Αρχική Απόψεις Aρθρα Γράμμα από τη Χίο: θάρτω από το Αϊβαλί, είναι πιο συφερτικό, από...

Γράμμα από τη Χίο: θάρτω από το Αϊβαλί, είναι πιο συφερτικό, από τη Βιτώρια

31

 Τα γράμματα της Βιτώριας στην Οργα, κάθε φορά που έρχεται ο ταχυδρόμος! 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ CHIOSNEWS.COM (5ο γράμμα)

 Αγαπημένη μου φιλονάδα Όργα, γεια σου. Ίντα κάμνεις;

Εύκομαι το γράμμα μου να σ’ έβρει καλά και θέλω πάλι να μου κάμεις μιαν εξυπηρέτηση..
Βρε καλή μου κόρη, έβρα το Ευδοκιό και ρώτα την πως κάμει εκείνη τον μπαλαζέ, την καλώ στο τελόφωνο και εν το πιάνει, ρώτα τηνε , κιόλας, ευτά τα γλυκά που κάμνουνε εκειδά στη Μυτιλήνη ίντα πράμματα είναι; Τρώεται το πατζάρι και το ροβύθι γλυκό του κουταγιού; Εν είναι το πατζάρι πιο όμορφο με μπόλικη σκορδαγιά και τα ροβύθια άσπρα, να βάλεις τ’ αρμυρουδάκι δίπλα κι ένα τουρσί φασολάκι πυργούσικο; Κόρη μου, ίμπα και σε τρατάρουνε ευτές τις ανοστιές και τις φας.. να πεις: ‘’ευχαριστώ μα θα σας απογυρίσω’’ Πε πως έχεις αρρωστοφαγιά, μην ανακατεφτείς και χαλαστείς, φοβούμαι..

Τα ευχάριστα ε στα ‘πα.. Μην πα το μυαλό σου σε καμιά παντριά.. δεν παντρεύγομαι, εν ελολάθηκα ακόμα.. Εν είμαι στη Χίο.. ήρτα στα Γιάλτρα, στην Αιδηψό, όχι για ιαματικά γιατί εμείς έχομενε τ’ Αγιάσματα, ήρτα να δω τη φιλονάδα μου την Κωσταντινιά και τον φιότσο μου που τους αποθύμησα. Είναι παράδεισος εδωνά κι ένας τέτοιος μου λείπει.. Θα σου γράψω και τη συνταγή για τηγανόψωμο που κάμνουνε.. Επέρασα κι από τα χωριά των προσφύγων από την Καππαδοκία, Αρτάκη, Προκόπι, στον Άγιο Γιάννη το Ρώσο σου ‘ναψα και κερί για να πατσίσομε μ’ ευτό του Ταξιάρχη.. Ευτός, άραγες, να ‘τανε και κουμουνιστής και τονε λένε Ρώσο; Εν ερώτησα.
Στη Χίο, τα νέα μας απέ το κακό στο χειρότερο, φωτιές βάζουνε Όργα μου, Οκτώβρη μήνα, εκάψανε τα Πάρπαντα στα Καρδάμυλα, άλλη φωτιά εμπήκενε στ’ Αρμόγια, άλλη μεγάλη στο Μελανιός μέχρι τ’ Άγιο Γάλας.. Ερκίνησε η φωτιά από μιαν ανεμογεννήτρια που κακοχράνουνε μ’ ευτή την πράσινη ανάπτυξη, την τσιμεντένια, εκαταστρέψανε το νησί.. Ποιός θα πά φυλακή για τούτο, ποιος θα δικαστεί; Στο τέλος, όχι πεύκος δεν θ’ απομείνει, ούτε αρίγανη, ούτε καλάθρωπος ν’ ανάβει η μάνα μου το καντήλι.. Ας μας φάνε τ’ αχινοπόδαρα κι οι αστιφίδες τέτοιοι αδιαφόρετοι αθρώποι που ‘μεστενε..
Εγώ ξεύρω να πω πως οι πολιτικοί της Χίου είναι όλοι άχρηστοι. Αν αγαπάς τον τόπο σου δεν τον αφήνεις να καίγεται, τονε φυλάς τι λογιώς, δεν του ανοίγεις πληγές στα βουνά του για να τα κονομάει ένας. Δεν εμπιστεύομαι κανέναν βουλευτή σωτήρα που σα κα μουδά θέ το καλό μας κι υπογράφει την καταδίκη μας με τα μνημόνια. Τους εσυχάθηκα πια..
Θυμάσαι, πέρσι που τανε υπουργός Ναυτιλίας ευτός ο κακαβιούλας ο Μουσουρούλης που ‘φήκενε τη Χίο με 3 δρομολόγια τη βδομάδα το χειμώνα, πανάθεμα τονε είναι και Χιώτης..
Ε και φέτο το χειμώνα θα ‘χομενε πάλι τρία, που να την φάνε και να ‘ναι κρύα.. Άμα είναι Όργα μου να ρτω να σε ειδώ, για να μου δώκεις και τα κεντήματα, άρτω από το Αϊβαλί, είναι πιο συφερτικό.. Σε τέτοιο καζάντι μας ήφερενε τούτηνα η κυβέρνηση των βουρβουλάκων, που να τους πάρει ο διάβολος του πατέρα τως το κοκαλάκι και να το κάμει τσαμπούρνα.. Πως θα πηγαινόρχονται οι αθρώποι, άρρωστοι και γεροί, με την Ερτζίαν; που ‘πρεπε να χεις βγάλει τα εισιτήρια από πρόπερσι για να τάβρεις φτηνά; Αλλά ξέρεις τι τως πρέπει; Να πηαίνομενε όλοι μαζί στα γραφεία τως, σ’ ευτούς που αφήκανε τη Χίο να ρημάζει, να μας βγάλουμε εκείνοι εισιτήρια με το αερόπλανο και να τα πλερώσουνε κιόλας, οι μονοφαγάδες..

Αλλά εδιέβασες ε; Η τρίτη πιο μισητή κυβέρνηση στον κόσμο είναι ετούτη που μας ήφερενε σε τούτο το χάλι.. για να δούμενε στις εκλογές, θα πάνε απε κει που ‘ρτανε, οι φαντασμένοι;
Εσύ, ίντα ήκαμες; Ετοιμάστηκες για την εκκλησιά και τη γιορτή του σκογειού σου; Το ταγέρ να βάλεις και να πας, μέρες που ‘ναι, μην πας σαν την αξελέστατη και σε κουσελέψουνε εκειδά..Ήβαλες ποίματα στα παιδάκια; Εγώ μια φορά που είχα ποίμα στο σκογειό το μισό το εξέχασα, εν το ‘πα, εντράπηκα, από τότε ε μ’ αρέσουνε οι γιορτές κι οι παρελάσεις.. Και πάντα εσκεβούμουνε γιατί θένε οι γονείς να βλέπουνε τα παιδιά τως να προχωρούνε στη σειρά και να γυρνάνε για τιμή το κεφάλι τους επισήμους που οι ίδιοι γονείς βρίζουνε και δεκατούνε; Και πως δεν χρειάζεται η παρέλαση για να καμαρώνουνε τα παιδιά τως, μπορούνε να τα καμαρώνουνε όλη μέρα, κάθε μέρα.. και να λένε πάλι στα βρωμοκάναλα πως παιδάκια από άλλες χώρες σήκωσανε τη σημαία και τι πράμματα είναι τούτα να λένε οι γονιοί και να δείχνουνε όλο το μίσος τους οι καλόμπρωροι..
Ετοιμαζούντενε πάλι ν’ ανοίξουνε τα μαγαζιά στις 2 του Νοέμβρη, Κυριακή, αλλά εγώ, Όργα μου, τα τεπέκια θα τα ‘χω κατεβασμένα, θα ‘χουν αρκίσει οι εγιές τότες κι εδωνά που τα λέμενε αναμεταξύ μας, προτιμώ να βγάλω το λαδάκι μου, παρά να βγάλω το λάδι του υπαλλήλου μου.. Και σταμάτησα πια να λολαγκρίζομαι με τους εμπόρους που ανοίγουνε τις Κυριακές, ευτοί κάμουνε ό,τι θε η τσέπη τως, συνείδηση εν έχουνε.. νευριάζω με τον κόσμο που δε νογά και βγαίνει βότα στα μαγαζιά χωρίς σέντσι στο πορτομονέ τως και ταλαιπωρούνε τους εργαζόμενους..
Ο καιρός εψύχρανε πια, πάω και κόβγω ξύλα για το τζάκι να ‘μαι έτοιμη, κουράζομαι αλλά ποιος α μου τα κάμει; Εκατήβασα τον κίλικα, γιατί κρυώνω με το ριχτάρι και βλέπω άσκημα ονείρατα. Κι εσύ να βάλεις πάπλωμα.
Σε φιλώ σταυρωτά


Η Βιτώργια
ΥΓ.Του Νίκου να του πεις χαιρετίσματα και πως τον ευχαριστούμενε πάρα πολύ που εβοήθησενε όσο μπορούσενε για να σβήσουν οι φωτιές