Αρχική Νέα Τοπικά Η Χίος αποχαιρέτησε τον Πάνο Καρασούλη- από τους τελευταίους αντιστασιακούς (VIDEO, ΦΩΤΟ)

Η Χίος αποχαιρέτησε τον Πάνο Καρασούλη- από τους τελευταίους αντιστασιακούς (VIDEO, ΦΩΤΟ)

35

 «Είναι περασμένα μεσάνυκτα της 24ης Ιανουαρίου προς την 25η και πατούμε το χώμα της Χίου. Σκύβω να το φιλήσω, εικοσιδύο μήνες μακριά από την πατρίδα, μήνες γεμάτοι αγωνία και περιπέτειες».

Με αυτό τον τρόπο περιγράφει την επιστροφή του, ο ασυρματιστής του ήρωα Ιάσονα Καλαμπόκα την επιστροφή του στη Χίο από τη Μέση Ανατολή τον Ιανουάριο του 1944 στο βιβλίο του ο Πάνος Καρασούλης.

Δεν θα μπορούσε έτσι παρά να επιστρέψει για το τελευταίο του ταξίδι στην αγαπημένη του Χίο από το μακρινό Βανκούβερ του Καναδά, με την οικογένειά του να εκπληρώνει την τελευταία του επιθυμία.

  Στον Ιερό Ναό Αγίου Πολυκάρπου στο Τάλλαρος στον Κάμπο πραγματοποιήθηκε η αρχιερατική εξόδιος ακολουθία, με δεκάδες πολίτες να συνοδεύουν στην τελευταία του κατοικία τον «κύριο Πάνο» παρά τη βροχή που έπεφτε και με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Χίου. (VIDEO- ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

«Σαν άνθρωπο του μέτρου και της ανθρωπιάς», περιέγραψε τον εκλιπόντα ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, σημειώνοντας ότι τελευταία επικοινωνία που είχαν ήταν σχετικά με τα συσσίτια της Εκκλησίας.

Την προσωπικότητα του Πάνου Καρασούλη σκιαγράφησε ο γιατρός- Δρ Ιστορίας της Ιατρικής και πρόεδρος του Φάρου Βαρβασίου Ανδρέας Μιχαηλίδης. «Κλείνει ο κύκλος των στελεχών της αντίστασης στη Χίο με την απώλεια του Πάνου Καρασούλη, θυμίζοντας ότι μαζί με το Νίκο Χαρτουλάρη και τον Αντώνη Γλύκα πάλεψαν για την αποκατάσταση του μητροπολίτη Χίου Ιωακείμ Στρουμπή που τιμωρήθηκε γιατί διάλεξε να είναι κοντά στο λαό του.

Ως «εμβληματική φυσιογνωμία του αντιστασιακού αγώνα της Χίου», χαρακτηρίζεται ο Πάνος Καρασούλης στο ψήφισμα του Δήμου Χίου, που περιμένουμε να υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες ώστε να τιμηθεί ο ασυρματιστής του ήρωα Ιάσονα Καλαμπόκα.

Ο εκπρόσωπος του Φιλοτεχνικού ομίλου Κώστας Αμπανούδης σημείωσε ότι «η μνήμη του θα μείνει γραμμένη στην ιστορία», ενώ ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Δημήτρης Ψωμαδάκης τον συγκατέλεξε «στους κορυφαίους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης».

Τέλος στην ισχυρή παρακαταθήκη που μας άφησε με την προσωπική του ιστορία, αλλά και τα όσα κατάφερε να διασώσει από τους ηρωικούς αγώνες της γενιάς του αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Κάρμαντζης.

Το ύστατο χαίρε και από τον Στρατιωτικό Διοικητή του νησιού κ. Παπαπροκοπίου που παραβρέθηκε επίσης στην εξόδιο ακολουθία.

Το «αθάνατος» που ακούστηκε μετά τον εθνικό ύμνο από χείλια απλών πολιτών μαζί με το «αντίο συναγωνιστή» ενός από τους λίγους εναπομείναντες αντιστασιακούς της γενιάς του, ήταν και το τελευταίο αντίο στον Πάνο Καρασούλη.