Αρχική Απόψεις Aρθρα Γράμμα από τη Χιο: σέλφι με το κιούπι, από τη Βιτώρια

Γράμμα από τη Χιο: σέλφι με το κιούπι, από τη Βιτώρια

96

 Τα γράμματα της Βιτώριας στην Οργα, κάθε φορά που έρχεται ο ταχυδρόμος! 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ CHIOSNEWS.COM

7 Οκτωβρίου στις 6:12 μ.μ.


 αγαπημένη μου φιλενάδα, ίντα κάμνεις;
Μαγειρεύεις, τρως κάνα γιαούρτι πρόβειο από το Μανταμάδο;
Εμείς, εδώ, δόξα το θεό, είμεστενε καλά..
Θυμάσαι Οργάκι, που μας ειδοποίησαν για τις σειρήνες για να μην τρομάξομε; Ε δεν τρομάξαμε γιατί δεν τις ακούσαμενε, τσάμπα το κερί που έγιωσα για να βάλω στ’ αυτιά μου.. Ο καιρός είναι όμορφος, είναι και για μπάνιο στη θάλασσα, αλλά εγώ πια τα καλόθεκα τα μπανιερά μου. Το βραδάκι κάμνει μια ψύχρα, τονε θες τον μποξά άμα κάθεσαι εκεινά στου’’γέρου’’.. Κατά τα άλλα όπως τα ‘φηκες..
Είπανε πως θα γίνει εδωνά στην Κλειδού μια γιορτή ευρωπαϊκή για τα πουλιά και φοβούμουνε μην πάνε οι ξοβεργάδες και στήσουνε καρτέρια στα πετούμενα αλλά εν είναι γι αυτούς η γιορτή, είναι για τα παιδιά, για να δουν και να γνωρίσουνε τα μεταναστευτικά πουγιά όχι για τους πατεράδες τως που σκοτώνουν τα πουγιά και βρίζουν όσους μεταναστεύουν..
Τώρα πια, για να πλερώσεις το φως πας μόνο κάθε Τετάρτη στη ΔΕΗ, δε δεχούντενε, σου λέει, άλλες μέρες και γίνεται, κόρη μου, το αδιαχώρητο.. με μπατανίες στους ώμους καθούντενε οι γέροι αθρώποι στα σκαγιά από τ’ αξημέρωτα.. μιλούνε, πίνουνε καφέδες, κάμνουνε γνωριμίες, γίνονται φίλοι στο φεισμπουκ.. όχι, δεν είναι που θένε να μας ταλαιπωρούνε στις ουρές.. για καλό το κάμνουνε οι αθρώποι, για να ‘ρκουμεστενε πιο κοντά. Η ΔΕΗ κι οι τράπεζες μαζεύουν πια ασκέρι.. Αφού σκέβομαι στο τέλος τουτουνού του μήνα να στήσω έναν πάγκο με παστέλια και ζεβλεπιές απόξω απέ την άρφα μπανκ..
Οι δρόμοι, ακόμα, έχουνε τα ίδια χάγια, που και που φράζουνε και κάνα λάκο, με ένα κιλό και τρακόσα γραμμάρια πίσσα όσο για να λένε πως κάτι κάμνουνε.. δεν έχομενε παράπονο.
Στη Χώρα, επικρατεί η ίδια ζωντάνια που ήφηκες, παρκαρισμένες οι κούρσες όπου απαγορεύεται, τα μοτοσακό φράζουνε όλους τους πεζόδρομους, μανάδες, γέροι, παιδιά πηδούνε τα εμπόδια κι έτσι κρατιούντενε σε φόρμα..
Την Κυριακή, επήα με τον πατέρα στα χωράφια, να δούμενε τις εγιές και να κόψομε κάτι ξύλα ξερά για το τζάκι, γιατί και φέτο δεν θα γεμίσομε τα τάγκια με πετρέλαιο, αλλά θ’ αγοράσομε κάνα μισόλιτρο για εντριβές και για τη λάμπα, τώρα που αρκινήσανε πάλι οι διακοπές ρεύματος..
Προχτές επήα στην εφορία, να πλερώσω άλλα εκατό φράγκα, γιατί λέει, εκάμαμε λάθος στην περσινή σας δήλωση και θέμενε κι άλλα εκατό.. δεν τους φτάνει που η φετινή η δούλεψη μου ήταν όλη αφιερωμένη στο υπουργείο οικονομικών, σα νάταν η Παναγιά η Κουρνά, θέλαν κι άλλα.. κακοχράχει η ώρα τως, που να σκυλογαυγίσουνε, να φαν τα κόκκαλα τως.. Και κάπου εδιέβασα πως άμα, άμα ποτέ βγούμενε στη σύνταξη θα παίρνομενε 380 ευρώ.. αφού το μήνα τους δίνω 500 γιατί να μου δώκουνε εκείνοι 380; Λες άμα τους κάμω ένα χαρτί, να μου δώκουνε όσα τους έχω δώκει 22 χρόνια να μου τα δώκουνε; Για σκέψου πόσα φράγκα.. το γύρο του κόσμου θα ήκαμνα, Πιραμά, Παρπαριά, Άγιο Γάλας.. οι αφορισμένοι.. θα ερκούμουνε και Μυτιλήνη θ’ αγόραζα και κάνα παστό, όχι ούζο, γιατί εμείς έχομενε καλύτερο..
Την προκυμαία, πότε την στολίσανε με κάτι μπεζουλί κάδους και κάτι μεγάλα κιούπια, σαν τους πύθους που βάζομε το λάδι, δεν ηξέρω.. θα ‘ναι από την εποχή του πολυχρονεμένου πρώην χαλίφη μάλλον.. Ήσκυψα να δω τι έχουνε έχουνε μέσα, χώμα και σκουπίδια μόνο.. μάλλον ο Δήμος δεν έχει σκοπό να φυτέψει κάτι.. περιμένει να ευδοκιμήσουν μέσα κειδά καπνός Βιρτζίνια, μπασμάς και μυρωδάτο Αγρινίου αφού είναι τίγκα στ’ αποτσίγαρα..Οι φίλοι Τούρκοι επισκέφτες τα εθαυμάζανε, είδα και μια Τουρκάλα που ήβγαζενε σελφι με το κιούπι..
Αυτά τα νέα είχα να σου γράψω, σε φιλώ σταυρωτά,
η φιλονάδα σου Βιτώρια..
ΥΓ. Φιγιά στο Νικόλα