Αρχική Απόψεις Aρθρα Γράμμα από τη Χιο: “το νου σου, να μην είσαι σκορπαλευρού”, από...

Γράμμα από τη Χιο: “το νου σου, να μην είσαι σκορπαλευρού”, από τη Βιτώρια

24

Κυ 12/10/2014 

Τα γράμματα της Βιτώριας στην Οργα, κάθε φορά που έρχεται ο ταχυδρόμος! 
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ CHIOSNEWS.COM (4ο γράμμα)

Αγαπημένη μου φιλονάδα, Όργα. Μακάρι το γράμμα μου να σ’ έβρει καλά!
Σου γράφω νύχτα, κατουμίζω αλλά ίντα να κάμω, εν ευκαιρώ με τις δουγιές. Πριν το ξεχάσω, άμα πας στην Αγιάσσο, α μου κάμεις το χατίρι να ξεπατικώσεις κάνα εργόχειρο; Έχω ακούσει πως κεντούνε όμορφα εκειδά.. Όχι κοφτό, κομπλέν και σταυροβελονιά γιατί ευτά τα γνωρίζω, ούτε φαντά γιατί έχω
15 μέτρα κουρελού από τη Βοήθεια, την υφάνανε οι καλογριές, έχω και μιαν εικόνα απε κει με τους Άγιους Βίκτωρες, προικώα..
Τα χαμπάρια μας εν είναι πολύ σύχαρα.. Ήγινε φονικό στη χώρα, εφάανε έναν άθρωπο, εκεί που πορπατούσε, δυό μωρά παιδιά ήφυκε πίσω, τα έρημα.. Τα κουσέγια δίνουν και παίρνουν.. εγίνανε όλοι Σόμπολοι.. κανείς δεν ξεύρει, κανείς δεν ήκουσενε το μπαμ, εν ηξέρω τι άκρη θάβγει..
Ήρτε κι ένας προφέσορας από τη Σουηδία κι είπενε πως έχομενε τέσσερις λογιώ λαλάδες αλλά εν είναι καλά τα μαντάτα, θα εξαφανιστούνε.. είπενε.. Εμ, Όργα μου, πώς να μη χαθεί ευτή η ομορφιά, που πάνε, σαν έρτει η εποχή τως, οι Χιώτες κι οι Χιώτισσες και τ΄αφανίζουνε..Πως τα κόβγετε; αφού δεν κρατούνε στα βάζα. Εν είναι πιο έμορφα να τα βλέπεις στο χωράφι, να ξαπλώνεις δίπλα τως, να βλέπεις το χρώμα τως, να αγαγιάζει η ψυχή σου; Άμα θέτενε κόβγετε τους τριβόλους και τις ψώρες.. Αλλά έτσι δα είναι πολλοί αθρώποι.. χαλούνε ο,τι αγνό υπάρχει γύρω τους.. Σάμπως, έτσι δα δεν αφανίσανε και τα πολίτικα, που τα ξεριζώνανε με το βολβό; Πας νάβρεις αμανίτη στο δάσος και θαρρείς πως έχει περάσει σκαφτικό, ως και τις πέτρες μετακινούνε.. πίζουλοι αθρώποι..
Εδώ, γίνεται χαμός στις φυλλάδες.. Μαλλώνουνε αν το αεροδρόμιο είναι πρέπον να το δώκουνε στο ΤΑΙΠΕΔ, εν ηξέρω άμα το γράφω και καλά..Δηλαδή απ’ ότι κατάλαβα, ε νογώ και πολλά μη θαρρείς, κάποιος που ‘χει φράγκα πολλά θα αγοράσει ένα άλλο αεροδρόμιο με πιο πολλές κονόμες κι ετούτο το δικό μας θα του το κάμουνε ριγάλο; Να φται λες που το αεροδρόμιο είναι μικρό και κρατικό και δεν πατούνε τουρίστες; Θα βάλουνε χιωτόσημο; Ευτός που θα το πάρει ε θα θε να κονομήσει; Και δηλαδή, θα το δουλέβγει πιο καλά; Θα φέρει τουρισταριό; Καμμιά φορά, σκέβομαι πως αν δεν ερκόντουσαν οι Τούρκοι από καρσί, δεν θα χαμε άθρωπο και λέω πως ίσως νάτανε πιο καλά, για να βλέπαμε τη Χίο μας με άλλο μάτι, την κατάσταση , τη ζωή μας..Να παίρναμε το νησί στα σοβαρά, να φυλάγαμε τα δάση και τις παραλίες , την αρχοντιά και τον πολιτισμό του, με αθρώπους συσταζούμενους κι όχι προχειράτζες για τη βαθιά τσέπη τως.. Κι όλα πια θα τα βγάλομε για ξεπούλημα; Α ξεπουλήσομε και τα λιμάνια, τον Ταύρο και το Βενέτικο, το Μάναγρο, και την Ζανακούντα; Εσύ σα σπουδαγμένη ίντα λες; κάτι θα νογάς παραπάνω..
Εφτυχώς Οργα μου, που ‘χομενε την ίδια περιφερειάρχισα κι έτσι θα ‘χομενε ψηφιακή εποχή για τα νησιά μας, η πρώτη της ένια ήτανε, ας είναι καλά..εν ηξέρω α θα χομενε καράβι για να βλεπούμεστενε, με την αφεντιά σου ή με το Εφτυχάκι στη Λήμνο ή γιατρούς και δασκάλους στα χωριά μας αλλά όπως είπενε κι ο Αντώνης, περσινά ξυνά σταφύγια.. τέτοιες μέρες τόπε ο τρισκατάρατος, θα χομενε βάι φάι τσάμπα.. Α το πω του κυρού μου να χαρεί..
Α, η φυροκαυκαλισμένη, η ξεντοκού.. τι θα εξέχνουμουνε.. ο Λαζόπουλος εζήτησενε το Ομήρειο να στήσει ένα τσαντήρι μέσα, για μια φορά και να το δείξει κι ένα κανάλι..Εμπερδεύτηκανε οι αθρώποι του Ομηρείου, άλλοι θέλανε κι άλλοι όχι, άλλοι ελέανε πως αυτό θα είναι διαφήμιση για το νησί , μα ε κατάλαβα γιατί..Εν ηξέρω, πνευματικό κέντρο είναι, άμα ο Λαζόπουλος είναι άθρωπος του πνεύματος νάρτει..Θα μαζεφτούνε όλοι, θα καθούντενε και καταής, θα κακανογελούνε , θα λε εφτός κι όλοι αποκάτω θα έχουνε την εντύπωση πως κάνουνε κι επανάσταση..Στο Βουνάκι, εν ερκεται κανείς σε καμιά διαδήλωση.. εν έχει βλέπεις τηλεόραση να τους τραβά και να τους δείχνει.. 

Ευτά είχα να σου πω, τις ένιες μου κι όσα εσκεβούμουνε. Τα εργόχειρα να μην ξεχάσεις, το κερί στον άγιο μου ‘πες πως το πήες, νάχεις το νου σου, να μην είσαι σκορπαλευρού, φύλαε τις μονέδες σου γιατί σύνταξη ε θα πάρομε.

Φιγιά πολλά σε σένα και το Νικόλα

Βιτώργια

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Αντώνη Τσατσαρώνη)