε, όμως, ξανά, μετά από αυτήν την κρίση, πρέπει να γίνει σαφές ποιο είναι το σχέδιο και πού πηγαίνουμε. Ο πολίτης έχει μία χρυσή ευκαιρία: Αντί να ακούει τις στείρες αντιπολιτεύσεις, αντί να ακούει λογικές που δεν τον αγγίζουν, να μπορέσει να δει ποιο είναι το σχέδιο για τη χώρα και ποιο είναι το σχέδιο για την ελληνική κοινωνία.

 Είναι προτεραιότητα να υπάρξει αντιμετώπιση της υπερχρέωσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 Είναι προτεραιότητα να αρχίσει σταδιακά να μειώνεται η υπερφορολόγηση.

 Είναι προτεραιότητα να μπορέσουμε να επιτύχουμε την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, η οποία θα δημιουργήσει συνθήκες ροής χρήματος στις τράπεζες, προκειμένου να δανειστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να έρθει η ανάπτυξη, μπορεί να έρθει η ρευστότητα, μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Με συγκεκριμένες στοχεύσεις που πρέπει να έχει η χώρα στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης που, προφανώς, στηρίζεται στον τουρισμό.

 
Στόχος ήταν να έχουμε μεγάλη αύξηση τουριστών τη φετινή χρονιά. Αυτόν τον στόχο τον ξεπεράσαμε. Πετυχαίνουμε στόχους που έχουν αποτελέσματα.

 Ο τουρισμός πρέπει να είναι προτεραιότητα για τη χώρα. Προϋποθέτει, όμως, να υπάρχει κοινωνική ειρήνη και κοινωνική σταθερότητα στη χώρα.

 Επομένως, πρέπει να αυξήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε σε αφίξεις τουριστών, να αναπτύξουμε τις μικρομεσαίες μας επιχειρήσεις.

 Πρέπει να μπορέσουμε με έξυπνες και καινοτόμες επιχειρήσεις να δημιουργήσουμε εισοδήματα και πόρους.

 Δυστυχώς, η Αντιπολίτευση, ποτέ εδώ μέσα, δεν συναίνεσε σε κανένα νομοσχέδιο που προσθέτει πόρους στη χώρα, πόρους που έχουμε ανάγκη, για να αυξήσουμε το ΑΕΠ μας και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας.

 Στον πρωτογενή τομέα, στον οποίο γίνονται γρήγορα βήματα, πρέπει να ολοκληρώσουμε τις έξυπνες, τις καινοτόμες επιχειρήσεις μας και να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο τους καινοτόμους νέους αγρότες.

 Βεβαίως, αυτό που έχω πει πολλές φορές μέσα στην Αίθουσα είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί, επιτέλους, το σχέδιο για την Ελλάδα της δημιουργικότητας. Κάθε Έλληνας, δηλαδή, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί το δικό του ταλέντο και η ελληνική κοινωνία να μπορεί να κερδίζει από το ταλέντο καθενός από εμάς. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διοχετευτούν στην οικονομία πολλές παραγωγικές και δυναμικές ομάδες πληθυσμού, που σήμερα είναι στο τμήμα της ανεργίας.

 

Κλείνω λέγοντας το εξής: Είμαστε εδώ και στεκόμαστε όρθιοι μετά από πολύ δύσκολα πέντε χρόνια.

 Στην αρχή ήμασταν μόνοι μας. Ήταν μόνοι τους οι Βουλευτές του 2009-2012 του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα είναι με τη Νέα Δημοκρατία, πριν ήταν με τη ΔΗΜΑΡ. Είμαστε εδώ, όμως και σιγά-σιγά καταλαβαίνει και ο πολίτης που μας ακούει ότι δεν υπάρχουν οι εύκολες λύσεις του λαϊκισμού.

 Δεν υπάρχουν οι εύκολες λύσεις, που κάποιοι τις έχουν υποσχεθεί, από το παρελθόν.

 Η δυσκολία της στιγμής είναι αυτή που πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά δεν είναι η εποχή της ευκολίας. Είναι η εποχή των δύσκολων αποφάσεων.

 Είναι η εποχή της εμπιστοσύνης, ξανά, στις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

 

Ευχαριστώ πολύ».