Αρχική Νέα Τοπικά Πυρκαγιά στα Πάρπαντα- κινδύνεψαν οι εγκαταστάσεις ΝΗΡΕΑ

Πυρκαγιά στα Πάρπαντα- κινδύνεψαν οι εγκαταστάσεις ΝΗΡΕΑ

33

Περισσότερα από 100 στρέμματα δασικής έκτασης έκαψε η πυρκαγιά το βράδυ της Δευτέρας στα Πάρπαντα Καρδαμύλων.
Αναλυτικά το δελτίο τύπου της Πυροσβεστικής

 ΔΕΛΤΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ
Πυρκαγιά ξέσπασε την 20102014 και Ω20.20 σε δύσβατη περιοχή των Πάρπαντα Καρδαμύλων.
Η πυρκαγιά λόγω των ισχυρών  βορείων ανέμων κινήθηκε γρήγορα νότια νοτιδυτικά παίρνοντας διαστάσεις καίγοντας πεύκα και θάμνους.
Οριοθετήθηκε την Ω0.30 και ελέγχθηκε την Ω1.30 της 211014 από 50 άντρες με 17 οχήματα, με τη βοήθεια των εθελοντικών ομάδων Ο  ,Ι , Αγιασμάτων  με συνολικά 7 οχήματα και 26 εθελοντες  και με 2 υδροφόρες του Δήμου Χίου  ενώ η Τροχαία Χίου διευκόλυνε την κυκλοφορία των Πυρκών οχημάτων στην περιοχή.
Την Ω3.00 με σκάφος του Κ.Λ. Χίου ήρθε για ενίσχυση πεζοπόρο τμήμα 10 ατόμων από την Π.Υ. Μυτιλήνης.
Από τις πρώτες ώρες ήταν παρών ο Δήμαρχος Χίου Μ.Βουρνούς, ο Ταξίαρχος Ι.Παπαπροκοπίου ο Αντιδήμαρχος Βόρειας Χίου Μ.Φαφαλειός και  ο Ι.Κουντουριάδης της Πολ.Προσ.Περκής Ενότητας Χίου. Η αιτία της πυρκαγιάς ερευνάται από το Ανακριτικό τμήμα της Π.Υ.Χίου.


Συνεχίζονται και το πρωί της Τρίτης οι ενέργειες κατάσβεσης της φωτιάς που σημειώθηκε χθες βράδυ στα Πάρπαντα Καρδαμύλων.

Οι φλόγες, που σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησαν από δύο μέτωπα, έζωσαν τις εγκαταστάσεις του ΝΗΡΕΑ, όπου χρειάστηκε η δράση τόσο από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όσο από εθελοντικές ομάδες όσο και από εργαζόμενους του ΝΗΡΕΑ. (video)

Αρχικά οι άνεμοι έντασης 5-6 μποφόρ καθώς και το δύσβατο της περιοχής ευνόησαν την πυρκαγιά που εξαπλώθηκε, ενώ βασικό μελλημα των δυνάμεων ήταν η προστασία των εγκαταστάσεων του ΝΗΡΕΑ.
Μετά τις 10.00 μ.μ. οι άνεμοι εξασθένησαν και λίγο μετά τα μεσάνυχτα η πυρκαγιά ήταν υπό μερικό έλεγχο.
Στο σημείο της πυρκαγιάς ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς, όπου ο Δήμος βοήθησε με υδροφόρες, μαζί με τον αντιδήμαρχο Βόρειας Χίου Ματθαίο Φαφαλιό, όπως και ο Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Γιάννης Παπαπροκοπίου.

Λίγο μετά τις 11.30 μ.μ. η φωτιά είχε περιοριστεί σε ένα μέτωπο πάνω από τις εγκαταστάσεις του ΝΗΡΕΑ (όπου οι εργαζόμενοι βοηθούσαν και με το πυροσβεστικό σύστημα που διαθέτει η επιχείρηση) και σε ένα δεύτερο μέτωπο προς το λιμανάκι της άλλης πλευράς των Παρπάντων, στο Πευκί, όπως μας το ανέφερε εργαζόμενος στο ΝΗΡΕΑ.