Αρχική Νέα Τοπικά Δημοτική Επιτροπή Παιδείας: της χρωστούν ενοίκια, χρωστά τηλέφωνα…

Δημοτική Επιτροπή Παιδείας: της χρωστούν ενοίκια, χρωστά τηλέφωνα…

7

 20 ήμερη προθεσμία σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δήμο από ενοίκια ακινήτων ή αγροτεμαχίων που ανήκουν στη Σχολική περιουσία, αποφάσισε να δώσει η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας. Στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα και το σώμα αποδέχτηκε στην ουσία την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να υπάρξει αποπληρωμή ή διακανονισμός.

Τα χρήματα που θα μπορούσαν να μπουν στα ταμεία της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, λύνοντας το πρόβλημα του πετρελαίου θέρμανσης, είναι της τάξης των 65.000 ΕΥΡΩ.

Το πρόβλημα του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να λυθεί με έκτακτη επιχορήγηση ύψους 50.000 ΕΥΡΩ στα σχολεία και ενώ ήδη οι πρόεδροι των Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών συγκεντρώνουν στοιχεία για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οικονομικής υπηρεσίας που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Παπαδόπουλος 4 πιστώσεις είναι οι πιο ανησυχητικές για το αν και πότε θα καταβληθούν, αφού στις υπόλοιπες περιπτώσεις πρόκειται για ενοίκια το πολύ δύο μηνών που εκτιμάται ότι θα εξοφληθούν άμεσα.

Σε ένα μόνο ακίνητο επί της Απλωταριάς, το άνοιγμα είναι στις 46.000 ΕΥΡΩ που σημαίνει απλήρωτα ενοίκια για περίπου 4 χρόνια! Σε άλλες δύο περιπτώσεις τα ποσά είναι 4 και 4.500 ΕΥΡΩ από εταιρείες σκυροδέματος και η 4η αφορά ενοικίαση περιβολοχώραφου στο Κοντάρι περίπου 23 στρεμμάτων όπου το ποσό επίσης ανέρχεται στις 4.000 ΕΥΡΩ.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε επίσης την ανάγκη να γίνουν αλλαγή των μισθωτηρίων αφού έχουν υπογραφεί επί εποχής προ Καλλικράτη, όταν λειτουργούσαν ανά σχολείο οι σχολικές επιτροπές.

Σημαντικό είναι όμως ότι μέχρι το 2011 τα έσοδα- έξοδα ήταν ισοσκελισμένα, αφού την ευθύνη την είχε ο διευθυντής του κάθε σχολείου. Δεν έγινε το ίδιο όμως και με τις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές που βρίσκονται σήμερα να οφείλουν στον ΟΤΕ για απλήρωτους λογαριασμούς των σχολείων περί τα 20.000 ΕΥΡΩ!

.Στην πρώτη συνεδρίαση της ΔΕΠ το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αφορούσε τις αρμοδιότητες της Επιτροπής που με τον Καλλικράτη αυτές έχουν αποψιλωθεί και έχουν περάσει στις δύο Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές Α’βαθμιας και Β’ βαθμαις εκπαίδευσης. Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρχει ειδικό συνεργείο που θα λύνει τα άμεσα προβλήματα των σχολικών μονάδων, όπως ένα καζανάκι που τρέχει ή κάποιο ηλεκτρολογικό πρόβλημα. Από την πλευρά των δασκάλων επισημάνθηκε ως αρνητική η εμπειρία να έχει τον έλεγχο η τεχνική υπηρεσία που θα αξιολογούσε που θα έστελνε και πότε προσωπικό. Στις παρατηρήσεις αυτές ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η Τεχνική Υπηρεσία έχει μόλις 3 άτομα για τέτοιες δουλειές, ενώ ο Τάσος Κουτσοδόντης από την Ένωση Γονέων μετέφερε την απόφαση στην Ενιαία Σχολική Επιτροπή Β’ βαθμιας που ήταν υπέρ της λειτουργίας σχετικού γραφείου στην Τεχνική Υπηρεσία και όχι στην ύπαρξη ενός μεμονωμένου ατόμου που θα τον καλούσαν αμέσως οι διευθυντές (κάτι που λειτουργούσε το προηγούμενο διάστημα).